(Melkein) vegaanikeittiössä: kasvisramen
Heti tämän jutun alkuun disclaimer: kuvissa esiintyvä tarjoiluehdotus ei ole täysin vegaaninen, sillä nuudeliannoksen päällä komeilee soijamarinoitu kananmuna. Huoli kuitenkin pois, sillä kananmunan pois jättämällä annos käy myös vegaanille.
Yksi lemppariruuistani Japanin-reissulla ei suinkaan ollut sushi (söimme sitä kerran), vaan vanha kunnon nuudelikeitto. Valtavista kulhoista ryystettävä lämmin ja rasvainen keitto on kaukana aneemisista pussinuudeleista (jotka nekin ovat joissakin tilanteissa se juuri oikea vaihtoehto), mutta valitettavasti perinteinen porsaanliha- tai kanaliemeen keitetty keitto ei ole omaan mieleeni.
Päätin kotioloissa kehitellä keitosta omaan makuun sopivan kasvipohjaisen version. Japanilaisen ramenin valmistaminen ei ole mitään nopeaa hommaa, sillä keiton päälle pitää tietysti valmistaa myös asiaankuuluvat lisukkeet. Myös liemi on maukkaampaa, kun sitä malttaa keittää ainakin tunnin. Japanilaisia mausteita täytyy usein hakea erikoiskaupoista, mutta ne riittävät pitkään. Meillä on lähes aina kaapissa seesamiöljyä, misoa, soijaa, miriniä ja riisiviinietikkaa.
Olen keittiössä suurpiirteinen, joten tämäkin kokeilu syntyi yhdistelmänä erilaisia netistä löytyneitä reseptejä ja määrät ovat suurpiirteisiä. Kannattaakin siis kokeilla oman maun mukaan. Mikään autenttinen, alkuperäinen japanilainen ohje tämä ei ole, mutta aina ei tarvitsekaan ylisuorittaa.
Kasvisramen
Liemeen:
- 4 valkosipulinkynttä
- muutaman sentin pala tuoretta inkivääriä
- 1 keskikokoinen sipuli
- kasvisliemikuutioita tai –fondia
- 1 rkl vaaleaa tai keltaista misotahnaa (shinshu tai shiro miso)
- 1 tl chilitahnaa (käytin korealaista gochujangia, mutta kiinalainen doubanjiang olisi kuulemma paras!)
- 2 rkl soijaa tai tamaria (japanilainen mieto, gluteeniton soijakastike)
- 1 tl seesamiöljyä
- kuivattuja sieniä (käytin tällä kertaa tatteja)
- 1-1,5 l vettä
- mustapippuria
Lisäksi:
- ramen-nuudeleita
- öljyä paistamiseen
Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja kuulotta sipuleita ja inkivääriä muutama minuutti.Lisää kattilaan vesi ja kiehauta, jonka jälkeen lisää kasvisliemikuutiot, soija, kuivatut sienet ja pippuria. Keitä noin tunnin verran miedolla lämmöllä.Lisää miso- ja chilitahna sekä seesamiöljyä, maista. Suodata liemi ja aseta sivuun odottamaan.Voit halutessasi ottaa kuivatut, liemessä maustuneet sienet talteen ja lisätä takaisin keittoon.
Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Aseta kulhon pohjalle nuudelit ja kaada päälle lientä. Kokoa keiton päälle haluamasi lisukkeet. Valmista!
Päälle voi laittaa esimerkiksi:
- itusalaattia (kokeile tätä ohjetta – tämä on myös todella hyvä alkupala)
- paksoita (kokeile esimerkiksi tätä tai tätä ohjetta)
- paistettua tofua (minulla on tapana pyörittää tofu maissijauhoissa ja paistaa seesamiöljyssä)
- kevätsipulia
- pikkelöityä inkivääriä (benishōga)
- maissia
- siitakesieniä
- jos et ole vegaani: marinoituja, keitettyjä kananmunia (kokeile tätä ohjetta)
*