Miksi vegaanius tuntuu niin vaikealta – ja suosikkireseptit, joilla pääset alkuun
Tässä kuussa vietetään jälleen lihatonta lokakuuta. Jos et vielä ole kokeillut vegaaniruoan kokkaamista, nyt on siis erinomainen hetki kokeilla!
Inkivääritofu ja kurkumariisi ovat lohturuokaa.
En itse ole täysvegaani, joten mietin usein, minkälaiset (henkiset) esteet seisovat vegaaniruuan ja potentiaalisten kasvissyöjien välissä. Usein esteenä tuntuu olevan tottumus (tuttu jauheliha tuntuu härkisrouhetta lähestyttävämmältä), ennakkoluulot (tofu ei maistu miltään!), saatavuus (nykyään enemmän ongelma ravintoloissa kuin ruokakaupassa), identiteettipolitiikka (minähän en ole mikään vihervassari!)… Kasvissyöminen ei kuitenkaan ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Pelkästään erilaisia jauhelihankorvikkeita ja kauramaitovaihtoehtoja on useita.
Täytekakkukin onnistuu vegaanisena!
Jos vegaaniruokaan suhtautuu tiukkoja rajoituksia asettavana ja nautinnon kieltävänä askeettisena kokonaiselämäntapana, ei varmaan tunnukaan lähestyttävältä. Sääntöjen, kieltäymyksen ja askeesin sijaan kannattaa kuitenkin ennemmin ajatella kaikkia ihania asioita, joita voi syödä. Esimerkiksi paprikaista muhammara-tahnaa, savutofucarbonaraa tai falafeleja. Ei vegaaniksi tarvitse ryhtyä yhdessä yössä – oman lihan- ja juustonkulutuksen puolittaminenkin on jo merkittävä ilmastoteko. Toivoisin kuitenkin, että useampi olisi valmis antamaan kasvisruoalle edes mahdollisuuden. Ei ruokapöydissä ennen ollut nykyistä määrää lihaa.
Vege!-keittokirjan vietnamilaiset kesärullat ovat kesähelteiden hitti.
Minulle hyvät reseptit ovat olleet ihan korvaamattomia yrittäessäni löytää vegaanisia vaihtoehtoja ruokavaliooni. Jaamme täällä blogin puolella säännöllisen epäsäännöllisesti vegaanireseptejä, mutta itse turvaudun kokatessani useimmiten muiden kehittämiin ohjeisiin. On helpompaa soveltaa toisten kehittämiä hyviä ohjeita tyhjästä aloittamisen sijaan, etenkin kun on kyse vegaaniruoasta, joka itsellenikin oli pitkään vähän tuntematonta maaperää.
Viime aikoina ahkerassa käytössä on ollut esimerkiksi Elina Innasen ja Suvi Auvisen Lapsiperheen vegaanikeittokirja, josta olen kokeillut jo ainakin kymmentä eri reseptiä. Ison peukun saavat esimerkiksi härkispasteijat, makaronilaatikko, caesar-salaatti ja vietnamilaiset patongit. Tätä kirjoittaessa uunissa on kirjan ohjeen mukaan tehty banaani-saksanpähkinäleipä.
NYT:n ’The Stew’ kantoi minut karanteenin yli.
Viime aikoina olen myös fiilistellyt esimerkiksi näitä reseptejä, joista kannattaa lähteä liikkeelle:
- New York Timesin hittiruoka ’The Stew’, eli kurkumalla maustettu kikhernepata – korvaa kreikkalainen jogurtti vegeversiolla!
- Hesarin pähkinäinen linssicurry on täydellinen syysruoka.
- Viimeistä murua myöten –blogin inkivääritofu ja kurkumariisi saavat tofu-skeptikonkin kääntämään kelkkansa. Ekstrahyvää tofusta tulee, kun sen kierittää ennen paistamista riisijauhoissa.
- Ruuan kanssa tarjoiltavan salaatin ei aina tarvitse olla jäävuorisalaattia valmiskastikkeella. Kokeile esimerkiksi tätä japanilaista pinaatti-sesaaminsiemensalaattia.
- Oonankin Instan puolella hehkuttama Chocochilin uuniomenapuuro on ihan_sairaan_hyvää. Teemme tätä usein isomman satsin illalla ja syömme loput aamupalaksi. Käy myös viikonloppubrunssille.
- Muita luottoreseptejä voit tsekata myös blogimme arkistosta – kauteen sopii esimerkiksi kukkakaalikeitto, lehtikaalipiirakka tai mokkapalat.
Jaa omat suosikkireseptisi kommenttiboksissa!
*