Helppo hävikkiwokki

Aina välillä tulee sellainen tilanne että kaapeista löytyy pian vanhaksi menevää ruokaa tai sellaista mistä parasta ennen päiväys on jo mennyt ohi. Tälläisissä tilanteissa kannattaa luottaa aisteihinsa; jos ruoka ei näytä eikä haise pahalta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, voi sitä maistaa pienen palan ja näin selviää onko ruoka vielä syötävää. Jos ruoka on vielä normaalin hajuista ja makuista kokkaan siitä heti jotain hyvää. Kolhiintuneet ja tummentuneet hedelmät voi heittää smoothieen, spagetit pannulle tai uuniin, perunoista sekä muista juureksista saa hyvän kasvissosekeiton ja kuivettuneista leivistä uunin, öljyn ja mausteiden avulla krutonkeja.

Ihmiset voivat helposti sekoittaa parasta ennen -päiväyksen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnän keskenään. Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää oikein säilytettynä tyypilliset ominaisuutensa. Usein ruoka on vielä syötävää tämän päivän jälkeen. Kun taas viimeinen käyttöpäivä -merkintä on päivä, jolloin on tarkoitettu tuotteen viimeistään käytettäväksi. Kyseessä on usein helposti pilaantuva tuote.

Tapanani ennen ruoanlaiton aloittamista on tarkistaa mitä kaikkea kaapeistani löytyy ja etenkin onko jotain pian huonoksi menevää. Näin estän hävikin. ”Mitä kaapista löytyy”-ruokia on hauska tehdä, kun saa villisti yhdistää erilaisia ruoka-aineita ja mausteita. Samalla voi keksiä uusia hyviä reseptejä. Tällä kertaa jääkapissani oli jo parasta ennen -päiväyksen nähneet tofu ja kaalisalaattia. Haistoin ja maiston niitä ja totesin että ne on vielä hyviä käytettäväksi. Sitten tarkistin kuivakaapin ja katsoin mikä sopisi näiden kanssa. Kaapista löytyi kaikenlaisia hyviä vaihtoehtoja, mutta valitsin tofun ja kaalisalaatin kaveriksi täysjyvänuudeleita ja kurpitsansiemeniä.

Paistoin tofun ohjeen mukaan rapeaksi. Keitin nuudelit mausteineen paistokasarilla pienessä määrässä vettä saadakseni mausteista kaiken hyödyn irti. Lisäsin tofun paistokasarille nuudeleiden sekaan ja tämän jälkeen myös kaalisalaatin. Paistelin näitä ja lopuksi lisäsin vielä kurpitsansiemenet. Maustoin wokin curryllä, chilillä, yrttisuolalla ja pippurilla.

Hävikkiwokista tuli erittäin hyvää ja olin iloinen ettei ruokaa päätynyt roskiin eikä kompostiin. Tofun inkivääri-valkosipulimarinadi ja kaalisalaatin vinaigrette-kastike sopivat hyvin yhteen. Kaalisalaatissa oli myös paprikaa, mikä toi mukavan pienen lisän.

koti ruoka-ja-juoma vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *