Kirjoja nuorille aktivisteille ja sellaisiksi tahtoville

Etsitkö vastuullista ja inspiroivaa joululahjaa nuorelle? Se on tunnetusti suunnilleen vaikeinta maailmassa. Onneksi suomalaiset kirjakustantamot ovat lähteneet tänä vuonna oikein joukolla asialle ja helpottaneet työtämme julkaisemalla useita nuorille suunnattuja, kiinnostavia ja kepeitä mutta samalla tiukkaa asiaa sisältäviä kirjoja aktivismista, ilmastosta ja poliittisesta vaikuttamisesta.

Tänään esittelyssä kolme tällaista kirjaa, jotka kaikki ovat varmasti hyviä lahjavaihtoehtoja: Ilmastotekokirja, Vaikuta! ja Tekoja NYT!
Paleface IlmastokirjaVaikuta - maailmanparantajan kirja Tekoja nyt!ilmastotekokirja, graafinen suunnittelu Riikka Turkulainen

Ilmastotekokirja

Juuri ilmestynyt Ilmastotekokirja vetää välittömästi puoleensa kauniilla ulkoasullaan. Kirjan taitto ja kuvitus (jotka ovat graafikko Riikka Turkulaisen käsialaa) on todella raikas ja cool. Kakku ei myöskään ole ainoastaan päältä kaunis, vaan Kaisa Happosen ja Karri ”Paleface” Miettisen kirja on myös sisällöltään kiinnostava. Eri luvuissa haastatellaan runsaasti relevantteja asiantuntijoita, ja haastattelut on myös taitettu kivasti puhekuplien tai tekstarikeskustelun muotoon, mikä tekee tekstistä selkeää.

Vaikka valtaosa Ilmastotekokirjasta on helppolukuista, sisältää se kuitenkin hyvin runsaasti tekstiä. Erityisesti kirjan ensiluvut, jotka koostuvat paljon faktoja sisältävistä pitkistä tekstipätkistä, saattavat säikäyttää lukemaan tottumattoman pakosalle. Niinpä kirja sopiikin luultavasti parhaiten sellaiselle nuorelle, joka pitää lukemisesta jo valmiiksi. Ja estetiikkaa arvostavalle tyypille tämä on varmasti täydellinen lahja!

Ilmastotekokirjasta on ehdottomasti mainittava erikseen vielä se, että kansia ei ole päällystetty tavalliseen tapaan, vaan ne ovat pinnoittamatonta pahvia. Opus on siis helppo lajitella pahvin- ja paperinkeräykseen, jos sen elinkaari jossain vaiheessa tulee tiensä päähän. Lisäksi kirjan sisäsivuilla kerrotaan, että sen tekijät lahjoittavat kirjasta saamansa tuotot Luonto-Liiton ilmastotyöhön ja että kirjan kustantanut WSOY on kompensoinut teoksen hiilijalanjäljen lahjoituksella Suomen luonnonsuojeluliitolle. Tämä on todella hienoa toimintaa!

Kaisa Happonen & Karri Miettinen: Ilmastotekokirja. WSOY 2020. 149s.

Vaikuta!

Vaikuta! Maailmanparantajien kirja on nimensä mukaisesti kertomus maailmaan positiivisella tavalla vaikuttavista nuorista. Teoksessa esitellään 18 aktivistia tai aktivistiryhmää Suomesta Yhdysvaltoihin ja Nigeriasta Thaimaahan. Aktivismin aiheet vaihtelevat radikaaleista ristipistoista ja someaktivismista etnisten vähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen, luonnonsuojeluun sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asian näkyväksi tekemiseen.

Koska kirjassa ääneen pääsevät aktivistit ovat syntyneet 90- tai 2000-luvuilla, heidän tarinoissaan on satavarmasti samaistumispintaa nuorille lukijoille. He ovat myös kaikki ihan tavallisia tyyppejä, mikä tekee tarinoista inspiroivia. Aiheiden kirjo takaa sen, että kaikki lukijat löytävät kirjasta varmasti kertomuksia itselleen tärkeistä asioista.  Kirjan rakenne on selkeä, mutta koska luvut ovat pitkiä ja teksti varsin pientä pränttiä, tämäkään kirja ei välttämättä ole täysin nappivalinta painettuun sanaan tottumattomalle lukijalle.

Erityismaininnan kirja ansaitsee Jolanda Kerttulin äärimmäisen hienosta kuvituksesta. Valitettavasti teoksen värimaailma ja ulkoasu on muuten hitusen aneeminen, enkä ole varma, kuinka moni kohderyhmään kuuluva lukija bongaisi teoksen valjun kannen kirjakaupan tai kirjaston hyllystä. Sisältö on kuitenkin asiaa ja kirjassa kuuluu nuorten aktivistien oma ääni, joten tätäkin teosta voi hyvällä omallatunnolla suositella lahjaksi.

Mari Uusivirta & Eveliina Koskiranta: Vaikuta! Maailmanparantajien kirja. S&S 2020. 244s.

Tekoja NYT!

Tekoja nyt! Maailmanpelastajan kirja on täsmäisku tyypille, jota pitkiä tekstikappaleita sisältävät kirjat saattavat pelottaa. Kirjan luvut on jaettu lyhyisiin osioihin ja vinkit sekä ajattelemaan herättelevät kysymykset palasteltu pieniksi kappaleiksi. Muoto on oikein tymäkkä, eli jos haluat antaa kirjan lahjaksi nuorelle, jolle kirjat ovat vielä vähän vaikeita, tämä on varmasti mainio valinta.

Vaikuta!-kirjan tavoin myös Tekoja nyt! käsittelee monenlaisia aiheita ympäristöstä yhdenvertaisuuteen. Sateenvarjotermien alle on sitten kerätty asiaa niin ihmisoikeuksista kuin köyhyydestä, rasismista, kierrättämisestä ja eläinten oikeuksista. Jokaisella osiolla on selkeä rakenne, jossa käsitellään tiiviisti se, mitä aiheesta pitää tietää, mitä tilanteen parantamiseksi on jo tehty ja mitä vielä on pielessä. Lisäksi kukin osio tarjoaa kirjan nimen mukaisesti ideoita siihen, mitä lukija voi omalta osaltaan tehdä positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi. Juuri näin selkeästi sekä nuorille että oikeastaan meille kaikille pitäisi tarjota toimintakeinoja!

Lisäbonusta kirja saa värikkäästä ja huomiotaherättävästä taitostaan ja siitä, että jokaisessa osiossa lukijalle vinkataan keinoja sukeltaa syvemmälle aiheeseen: kirjoja, leffoja, podcasteja, sometilejä… Jos lukija siis kiinnostuu tietystä aiheesta kirjan myötä, vinkkien pohjalta on todella helppo lähteä hakemaan lisätietoa ja uutta inspiraatiota. Ylipäänsä kirja on ilahduttavan täynnä konkretiaa ja todennäköisesti todellakin voimauttaa nuoret lukijat tarttumaan toimeen maailman pelastamiseksi.

Silja Annila, Sanna Pekkonen & Kaisa Uusitalo: Tekoja NYT! Maailmanpelastajan kirja. Otava 2020. 112s.

*

Kaipaatko kirjainspiraatiota? Lue myös nämä:

11 kirjaa rodullistetuilta kirjailijoilta

250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman

6 kiinnostavaa tietokirjaa ympäristöstä, ruoasta, eläimistä ja elämästä

 

*

INSTAGRAM / BLOGLOVIN

kulttuuri vastuullisuus kirjat uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *