Vegaanikeittiössä: miso-kukkakaalikeitto

Kuinka monelle teistä kukkakaali herättää lähinnä mielikuvia veltoiksi keitetyistä, mauttomista pakastekukkakaaleista lounasravintolan salaattipöydässä, siinä herne-maissi-paprikan vieressä? Kukkakaali on mainio kasvis, josta saa hyvää keittoa, nugetteja tai salaattia, mutta häpeäkseni täytyy sanoa, etten syö sitä usein.

Entä kuinka monelle teistä kertyy kaapin perälle erilaisia maustekastikkeita, joita käytetään kerran tai pari, ja jätetään sitten homehtumaan kaapin perälle? Syyllinen tähänkin, myönnetään.

Nyt, kun kotona tulee laitettua ruokaa tavallista enemmän, välillä (eli useimmiten) haluaa päästä helpolla. Inspiraatio niin keittiössä kuin kirjoitusaiheidenkin osalta on ollut hukassa. Siksi innostuin, kun törmäsin tähän miso-kukkakaalikeiton reseptiin. Tässä nimittäin yhdistyy sekä kukkakaali että kaapin perälle mahdollisesti unohtunut misotahna.

Rakastan japanilaisia mausteita, sillä ne tuovat ruokaan sitä kuuluisaa umamia. Umamia kutsutaan usein ’lihaisaksi’ mauksi, mutta saman syvän maun saa aikaan aivan vegaanisillakin tuotteilla, kuten miso-tahnalla, kuivatuilla siitakesienillä tai kombu-merilevällä. Jos kaipaat lisää umamia elämääsi, tsekkaa myös esimerkiksi tämä kasvisramenin ohje.

Miso-kukkakaalikeiton resepti siis tässä, hieman sovellettuna suomeksi!

Miso-kukkakaalikeitto (mukailtu tästä ohjeesta)

  • 1 iso kukkakaali
  • 2 salottisipulia (voit käyttää mielestäni myös muuta sipulia, meiltä löytyi kaapista kevät- ja punasipulia)
  • 1 rkl misotahnaa
  • 1 tl sherryviinietikkaa (varmasti balsamico käy myös!)
  • 2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
  • 1 l kasvislientä
  • saksanpähkinöitä (valinnainen)
  • hunajaa (valinnainen)
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paloittele kukkakaalin kukinnot ja sipuli. Levitä leivinpaperille ja pyörittele oliiviöljyssä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla (käytä tuoretta, jos on!). Paista uunissa välillä käännellen 20-25 minuuttia.Kukkakaalien kypsyessä voit halutessasi paahtaa saksanpähkinöitä (myös pekaanipähkinät sopivat varmaan hyvin) pannulla tilkassa oliiviöljyä. Mausta timjamilla. Itse lisäsin mukaan myös vähän hunajaa.

Ota osa kukkakaaleista sivuun koristeeksi. Soseuta kukkakaalit, sipulit, mantelimaito ja mausteet blenderissä tai sauvasekoittimella kattilassa. Lisää kasvislientä, kunnes seos on samettinen. Kuumenna valmis keitto kattilassa.

Jos kaapissa on perunamuusin jämiä, keiton kylkeen voi tehdä pienellä vaivalla esimerkiksi vegaanisia perunarieskoja. Ja meillä pöytään laitetaan välillä arkenakin kankaiset lautasliinat – juhlien puutteessa tuntuupahan tämä tasaisena jatkuva arkikin välillä vähän juhlallisemmalta.

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Koti Ruoka ja juoma