5 keinoa, joilla pidät viherkasvit hengissä talven yli

Rakastan viherkasveja, mutta etenkin syksyn ja talven aikana ne mokomat tuppaavat kuolemaan käsiin. Koen siitä aina valtavaa syyllisyyttä, sillä a) tunnen jollakin tavalla pettäneeni kasviparkojen luottamuksen, kun en onnistunut huolehtimaan niistä, ja b) viherkasveillakin on hiilijalanjälkensä, eikä siksi ole kovin ekologista hankkia niitä aina vain uusia.

Tänä vuonna olen vakaasti päättänyt tehdä kaikkeni, että saisin armaat kasvini pidettyä elossa. Niinpä käännyin suurimman viherkasviasiantuntijan puoleen, jonka tiedän: oman äitini. Ja äitihän tiesi kertoa vaikka minkälaisia vinkkejä. Tässä siis viisi pientä asiaa, jotka tekemällä maksimoit kasvikavereidesi eloonjäämismahdollisuudet!

viherkasvien hoito talvella

viherkasvien hoito talvella

1 Varmista valon määrä

Suomen talvi on pitkä ja pimeä, ja sen aikana kasvit tarvitsevat mahdollisimman paljon valoa. Kesäaikaan hämärämmissäkin nurkissa pärjäävät kasvit kannattaa siis siirtää mahdollisimman lähelle ikkunoita. Itse vaihdoin juuri huonekalujen järjestystä niin, että sain kasvit kasattua suoranaiseksi viherseinäksi valoisimman ikkunan ääreen.

2 Varo liikalämpöä

Kasveja ei kannata laittaa ikkunalaudalle, jonka alla on patteri. Liika lämpö saattaa huijata kasvit kuvittelemaan, että kasvukausi jatkuu, ja vähäisen valon takia tuloksena on pitkiä ja honteloita olmeja. Jos muuta tilaa ei kuitenkaan ole, säädä kasvien alla oleva patteri pienemmälle tai jopa kokonaan pois päältä. (Samalla säästät energiaa, eli tämä on ihan win-win!)

3 Kastele vähemmän

Kesäistä kastelurytmiä ei kannata jatkaa läpi vuoden, vaan veden määrää pitää syksyn tullen vähentää reippaasti. Suurimmalle osalle viherkasveista tekee hyvää, että multa pääsee kastelukertojen välissä kuivahtamaan. Pieni kuivuus kun auttaa kasvia tajuamaan, että nyt on talvi, eikä kasvulle ole tarvetta eikä edellytyksiä.

4 Lopeta lannoittaminen

Jotta kasvit varmasti tajuavat asettua talvilepoon, myös lannoittaminen pitää lopettaa — muuten ikkunalaudallasi kasvaa pian niitä olmeja. Merileväuutetta voi kuitenkin antaa läpi vuoden, ja se tekee pimeästä kärsiville kasvipoloille erityisen hyvää.

5 Älä vaihda multaa

Koska kukkamullassa on aina ravinteita, uuden mullan antaminen viherkasveille tähän aikaan vuodesta huijaa kasvit kuvittelemaan, että nyt on edelleen kasvukausi. Älä siis vaihda multia tai istuta kasveja uusiin ruukkuihin nyt, vaan malta mielesi ainakin alkuvuoteen asti.

+ Suihkuttele!

Jos kotisi huoneilma on kovin lämmintä ja kuivaa, veden suihkuttaminen sumutepullolla tekee kasveille hyvää. Etenkin jos jouduit kasaamaan kasvisi patterin välittömään läheisyyteen, ilmankosteuden lisääminen tällä tavoin on elintärkeää talvikuukausien aikana. Sumutepulloja löytyy usein kirppareilta, eli uuttakaan ei tarvitse tätä varten ostaa.

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

koti tutoriaalit sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *