Ylikulutuspäivä

Tänään 5. huhtikuuta suomalaiset ovat kuluttaneet oman osansa maapallon luonnonvaroista koko tältä vuodelta. Se tarkoittaa sitä, että luonnonvarojen kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten me Suomessa kulutamme, tarvittaisiin 3,8 maapalloa, jotta ympäristö kestäisi kulutustamme. Tämä kuulostaa käsittämättömältä, loppuvuosi eletään velaksi luonnolta.

Global Footprint Network laskee suomalaisten ylikulutuspäivän jokaisena vuonna tuoreimpien YK:n tilastotietojen perusteella. Suomen ylikulutuspäivä oli viime vuonna tarkennetun laskelman mukaan 13.4. Tänä vuonna ylikulutuspäivä saavutettiin jo viikkoa aiemmin.

Ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista ja suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen. Ruuan suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta. Suurimmat syyt suomalaisten ylikulutukseen ovat energiantuotanto, liikenne ja ruuantuotanto.

Tänään on taas se päivä vuodesta kun luin tämän huolestuttavan uutisen WWF:ltä. Joka vuosi ylikulutuspäivänä alkaa ahdistaa ja tulee surullinen olo tästä ylenpalttisesta kuluttamisesta. Mitä sitten voisimme asialle tehdä?, on kysymys joka varmasti tulee monella mieleen. Yksi hyvä vinkki on elää mahdollisimman ekologisesti ja äänestää vaaleissa henkilöitä, jotka ovat valmiita tekemään todellisia tekoja ilmaston hyväksi. Ennakkoäänestys alkoi tällä viikolla, muistakaa käydä äänestämässä. Tehdään yhdessä näistä vaaleista ilmastovaalit!

kulttuuri vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *