Kasvispasta ja muita hyviä hävikkiruokia
Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on herätellä keskustelua ruokahävikistä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta Hävikkiviikon nettisivujen mukaan eniten juuri kotitalouksissa. Henkilöä kohden heitämme vuodessa noin 20-25 kiloa ruokaa roskiin. Se on sääli, sillä ruuantuotanto on energiantuotannon ja liikenteen ohella yksi maailman saastuttavimmista sektoreista ja muodostaa myös ison osan kotitalouksien päästöistä.Vaikka aina välillä ruokaa jää syömättä, pyrimme pitämään kotimme ruokahävikin pienenä. Itse syön usein ruokaa, jonka parasta ennen –päivämäärä on jo ylittynyt, jos se näyttää ja tuoksuu vielä syötävältä (viimeinen käyttöpäivä on tietysti asia erikseen). Tärkeää ruokahävikin vähentämisen kannalta on myös hyvä suunnittelu ja luova ajattelu. Me asumme kaupungissa, jossa ruokakauppa on lähellä, joten usein ostamme ruokaa vain 2-3 päiväksi kerrallaan. Se tekee suunnittelusta kyllä huomattavasti helpompaa!
Monet ruuat ovat syntyneet tarpeeseen hyödyntää hävikkiä, kuten esimerkiksi lemppariherkkuni pizza. Teen usein kaapin pohjalle unohtuneista, vähän jo nahistuneista kasviksista pastakastiketta.
Yksinkertaisimmillaan mainio pastakastike syntyy paistamalla kasviksia valkosipulin kanssa pannulla, ja lisäämällä mukaan tomaattimurskaa, pari ruokalusikallista balsamico-etikkaa, hiukan sokeria, yrttejä ja esimerkiksi oliiveja ja kapriksia.
Yksinkertainen kasvispasta (inspiroitunut tästä caponata-kasvispastaohjeesta)
- Erilaisia kasviksia, esimerkiksi munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, varsiselleriä…
- oman maun mukaan valkosipulia (itse tykkään laittaa 2 kynttä)
- chiliä
- sipuli
- 1-2 rkl balsamico-etikkaa
- kasvisten määrän mukaan 400 tai 800g tomaattimurskaa
- yrttejä, esim. timjamia, basilikaa, oreganoa tai persiljaa
- 1 tl sokeria
- suolaa
- pippuria
- (2 dl kivettömiä oliiveja)
- (3-4 rkl kapriksia)
- (2 rkl rusinoita)
Pilko kasvikset, hienonna valkosipuli, sipuli ja chili. Paista öljyssä kuumalla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat saaneet vähän väriä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sokeri, balsamico-etikka, tomaattimurska, yrtit, oliivit, kaprikset ja rusinat. Anna hautua miedolla lämmöllä 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Tarjoile pastan kanssa.
Muita loistavia hävikkiruokia ovat esimerkiksi:
- pesto (loistava tapa hyödyntää nahistuneet yrtit tai lehtikaali)
- minestronekeitto (melkein mikä vaan kasvis käy makaronin kaveriksi – kokeile esimerkiksi varsiselleriä, kesäkurpitsaa, porkkanaa, purjoa tai vihreitä papuja)
- munakas (jos syö kananmunia)
- pyttipannu tai paistettu riisi (edellispäivän keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa voi paistaa melkein mitä vaan)
- sämpylät (loistava tapa käyttää hyödyksi ylimääräinen puuro, jogurttipurkin jämät, nahistuneet porkkanat, pähkinäpussin pohjat…)
- lämpimät voileivät (jos leipä on jo vähän kuivahtanut)
Jos ruokahävikin vähentäminen kiinnostaa, kannattaa olla kuulolla torstaina, kun Oona antaa täällä blogin puolella konkreettisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.
Mitkä ovat omia hävikkiruokasuosikkejanne?
*