Haluatko vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Äänestä!

Kirjoitin alkuvuodesta siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumisessa yksilön valintojen rinnalle tarvitaan poliittisia päätöksiä.

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää kolme viikkoa, joten yksi vaikuttamisen paikka on pian käsillä. Vaikka poliittisiin päätöksiin voi vaikuttaa muutenkin kuin äänestämällä, seuraavat vaalit ovat ratkaisevassa asemassa siinä, otetaanko ilmastotoimet Suomessa vakavasti – ainakin jos vertailee puolueiden linjausten kunnianhimon tasoa!

Nuoret ovat ilmastonmuutoksesta yhä enemmän huolissaan, mutta äänestävät vähiten. Moni alle 18-vuotias onkin ottanut muut vaikuttamisen keinot käyttöön esimerkiksi ilmastolakkoilemalla tai muuttamalla kulutustottumuksiaan. Olisi silti tärkeää, että edes me nuoret täysi-ikäiset menisimme aktiivisesti vaaliuurnille huhtikuussa. Se, kuka Arkadianmäelle valitaan, vaikuttaa valtavasti Suomen ilmastopolitiikan suuntaan.

Ilmastonmuutoksen torjunnasta ja kestävästä kehityksestä on tullut trendisanoja, joihin puolueiden on vaikea olla ottamatta kantaa. Ilmastonmuutoksen tärkeydestä puhuminen on kuitenkin helppoa, toisin kuin konkreettiset toimet. Onneksi puolueiden ilmastolinjausten vertailemiseen löytyy apua, sillä ilmastosta huolestuneet järjestöt julkaisivat vastikään yhteenvedon puolueiden vaaliohjelmista.Suomen puoluekuriin perustuvassa järjestelmässä tärkeintä on äänestää puoluetta, ei yksilöä; esimerkiksi hakkuita vastustavan kansanedustajan on aika vaikea ajaa asiaansa keskustan riveissä. Siksi oli huolestuttavaa huomata, että monen puolueen kohdalla sitoutuminen konkreettisiin ilmastotoimiin oli vaatimatonta.

Harva puolue oli valmis esimerkiksi lopettamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöön kannustavat energiatuet ensi vaalikaudella, panostamaan merkittävästi liikenteen päästöjen vähentämiseen, vähentämään hakkuita, ohjaamaan ruuantuotannon tukia pois lihantuotannolta, lisäämään kasvisruoan osuutta julkisissa hankinnoissa tai rahoittamaan anteliaammin kansainvälistä ilmastotyötä.

Sen sijaan osa puolueista on lähtenyt vaalikampanjoinnissaan identiteettipolitiikkalinjalle, jossa kasvissyönti, kaupungissa asuminen ja polkupyöräily esitetään uhkana omalle elämäntavalle. Vastakkainasetteluihin perustuva politiikanteko toki kerää äänestäjiä, mutta järkevää ilmastopolitiikkaa se ei ole. Autoilevan ja lihaa syövän Timo Soinin suurin uhka ei ole Kalliossa asuva, kauralattea juova ja yliopistolle pyöräilevä nuori, vaan ilmastonmuutos.

Syksyllä tuhannet ihmiset vaativat ilmastotoimia Ilmastomarssilla ja vain joka kymmenes suomalainen ei pidä ilmastonmuutosta ongelmana. Vaaleissa onkin aika testata, miten kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan suomalaiset ovat oikeasti valmiita. Suunnan muuttamiseksi on tärkeää, että vaalipäivänä vaadimme konkreettisia sitoumuksia hähmäisten lupausten sijaan.

Mitkä puolueet sitten ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita? Järjestöjen arvioiden mukaan järjestys on tämä:

  1. Vihreät
  2. Vasemmistoliitto
  3. RKP
  4. Sosiaalidemokraatit
  5. Kokoomus
  6. Keskusta
  7. Sininen tulevaisuus
  8. Kristillisdemokraatit
  9. Perussuomalaiset

Puolueiden linjauksia ilmastokysymyksiin voi vertailla myös esimerkiksi Ylen tai Suomen Kuvalehden kyselyissä.
(Muokattu 19.49: Lisätty lista puolueista.)

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

puheenaiheet ajattelin-tanaan vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *