Tulisen kirpeät jättikatkarapuvartaat
Parisen viikkoa sitten saksalainen ystäväni oli viettämässä kesälomaa Suomessa ja mitäpä muutakaan sitä olisi kesäiltana tehnyt kuin soudellut järvellä, uinut, saunonut ja grillannut herkullista iltapalaa.
Jättikatkarapuvartaat ja marinadi
noin 500 g jättikatkarapuja (käytin pakastettuja irlantilaisia ja toivoin hartaasti etteivät ne olisi kaikista uhanalaisimpia..)
tuoretta inkivääriä raastettuna
muutama valkosipulinkynsi murskattuna
2 tuoretta punaista chiliä
1-2 limen mehu
juoksevaa hunajaa
gluteenitonta soijakastiketta
tuoretta korianteria
mustapippuria
oliiviöljyä
(suolaa)
Ohje: ota noin 2 dl juomalasi tai muki, raasta pieni pala inkivääriä ja valkosipulinkynnet astiaan. Silppua sekaan chilit ja tuoretta korianteria. Kaada päälle luraus oliiviljyä ja toinen soijakastiketta ja pikkuisen hunajaa. Purista joukkoon vielä ainakin yhden limen mehu ja sekoita hyvin, mausta mustapippurilla ja suolalla (tarvittaessa). Maista, maista uudelleen ja lisää tarpeen mukaan makeutta tai kirpeyttä.
Työnnä sulaneet jättikatkaravut vartaisiin ja voitele marinadia päälle sudilla. Grillaa grillissä (noin 200°C) parilalla tai uunissa grilliasetuksella kunnes katkaravut ovat ruskistuneet hieman. Tarjoa fenkolikastikkeen (noin puolikas fenkoli viipaleina ja paistettuna sekoitetaan creme fraicheen tai turkkilaiseen jugurttiin, maustetaan suolalla, mustapippurilla ja valkosipulilla) ja uusien perunoiden tai kasvisvartaiden kera, marinadi toimii hyvin kylmänäkin kastikkeena kaikkien edellä mainittujen kanssa – tai vaikkapa tofun marinadina!
Vartaat nautitaan ulkoilmassa / To be enjoyed outdoors..
**********************
Some days ago, maybe already two weeks (? time flies..!) a German friend of mine was visiting Finland on her summer holiday and I was also lucky to have her as a guest – and what else there was to do on a lovely summer evening than row a boat, swim in the lake, have a sauna and after have some bbq food for dinner.
Grilled king prawns with marinade
approx 500 g king prawns (used frozen ones from Ireland and was just hoping they were not the most endangered ones..)
fresh ginger, grated
few garlic cloves crushed
2 fresh red chillies
juice of 1 to 2 limes
runny type of honey
gluten free soy sauce
fresh coriander
black pepper
oliveoil
(salt)
Recipe: take a glass of a mug of 2 dl, grate small piece of ginger and garlic cloves into it. Mince the chillies and some fresh coriander with, pour small amount of olive oil and soy sauce on top and add also a little bit of honey. Squeeze at least one lime with and mix well. Season with grounded black pepper and salt (if needed). Taste, taste again and add some sweetness or crispiness for your own taste – at this point you should have around half a mug of marinade.
Put the melted king prawns into thin wooden sticks and grease with the marinade. Bbq in a grill (at approx 200°C) or in the oven with grill settings until the prawns have some nice color in them. Serve with fennel sauce (approx half a fennel chopped and fried on a pan, mixed together with creme fraiche or Turkish plain yoghurt, seasoned with salt, blakc pepper and garlic) and new season potatoes or roasted veggies. The marinade works well cold too, with everything mentioned earlier and would also be a great marinade for tofu too!