Kun yhtäkkiä onkin aikaa

Tällä hetkellä on vaikea puhua mistään muusta kuin koronaviruksesta ja sen vaikutuksesta elämäämme. Tilanne muuttuu nopealla tahdilla ja vaikutukset näyttävät muuttuvan koko ajan intensiivisimmiksi. Olen kuitenkin vakaasti päättänyt, että tästäkin löytyy jotain hyvää. Ja juuri nyt se on se, että tahtimme hidastuu väistämättä.

Suurin osa meistä lienee pysyvästi kiireisiä, eikä päiviin juuri jää tyhjiä hetkiä. Mutta nyt, kun emme vietä iltoja sinkoillen paikasta toiseen, harrastuksista tapahtumiin ja niin edelleen, meistä monilla on yhtäkkiä aikaa. Ja nyt jos koskaan on hyvä hetki miettiä, millaisia asioita ajallamme todella tahtoisimme tehdä — ja sitten vain aloittaa.

Itse haluan ennen kaikkea ottaa rauhallisemmin: tehdä vähemmän, stressata vähemmän, ja tempoilla vähemmän. Mutta sen lisäksi tahdon myös tehdä muutamia mukavia asioita. Kuten esimerkiksi:

  • Pelata lautapelejä. Jos asut yksin, muista, että monia pelejä voi pelata myös verkossa tai jopa Skypen välityksellä! Nyt jos koskaan tarvitsemme yhdessäoloa, vaikka sitten etänä.
  • Tehdä käsitöitä. Kaapeissani on järkyttävä määrä käyttöä odottavia villalankoja ja korjattavien vaatteiden korikin pullistelee yli äyräidensä. Nyt voisi olla oikein hyvä sauma korjata kaikki palkeenkielillä olevat vaatteet, ja vaikka pyöräyttää yhdet villasukatkin siinä sivussa.
  • Maalata taulun. Olen jo pitkään halunnut herätellä henkiin vanhan akryylimaalausharrastukseni, ja mikä voisi olla rentouttavampaa kuin viettää ilta värejä sekoitellen ja sitten kankaalle läiskien.
  • Leipoa ja kokeilla uusia reseptejä. Tänään tein ensimmäistä kertaa vegaanisia korvapuusteja. En välttämättä kuvailisi kokeilua sataprosenttisen onnistuneeksi… Mutta jo se, että minulla oli arkisen ruoanlaittohärdellin lisäksi aikaa leipoa, tuntui lähes luksukselta.
  • Tehdä palapelejä. Sen rauhoittavampaa puuhaa ei taida olla olemassakaan.
  • Lukea, lukea ja lukea. Onneksi hyllyssäni on runsaasti lukemista odottavia kirjoja. Ja jos ne uhkaavatkin loppua kesken, BookBeatin kaltaiset äänikirjapalvelut pelastavat!

Tällaisia asioita on tietysti helppo miettiä, kun ei itse kuulu riskiryhmään ja esimerkiksi omat tulot eivät ole vaakalaudalla tilanteen takia. Tästä huolimatta uskon, että meille kaikille tekee hyvää hieman hidastaa ja miettiä, miten todella tahtoisimme aikamme viettää, ihan tavallisissakin olosuhteissa.

 

Ja koska uskon vakaasti siihen, että hyvinvointia voi olla vain silloin kun muillakin menee hyvin, muistetaan sen lisäksi myös seuraavat asiat:

+ Vaikka oma olo olisikin hyvä, ei pyöritä kaupungilla mahdollisesti tartuttamassa muita.

+ Jos olet terve, tarjoa apuasi riskiryhmille tai muuten sitä tarvitseville. Ota yhteyttä lähellä asuviin ihmisiin ja käy esimerkiksi kaupassa iäkkään naapurin puolesta.

+ Tuetaan pienyrittäjiä! Heille asiakkaiden kaikkoaminen on paha paikka, sillä liiketilojen vuokrat, ennakkoverot ja YEL-maksut on edelleen maksettava. Itse ajattelin ainakin ostaa lahjakortteja ja tilata kirjoja esimerkiksi Fredan ihanasta Nide-kirjakaupasta. Tosi monella Instagram-tilillä on viime päivinä jaettu huippuvinkkejä hyvistä yrityksistä ja siitä, miten niiden toimintaa voi parhaiten tällä hetkellä edesauttaa.

+ Arvostetaan terveydenhuollon työntekijöitä — ja muistetaan esimerkiksi tukea sairaanhoitajia, kun he seuraavaksi vaativat parempaa palkkaa.

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

hyvinvointi vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *