Viime hetken vinkit piparin koristeluun – ja paras ohje kristyyrille

Perheeni on aiemmin jo ehtinyt kunnostautua piparijutuissa ja etenkin koristelussa.

Kun mieheni teki lasten kanssa koristeluita, he käyttivät lääkeruiskua kristyyrin annosteluun. Se toimi lapsilla hyvin, mutta ruiskuun muodostuu alipaine ja tahna tulee vauhdilla ulos. Lasten hommissa se toimii, mutta aikuisen makuun hallinnan tunnetta saisi olla enemmän.

Tässä taidonnäytteitä:

Ja koko mökkikylä:

Halusin pitkästä aikaa itsekin kokeilla vähän pursottelua. En viitsinyt alkaa alusta saakka tekemään, niin käytin omiin juttuihini valmistaikinaa ja panostin koristeluun vaihtelevalla menestyksellä. Tein jättiläissydämmiä, jotta niihin mahtuisi paremmin krumeluureja.

Kokeilin omia piparikoristeluitani tehdä ensin isommalla 60ml lääkeruiskulla, mutta käsiala oli turhan leveää ja en siinäkään saanut täysin pidettyä pursotusvauhtia riittävän tasaisena, vaikka mieheni ohje onkin paras, jota olen kokeillut. Lopulta tein ihan klassisen leivinpaperiarkista taitellun mini-pursotinpussin.

Siihen olin tyytyväinen. Pursotusvauhti leivinpaperipursotinta käyttäen pysyy juuri niin vakaana, kuin oma käsi sattuu olemaan. Ylimmäiseen pipariin tein pitsiaineesta pitsejä ja liimailin ne kiinni samalla tahnalla, millä muut on koristeltu.

En ole ihan varma kelle näitä jaella, mutta sainpahan vähän askarrella. Pari jättipiparia odottelee vielä, josko niitäkin lähtisi koristamaan. Pakkasin nämä kuitenkin sellofaaniin nyt ja eiköhän ne tule jollekin jaettua.

Tässä vielä ohje pursotettavaan tahnaan:

Laita reilunkokoiseen kattilaan vettä. Etsi sen päälle sopiva lasinen tai metallinen kulho, joka ei putoa kattilaan eikä päästä reunoista höyryä ohi. Kulho saa osua reilusti veteen. Kuumenna vesi kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi, ja ota hellalta sivuun. Tarkista, että kulho on edelleenkin kuiva sisäpuolelta.  Laita vesihauteessa olevaan kulhoon kananmunan valkuainen ja 2dl tomusokeria. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes vaahto on silkkisen kiiltävää. Massaa ei kannata säilyttää peittämättä, koska se kovettuu aika nopeasti.

Vaahto on ihanan kirkkaan valkoista ja mukavaa käsitellä. Kuivuessa siitä tulee tosi kovaa.

Ainekset

koti diy tutoriaalit ruoka-ja-juoma