Vegeburgerit

Hesarin viime viikkoisen kirja-arvion perusteella menin minäkin hankkimaan Joni Marie Newmanin vasta suomennetun Planeetan parhaat vegepurilaiset -kirjan. Takakannessa luvataan, ettei vegaaninen ole yhtä kuin tylsä, terveellinen ja maantienharmaa. Vegaani en ole, eikä minusta vegaania tule – herkulliset ja monipuoliset kasvisburgerit sen sijaan houkuttavat niin vietävästi, kun monen monta vuotta on yrittänyt saada kasvispihvejä pysymään kasassa!

2013-02-23-14-43-31.jpg

Resepteistä valikoitui ensimmäisenä testaukseen Sunnuntain grillipurilainen – ihan jonakin muuna päivänä kuin sunnuntaina:

Sunnuntain grillipurilainen (n. 8 kpl)

2 rkl rypsiöljyä

2 1/2 tummaa soijarouhetta

2 1/2 dl kasvislientä

225 g pilkottuja herkkusieniä

1 iso keltainen sipuli

2 valkosipulinkynttä pilkottuna

1 rkl psylliumia (kirjan ohjeesta poiketen, koska omat pihvini olivat gluteenittomia!) 

2 rkl kuivahiivaa (kirjan ohjeen mukaan 4 rkl oluthiivahiutaleita, en vain löytänyt niitä mistään kaupasta..)

4 rkl tamarinia tai soijakastiketta

170 g tomaattipyreetä

2 1/2 dl silputtua kevätsipulia

2013-02-23-14-51-31.jpg

Melko lihaisaa kasvista..

Ohje: kuumenna vesi kiehuvaksi ja mittaa soijarouhe kulhoon. Sekoita kiehuvaan veteen kasvisliemikuutio tai -jauhetta ja kaada soijarouheen päälle. Peitä kulho kelmulla ja anna turvota kymmenisen minuuttia. 

Kuumenna rypsiöljy pannulla ja kuullota sieniä ja pilkottuja sipuleita pannulla, kunnes seos alkaa ruskistua. Kun seos on valmista, kaada se soijarouheen sekaan. Lisää myös psyllium, kuivahiiva, tamarin tai soijakastike ja tomaattipyree. Sekoita monitoimikoneella tai vatkaimella kunnes seos on lihaisaa (..uskokaa tai älkää, seoksesta tulee todella lihaisaa! Enemmän sillä pupunruokalinjalla olevana kasvissyöjänä tuijotin ”jauhelihapihvitaikinaani” epäuskoisena!).

Kun taikina on tarpeeksi lihaisaa, lisää joukkoon silputut kevätsipulit ja sekoita ne puulastan kanssa taikinaan. 

Muotoile pihveiksi ja paista uunissa 180°C noin 15 minuuttia/puoli. Välillä tietysti vahtien, miltä pihvit näyttävät ja tuntuvat.

2013-02-23-15-54-47.jpg

Tällä kertaa en itse leiponut sämpylöitä (ensi kerralla kyllä!), vaan vegeburgerit sujahtivat paistovalmiiden ciapatta-sämpylöiden väliin. Lisukkeeksi tein vihersalaatin ja hampparin väliin sai koota mieleisensä kombon tavallisesta tai chilimajoneesista, paistetusta ananaksesta, cheddarista (juuri juuston vuoksi en ehkä voisi koskaan olla vegaani.. ;) , suolakurkuista, tomaatista ja salaatista. Väliin rouhittiin mustapippuria ja juomaksi tarjottiin synttärilahjaksi saatua inkivääriolutta.

Seuraavaksi kirjan resepteistä lähtee testaukseen joku papuburgereista, ehkä joku meksikolainen ja tulinen.. tai ehkä sittenkin itämainen taboullehburgeri vaiko sittenkin…. (ainiin, suosittelen kaikille vegeille ja etenkin ei-vegeille!)

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.