Takatalvi ja Sherpa Stew

Takatalvi ei haittaa laisinkaan, kun hartioita (ja niskaa ja kaulaa ja melkein korviakin!) lämmittää herkullisen keväinen virkattu huivi (joka tänään odotti lomalta palaajaa työpöydän kulmalla..).

534036_10151619751591155_744412494_n.jpg

Sherpa Stew eli linssipyörykät ja muusi tomaattisipulikastikkeessa sen sijaan lämmittää sisäisesti huhtikuisessa lumipyryssä. Vegaanista sheprapataa pääsin maistelemaan Etelä-Afrikassa Simon´s Townin pikkukaupungissa ja viikonloppuna kotona linssipihvejä valmistaessa löysin yhteneväisen maun pihvien ja sherpapadan linssipyöryköiden välillä. Resepti, jonka tänne naputtelen ei suinkaan ole autenttinen, mutta herkullinen ja makumaailma vastaa pitkälti sitä, mitä Tibetan Teahouse listallaan tarjoaa.

Linssipyörykät pataa varten

1 1/2 dl kuivattuja halkaistuja herneitä tai hernerouhetta

1 1/2 dl kuivattuja punaisia linssejä

4,5 dl kasvislientä (vettä+kasvisliemijauhetta tai -kuutio, pakkauksen ohjeen mukaan)

2 rkl oliiviöljyä

2 dl kuutioitua vihreää paprikaa

1 suuri keltainen sipuli kuutioituna

1 rkl tomaattipyreetä

2 kynttä hienonnettua valkosipulia

2 rkl tahinia

1 rkl seesamiöljyä

1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta (tai vaihtoehtoisesti pari kolme ruokalusikallista sokeroimatonta omenamehua)

ripaus curryjauhetta

ripaus juustokuminaa

ripaus chilijauhetta

suolaa & mustapippuria myllystä

noin 2 dl perunahiutaleita

seesaminsiemeniä

(öljyä paistamiseen)

Ohje: mittaa kattilaan herneet, linssit sekä vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää sekaan kasvisliemijauhe. Anna kiehua kovaa viitisen minuuttia (välillä sekoittaen), vähennä lämpöä ja anna hautua kannen alla. Linssiseoksen kypsyys selviää maistamalla (kypsytysaika 10-40 min). Kun seos on kypsää, valuta liika neste pois.

Vinkki: itse säästiin linssiherneseoksesta valuneen soseen, maustoin ja söin linssikeiton tapaan. Maukasta!

Kuumenna kasari ja kuullota paprikoita ja sipulia kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon valkosipuli. 

Kaada paprikasipuliseos linssiherneseoksen kanssa taikinakulhoon ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Kun seos on jäähtynyt, sekoita joukkoon tomaattipyree, tahini, omenasose ja mausteet.

Vaivaa taikinaa perunahiutaleita lisäten kunnes taikinaa on helppo muovata. Vaivaa sekaan vielä oliiviöljy.

Pyörittele taikinasta noin puolen kämmenen kokoisia pulleroita ja pyörittele ne seesaminsiemenissä. Paista pannulla (pannulla paistettavia pulleroita kannattaa hieman litistää) tai uunissa 180°C 20-30 minuuttia välillä pyöryköitä käännellen. Pyörykät ovat valmiita, kun niiden pinta on saanut kullanruskean rapsakan pinnan.

Nosta valmiit pyörykät syrjään lautaselle.

(Pyörykkäohje on muokattu Joni Marie Newmanin Planeetan parhaat vegepurilaiset -kirjan konfettipurilaisen ohjeesta)

export_0.jpg

Tibetan Teahouse & Sherpa Stew

Tomaattisipulikastike

noin 3 dl maustamatonta tomaattimurskaa

pari tuoretta hyvin kypsynyttä tomaattia

1-2 keltaista makeaa sipulia

1-2 rkl silputtua tuoretta korianteria

1 kokonainen valkosipulinkynsi

ripaus juustokuminaa

ripaus kurkumaa

suolaa maun mukaan

(vähän ruskeaa sokeria)

oliiviöljyä 

Ohje: viipaloit sipulit ja tomaatit, kuullota kuumalla pannulla öljyssä. Kun tomaatit ja sipulit ovat pehmenneet, lisää sekaan tomaattimurska ja muut mausteet paitsi korianteri. Anna hautua vähintään 20 min. 

Lisää kastikkeen sekaan valmiit linssipyörykät ja lämmitä hiljaisella tulella. Kun pyörykät ovat lämpimiä, lisää silputtu korianteria ja sekoita.

Kookoksinen perunamuusi 

Valmista muusi ohjeen mukaan, mutta korvaa maito kookosmaidon ja perunoiden keitinveden seoksella niin, ettet valuta ja kuivata perunoita kunnolla vaan jätät ne hieman vetisiksi, sekoita vielä joukkoon vähän kookosmaitoa ja jätä voi pois kokonaan. Muussaa melkein ylikypsiksi keitetyt perunat ravistamalla niitä kannellisessa kattilassa voimakkaasti tai survomalla. Muusi saa jäädä ”rouheaksi”.

Nosta lautasen keskelle nokare perunamuusia, nosta nokareen ympärille pyöryköitä tomaattikastikkeessa. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja korianteria tai halutessasi kookoshiutaleita.

Nauti makean chaiteen kera.

 

 

 

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma matkat