Sitruuna-marenkipiiras

..koska sitruuna on aina hyvää – tai siis täydellistä!

217094_10150228522006155_4493905_n.jpg

Itse herkku kera basilikan vanhassa kerrostalokaksion keittiössä

Joskus kymmenen ikävuoden paikkeilla minä ja äitini matkasimme noin kerran vuodessa erään toisen äidin ja tyttären kanssa Tukholmaan. Tukholmassa kävimme kahviloissa, joissa lapsuudenystäväni söi aina prinsessakakkua ja minä sitruuna-marenkipiirasta. Koska mikään muu ei ollut yhtä hyvää.

Aikuisena ihan vain hölmönä oletin, että tuon piiraan leipominen on _varmasti vaikeaa_ – ei muuten ole, vaan helppoa (ja hyvää)!

Sitruuna-marenkipiiraaseen tarvitset..

Pohja:

100 g luomuvoita

2 1/2 dl jauhoja (Semperin Fin Mixillä jälleen kerran mennään..)

1/2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

(2 tl kardemummaa)

Sitruunatäyte:

1 1/2 dl kylmää vettä (Huom! ..ihan oikeasti kylmää!)

2 dl tomusokeria

2 rkl perunajauhoa

25 g voita

2 sitruunan mehu (ja raastettu kuori – itse en raasta joukkoon kuorta, mutta kukin makunsa mukaan)

4 keltuaista

Marenki:

4 valkuaista

1 1/4 dl sokeria

Ohje: sekoita kuivat aineet pehmenneeseen luomuvoihin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Painele taikina piirakkavuokaan (noin 20 cm halkaisija), älä unohda reunoja! Anna jähmettyä jääkaapissa viitisentoista minuuttia. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200°C noin 15 min uunin alatasolla.

Mittaa täytteen ainekset kattilaan ja kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun seos sakenee ja kiehahtaa, ota pois liedeltä. Kaada täyte pohjan päälle.

Lisää kulhoon valkuaiset, vaahdota ne kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri samalla voimakkaasti vatkaten. Levitä marenkimassa piirakkatäytteen päälle.

Paista uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia. Muista seurailla marenkia, ettei se pääse palamaan, vain hieman ruskistumaan.

Nautiskele hyvän teen ja (syötävien) basilikakoristeiden kera.

(Alkuperäinen ohje muistaakseni HS:n ruokapalstastalta vuodelta xxxx)

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.