Hyvästi puuvilla, täältä tulevat uuden ajan tekstiilit!

Tällä hetkellä vaatekaappimme pursuavat puuvillaa, joka on varsinainen ympäristörikollinen: puuvillakankaan valmistamiseen kuluu valtavasti hyönteismyrkkyjä, energiaa ja ennen kaikkea vettä. Toinen vaatekaappien suosikkimateriaali on muovikuitu polyester, joka valmistetaan öljystä. 

Kulutamme vaatteita kiihtyvää tahtia, mutta moni on onneksi herännyt siihen, että nykymeno ei ole kestävää. Tulevaisuus-aiheisen tammikuun hengessä pohdimmekin, mistä tulevaisuuden vaatteet valmistetaan.

B8A2DACC-A426-4EAC-87DB-A86453AF53DD.jpeg

1. Vaatteita hedelmistä

Moni on lähtenyt hakemaan vaihtoehtoja perinteisille vaatemateriaaleille yllättävistä paikoista. Yksi sellainen on espanjalainen Piñatex, joka valmistetaan myyntiin menevien ananasten lehdistä. Suomessa on kehitetty esimerkiksi sellupohjainen ioncell-kuitu, jota voidaan valmistaa esimerkiksi kierrätyssellusta.

2. Uutta kierrätyskuidusta

Tällä hetkellä suomalaiset lykkäävät kaatopaikoille vaatteita valtavia määriä, mutta tulevaisuudessa kierrätyskuiduista tulee todennäköisesti haluttua tavaraa.

Pieniä askeleita otetaan jo. Ympäristötietoisten kulttimerkki Patagonia kierrättää vanhoista vaatteista saatua villaa, nylonia, puuvillaa, polyesteria ja untuvaa uusiksi vaatteiksi. Ruotsalainen sukkahousubrändi Swedish Stockings vastaanottaa hajonneita nylonsukkahousuja valmistaakseen niistä eristeitä rasvanerottimiin. Toivottavasti lähitulevaisuudessa kierrätetyistä sukkahousuista voi valmistaa uusia pareja hajonneiden tilalle!

C7AF7AB5-ECDB-4CB6-B7FC-403B7BE662A7.jpeg

Hyvästi, puuvillafarkut?

3. Bioajoavia kankaita

Paitsi kierrätettäviä, materiaaleista voidaan kehittää myös biohajoavia. Freitag-merkin työntekijät kehittivät  hamppua, pellavaa ja selluloosapohjaista Modalia yhdistelevän kankaan, joka hajoaa tavallisessa biokompostissa kolmessa kuukaudessa.

4. Puhtaita värejä

Kankaan ja nahan värjääminen kuluttaa sekin ympäristöä ja on lisäksi vaarallista värjäämöissä työskenteleville ihmisille. Yhä useampi tiedostava valmistaja onkin vaihtanut myrkylliset värit esimerkiksi ympäristöystävällisempiin kasviväreihin.

Kasviväreissäkin on kuitenkin omat ongelmansa, mutta onneksi uusia menetelmiä tulee markkinoille koko ajan. Brittifirma Colorfix esimerkiksi valmistaa tekstiilivärejä maatalouden sivutuotteista, kuten melassista.

5. Nokkosen ja pellavan kunnianpalautus

Ennen puuvillan ja keinokuitujen rynnistystä markkinoille, suomalaisten pukimet valmistettiin perinteisesti pellavasta ja villasta. Myös nokkosesta on valmistettu vaatteita jo keskiajalla.

Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, sillä nokkonen ja pellava ovat paitsi kauniita ja kestäviä, myös ympäristöystävällisiä materiaaleja. Yhdistin pellavavaatteet pitkään hippihenkisiin haaremihousuihin ja -kaapuihin, mutta sittemmin olen oppinut tykkäämään molempien materiaalien huolettomasta eleganssista.

Onneksi moni muukin on tajunnut materiaalien hienouden: esimerkiksi Nokonen valmistaa mittatilauksena häikäisevän hienoja, käsinmaalattuja vaatteita esimerkiksi nokkosesta.

 

Kiinnostaako aihe? Lue toisesta tulevaisuuden vaateilmiöstä, vaatteiden vuokraamisesta!

 

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti trendit uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *