Osta vain liian kalliita vaatteita

Kierrettyäni Eurooppaa junalla viimeisen parin viikon aikana, en ole voinut olla huomaamatta brittiketju Primarkin ruskeita paperikasseja. Primark on tunnettu erittäin edullisista hinnoistaan: kaupan ikkunassa mainostettiin mekkoja 19 eurolla ja t-paitoja seitsemällä. Kauppa kävi.Samaan aikaan nettikauppa Boohoo myy kesäasuja viidellä punnalla, Asoksella on 60 prosentin alennusmyynnit ja Zalandon Outletissa on myynnissä yli 1 600 erilaista mekkoa alle 30 euron hintaan. Silti esimerkiksi H&M:n varastoihin jäi viime joulukuussa myymättömiä tuotteita lähes neljän miljardin euron arvosta. Tuotamme kiihtyvään tahtiin halpalaatuista vaatetta, joka päätyy kaatopaikalle pahimmassa tapauksessa edes kulkematta kassan  kautta.Suomalaiset käyttävät vaatteisiin keskimäärin vain 4,2 prosenttia kokonaiskulutuksestaan, mikä on selvästi EU:n keskiarvoa vähemmän – se ei kuitenkaan tarkoita, että olisimme nuukailijoita: jokainen suomalainen tuottaa vuodessa keskimäärin 17 kiloa tekstiilijätettä.

Ei ihme, että Aalto-yliopiston professori Kirsi Niinimäki totesi, ettei tällainen meno voi jatkua pitkään. Pikamuoti nopeuttaa ilmastonmuutosta, tuhoaa ekosysteemejä ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä.

Siksi haluan jakaa vaatefilosofiani, joka on auttanut vähentämään kulutusta ja kiinnittämään  huomiota vaatteiden huoltamiseen: osta vain vaatteita, jotka ovat omaan makuusi liian kalliita.Puretaanpa tätä elitistiseltä kalskahtavaa väitettä hieman. Kalleus on tietysti suhteellista. Paitsi että olemme tottuneet liian halpaan, kalleus määrittyy myös suhteessa omaan tulotasoon. Kalleus ei automaattisest myöskään korreloi laadun kanssa (laadukkaan vaatteen tunnistamisesta voi lukea lisää täältä). Kaikesta tästä johtuen ei voi määritellä yksiselitteistä hintaa kalliille vaatteelle. Vaate on kallis silloin, kun kaupassa sen ostamista on mietittävä kahdesti ja kassalla kirpaisee.Kalliimman ostamisessa on monta hyvää puolta. Kun vaatteista maksaa enemmän, niitä voi määrällisesti ostaa vähemmän. Ostoksia harkitsee pidempään ja laatuun kiinnittää enemmän huomiota. Kalliista vaatteista myös pitää parempaa huolta: pesee oikein, huoltaa, korjauttaa ja parsii. Laadukas, kalliimpi vaate myös kuluu kauniimmin (lue kulumisen arvostamisesta lisää täältä). Kun vaatteen hinta on kohdillaan, myös niiden tuottajille jää enemmän käteen.

Uutena ostetun vaatteen ei koskaan pitäisi olla halpa – halpaa saa vain ostamalla käytettyä. Minulla on vielä parannettavaa (etenkin stressaantuneena huomaan usein hakevani iloa ostoksista), mutta ainakin elitistisen maun myötä kassan kautta kotiin päätyy huomattavasti vähemmän.

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Kommentit (1)
  1. Sivusin samaa aihetta omassa blogissa viime viikolla. Harva meistä ostaa tarpeeseen ja siksi edulliset hinnat houkuttavat. Olemme tottuneet kuluttamaan ja ns. ostamaan juurikin sitä iloa ja onnellisuutta materian kautta, vaikka se pitäisi kanavoida ennemmin elämyksiin tai muihin palveluihin – tai sitten niihin oikeasti laadukkaisiin tuotteisiin, jolloin olisi myös valmis sijoittamaan niihin enemmän rahaa ja ostamaan harvemmin. Nykyaikana kohtaamme mainoksia kaikkialla, joten ’tarve’ärsykkeitä tulee jatkuvalla syötöllä ja aikaa kulutetaan ”vain katselemalla” kaupoissa tai interwebsissä, jolloin helposti jotain tulee ostettuakin kuin vahingossa. Kuluttamisesta on tehty liian helppoa ja halpaa.

    https://astuharhaan.wordpress.com/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *