Syksyn lempijäätelö

1980- ja 90 -luvuilla eletyssä lapsuudessa (isoveljen, jonkun marketin arvonnasta voittama) jäätelökone teki ihan syötävää ja jännää, mutta vähän munanmakuista jäätelöä. Lapsuuden kotijäätelökokeiluista jäi ehkä mieleen ainakin se, ettei kotijäätelön tekeminen ollut kovin helppoa tai ainakaan siitä jäätelöstä ei tullut, no, aivan jäätelönmakuista. Vaan kun vastaan tuli resepti, jossa oli mustikkaa ja laventelia, ei sitä vaan voinut olla kokeilematta.

20130818_114615_resized_0.jpg

Jäätelön tekeminen ilman jäätelökonetta (missä lie tuo lapsuuden kapistus..) oli aikaa vievää, muttei lainkaan niin vaikeaa!

Laventeli-mustikkajäätelö

4 dl kuohukermaa (allekirjoittanut kuitenkin laittoin 2 dl kuohukermaa + 2 dl Alpro Soyan vaniljanmakuista soijamaitoa, koska unohti ostaa kaupasta tarvittavan määrän kuohukermaa, ups. Päätelmä: resepti toimii myös kasvismaidolla, jos keksii kananmunille sopivan korvikkeen tai menee suosiolla sorbetin puolelle, ei huono sekään)

2 dl täysmaitoa (tai sitä vaniljaista soijamaitoa)

2 tl kuivattuja laventelinkukkia (saa ainakin Ruohonjuuresta ja Ekolosta)

3 keltuaista

1 dl sokeria

1 dl mustikkahilloa

Ohje: mittaa kattilaan kuohukerma, maito ja laventeli. Kiehauta seos ja jätä maustumaan kannen alle noin vartiksi (maistele 10 minuutin kohdalla ettei seoksesta tule liian vahvanmakuista). 

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin, kaada laventelilla maustunut kermamaitoseos tiheän siivilän läpi keltuaisvaahdon joukkoon. Kaada jäätelöpohja takaisin kattilaan

Kuumenna jäätelöpohjaa pikkuhiljaa noin 85°C asteeseen (tällä kotikokilla ei lämpömittaria ollut, kuumensin höyryäväksi ja varoin kiehuttamasta, hyvin onnistui) jatkuvasti kevyesti vatkaimella sekoittaen. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Jos omistat jäätelökoneen: pyöräytä jäätelöpohja jäätelökoneessa, lisää 1 dl mustikkahilloa loppuvaiheessa jäätelön sekaan. Siirrä pakasteastiaan ja jäädytä loppuun pakastimessa.

Jos et omista jäätelökonetta tai kannatat käsityötä: laita jäätelöpohja pakastimeen ja vatkaa kolmen tunnin aikana kerran tunnissa. Sekoita mustikkahillo kevyesti jäätelöpohjaan. Jätä jäätymään ainakin kuudeksi tunniksi.

Tarjoa jäätelö pikkuisen pehmenneenä tai vaikkapa pannukakun kera. Tuore mintun- tai sitruunamelissanlehti annoksen koristuksena ei ainakaan huononna makua.

Ja jos jotain parempaa laventelista yrittäisin keksi, olisi se laventelivaahtokarkki – sellainen Pariisista vintage-henkisessä pahvirasiassa tuliaisena saatu.. 

koti ruoka-ja-juoma