Pesupähkinät ja etikka pyykinpesussa

Olen kokeillut pesupähkinöitä ja etikkaa pyykinpesussa ja tykästynyt niihin. Niillä saa pehmeää ja kirkasta jälkeä, vieläpä ekologisesti. Pesupähkinät ovat luumarjoja kuten kirsikat. Ne eivät siis nimestään huolimatta ole pähkinöitä, ja näin ollen käyvät myös pähkinäallergikoiden käyttöön. Pesupähkinät eivät myöskään ole syötäviä. Niiden pesuteho perustuu kuorissa olevaan saponiiniin, mikä liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena.

Laitan pesupähkinät 1-2 pesupussiin tai parittomiin sukkiin ja pyykin sekaan. 4-8 pesupähkinän kuoren puolikasta on sopiva määrä, riippuen pyykkikoneen koosta, pyykin likaisuudesta sekä siitä paljonko pyykkiä pesee. Pesupähkinöitä voidaan käyttää 2-3 kertaa 40°C:ssa pestäessä. Pesupähkinän kuoret ovat biohajoavia ja ne ovat ympäristölle paljon parempi vaihtoehto kuin kemialliset pesuaineet. Pesupähkinät puhdistavat normaalilikaisen pyykin hyvin, mutta eivät poista vaikeita tahroja, eivätkä valkaise pyykkiä. Itselläni on tapana puhdistaa tahrat tekstiileistä heti niiden synnyttyä astianpesuaineella, saippualla tai ruokasoodalla ja etikalla.

Koska saponiinin liukenemiseen tarvitaan yli 30-asteista vettä, pähkinät eivät enää luovuta saponiinia veteen huuhtelun aikana. Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää ollenkaan. Olen itse kuitenkin tykännyt laittaa pesukoneen huuhteluainelokeroon puoli desiä etikkaa ja muutaman tipan sitruunan tuoksuista eteeristä öljyä.

Etikka kirkastaa pyykkiä, poistaa tekstiileistä sähköisyyttä ja lisäksi puhdistaa pesukonetta. Etikka sopii myös urheilutekstiileille, joihin ei tavallisesti saa käyttää huuhteluainetta. Etikka tekee myös pyyhepyykistä mukavan pehmeää ilman että pyyhkeiden imuteho kärsii. Tavallinen huuhteluaine saattaa pilata pyyhkeiden imutehon.

Käytän etikkaa myös siivouksessa. Minulla on suunnitelmissa tehdä tuoksuvaa siivous- ja pyykkietikkaa sitrushedelmien kuoria apuna käyttäen. Voin kirjoittaa tästä lisää myöhemmin. Lisäksi ajattelin tehdä pesupähkinöistä liuosta, mikä on yleispuhdistusainetta ja sitä voi käyttää myös tiskaamisessa sekä astianpesukoneessa. Luonnonmukaiset puhdistusaineet ovat hyväksi sekä luonnolle että eläimille ja ihmisille.

koti vastuullisuus suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *