Esittelyssä kolme vastuullisempaa neulebrändiä

Jos jotain vaatetta Suomessa tarvitsee ympäri vuoden, se on neuleet. Kesällä minulla on usein ohut neule kassissa, talvella välillä useita päällekkäin. Ei voi tietää, koska kylmä yllättää.

Lampaanvilla on syystäkin suosittu neulemateriaali, sillä se hengittää, ei haise, vaatii vain vähän pesua ja on parhaassa tapauksessa myös laadukas. Mikään ekoteko villavaatteen ostaminen ei kuitenkaan ole: villan tuotanto aiheuttaa esimerkiksi eroosiota, luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ja metaanipäästöjä. Moni on huolissaan myös eläinten elinolosuhteista, usein hyvästä syystä. Myös villavaatteiden valmistajien oikeuksista on syytä olla huolissaan. Pelkkä villamateriaali ei myöskään takaa vaatteen laatua, vaan kalliskin neule voi muuttua nukkaiseksi, venyä muodottomaksi tai hiutua puhki.

Mikä sitten avuksi, kun talvella kaipaa lämmikettä? Kirpputoreilta löytää tietysti usein laadukkaimmat vintage-neuleet, mutta (toivottavasti kylmenevän) talven kunniaksi esittelen kolme hyväksi todettua neulemerkkiä! Neuleissa usein vähän kalliimmalla hinnalla saa parempaa laatua – ja kalliimpaa neuletta myös toivottavasti huoltaa paremmin.

Ruskovilla

Kotimainen Ruskovilla on jotenkin liikuttava, eikä se yritäkään olla yhtään trendikäs. Merkin villaiset vauvanvaatteet, alusasut ja ulkoiluvaatteet valmistetaan kankaan kudonnasta ompeluun asti Suomessa, nykyään mulesing-vapaasta ja GOTS-sertifioidusta luomumerinovillasta. Tuotannossa syntyvät villatilkut käytetään uudelleen esimerkiksi peittojen täytteenä tai öljynimeytysmattoina. Ruskovillalta löytyy myös hämmentäviä tuotteita (kuten erilaisia kohdelämmittimiä), mutta merkin musta neulepoolo on kestänyt käyttöä ja konepesua jo monta vuotta. Ruskovillan aluskerrastot kestävät kovempiakin oloja – niitä on käyttänyt esimerkiksi monet arktiset retkikunnat.

Babaà

Espanjalaismerkki Babaà valmistaa ihania, onesize-neuleita Barcelonassa espanjalaisesta lampaanvillasta, joka myös värjätään ja kehrätään paikallisesti. Tuotantoprosessissa syntyvät mallikappaleet lahjoitetaan nekin hyvään käyttöön madridilaiselle vastaanottokeskukselle.

Oma neuletakkini on niin reilu, että harvoin puen sen takin alle, mutta se on täydellinen luottovaate viileisiin kesäiltoihin tai kun kotona tarvitsee lisävaatetta.

Andersen-Andersen

Törmäsin tanskalaismerkki Andersen-Anderseniin japanilaista pientavaraa myyvässä Common-liikkeessä Helsingin Viiskulmassa ja vaikutuin neuleiden laadusta. Näin paksuja, tiiviisti kudottuja neuleita en ole nähnyt missään! Tiivis ja paksu neule on hitaampi valmistaa ja vie myös paljon raaka-ainetta, mikä näkyy hinnassa, mutta silloin villavaate myös kestää kovaa käyttöä.Andersen-Andersenin unisex-neuleissa käytettävä mulesing-vapaa merinovilla tulee Etelä-Amerikasta ja kehrätään, värjätään ja kudotaan Italiassa aina valmiin vaatteen viimeistelyyn asti. Neuleet kudotaan muotoonsa, jolloin tekstiilijätettä syntyy vain vähän. Lankojen värjäämisessä käytetään vain vähän luontoa rasittavia raaka-aineita.

Moni muukin merkki on panostanut neulevaatteiden vastuullisuuteen, mutta näitä en ole itse testannut:

  • Aiayu valmistaa luomusertifioituja neuleita, ja panostaa esimerkiksi jätteettömyyteen ja sosiaaliseen vastuuseen.
  • Suomalainen Arela tarjoaa laatuneuleilleen korjauspalvelua.
  • Suomalainen Alpa valmistaa neuleita alpakanvillasta Pohjois-Euroopassa.

Mikä pitää sinut lämpimänä talvisin?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *