Tuunattu gluteeniton (suussa sulava..) banoffee pie

En pidä kahvista, en juo kahvia ja kahvilla maustetut leivonnaiset takertuvat kurkkuun. Banoffee pie kuulosti kuitenkin niin herkulliselta, etten voinut olla testaamatta! Gluteenittomista Bastogne -kekseistä oli turha haaveillakaan (ainakaan omassa lähikaupassani..), mutta aina voi soveltaa. Tässä siis raikkaaksi, kahvittomaksi ja gluteenittomaksi tuunattu banoffee pie:

wp_000099.jpg

Banoffee Pie

Pohja:

175 g keksejä (esim. 2/3 gluteenittomia suklaakeksejä + 1/3 gluteenittomia Digestive -keksejä)

1/2 dl pekaanipähkinöitä

85 g luomuvoita

Toffee:

75 g luomuvoita

1 1/2 dl fariinisokeria 

3 dl kuohukermaa (ei vispi, ellet halua istuskella hellan äärellä ohjeistettua keittoaikaa nelinkertaistettuna, nimim. tuli kokeiltua..)

ripaus (meri-)suolaa

Päälle: 

1 rkl tomusokeria

1 dl pekaanipähkinöitä

2-3 banaania

2 dl kuohukermaa

reilu 1 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia

vaniljasokeria

tiraus limenmehua

hunajaa

sitruunamelissaa

Ohje: aja pähkinät ja keksit hienoksi blenderillä, sulata voi ja sekoita muruseokseen. Pingota irtopohjavuuan (noin 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja levitä keksipohjataikina vuuan pohjalle. Nosta taikinaa myös reunoille, noin 3 cm korkeudelle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Sulata voi ja fariinisokeri kattilassa. Lisää joukkoon kuohukerma ja keitä noin vartti, kunnes kinuski sakenee. Mausta ripauksella suolaa ja kaada keksipohjan päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa (itse jäähdytin pohjaa+kinuskia noin tunnin). Jos on kinuskin keittämisessä ensikertalainen, kannattaa vilkaista vaikkapa Kinuskikissan kinuskinkeitto-ohje.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon jugurtti ja mausta vaniljasokerilla ja tirauksella limeä. Sekoita tomusokeri pähkinöihin, paahda kuumalla pannulla kunnes sokeri on kristallisoitunut pähkinöiden pinnalle. 

Viipaloi banaanit ja asettele jäähtyneen pohjan ja toffeen päälle. Levitä kerma-jugurttivaahto banaanien päälle, koristele sokeroiduilla pekaanipähkinöillä ja ohuilla hunajavanoilla. Lisää halutessasi päälle vielä sitruunamelissan lehtiä ja herkuttele.

**************

Lauantai-iltana kylään tulleille ystäville tarjottiin ”pääruuaksi” kirpsakkaa lohicevicheä, joka oli sekin hieman tuunattu. Lisäsin ohjeeseen pienen palan raastettua inkivääriä ja tirauksen verigreippiä ja yhden punasipulin ohueksi viipaloituna. Cevichen kirpeys taittui makoisasti banoffee pien makeudella (onneksi molempia jäi vielä vähän sunnuntaillekin maisteltavaksi..).

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.