Tomaattien aika

Olen jo monena päivänä makustellut mielessäni itse keiteltyä tomaattikeittoa ja aina ajatellut – ei, vielä ei ole tomaattien aika. Kunnes tänään jälleen kerran söin tomaattia ja huomasin, että nyt tosiaankin on tomaattien aika ja myös sen reseptin jakamisen aika mitä parhain!

297367_10151184289076155_1984777965_n.jpg

Tomaattikeiton kanssa mutustellaan tietysti uunituoreita yrttiskonsseja

Tomaattikeitto neljälle

1 kg tuoreita kypsiä tomaatteja

3 rkl tuoretta silputtua basilikaa

1 rkl tuoretta silputtua lehtipersiljaa

2 keltaista makeaa sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

3 rkl tomaattipyreetä

8 dl vettä

1/2 dl creme fraichea (vegaaniseen versioon voi lurauttaa kaurakermaa)

kasvisliemijauhetta (ohjeen mukaan tai 2 rkl kasvisfondia)

suolaa ja mustapippuria myllystä

ripaus ruokosokeria

Ohje: kalttaa ensimmäisenä tomaatit: kiehauta vesi, dippaa tomaatit kiehuvassa vedessä ja sitten kylmässä vedessä ja kuoret lähtevät kevyesti puristamalla, kun ensin teet pienen viillon tomaatin kuoreen. 

Silppua yrtit ja sipulit valmiiksi. Kuumenna kasari ja kuullota sipulit oliiviöljyssä ja lisää pannulle kaltatut tomaatit. Mittaa joukkoon tomaattipyree ja lisää myös yrtit, vesi ja kasvisliemijauhe. Keitä noin 20 minuuttia.

Ota kasari pois liedeltä, anna jäähtyä hetki ja soseuta blenderillä tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon creme fraiche ja mausta suolalla, mustapippurilla ja ruokosokerilla. 

Tarjoile basilikajugurtin ja..

2 rkl tuoretta silputtua basilikaa

2 dl turkkilaista jugurttia (vegaaniseen versioon soijajugurttia)

1 rkl juoksevaa luomuhunajaa (vegaaniseen versioon tummaa siirappia)

suolaa & mustapippuria myllystä

Ohje: mittaa mausteet jugurtin sekaan kulhoon, sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa ainakin 15 minuuttia.

..yrttiskonssien kera

1/2 dl sekalaisia tuoreita yrttejä (basilikaa, lehtipersiljaa, salviaa tai vaikkapa lipstikkaa ja oreganoa..)

7-8 dl rouheita gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin Grov Mix)

4 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

100 g huoneenlämpöistä luomuvoita (tai maidotonta leivontaan sopivaa margariinia)

3 dl kevytmaitoa (tai kauramaitoa)

Ohje: aloita silppuamalla yrtit. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja silputut yrtit kulhossa. Lisää voita ja maitoa vuorotellen vähän kerrallaan jauhoseoksen joukkoon.

Vaivaa taikina tasaiseksi, leikkaa taikina paloiksi – pyörittele pötköiksi ja kierrä rullalle (kuten kuvassa). Voitele halutessasi maidolla ja paista leivinpaperin päällä 250°C noin 10 minuuttia tai kunnes skonssit ovat hieman ruskistuneita. 

Tarjoile tomaattikeiton ja basilikajugurtin rinnalla.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.