Lähimatkailua: Jurmo

Roolini kotimaanmatkailun lähettiläänä jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on Saaristomeren kansallispuiston ulkosaaristossa sijaitseva Jurmo.

P8072062.jpg

Tarinan mukaan Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kyllästyi rantarosvoiksi syytettyjen jurmolaisten edesottamuksiin Saaristomerellä ja määräsi koko saaren rakennuksineen poltettavaksi 1500-luvulla. Totta tai ei, mutta Jurmo on ollut jo useamman sata vuotta lähes puuton ja sen luonto on koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellista.

P8061990.jpg

P8072032.jpg

Saaren karusta kauneudesta osaa nauttia myös biotooppeja heikommin tunteva kaupunkilaisjuntti. Iso osa Jurmosta on osa Saaristomeren kansallispuistoa, eikä saaren länsikärkeen pääse lintujen pesimäaikaan huhti­–heinäkuussa lainkaan. Saaristomerta on kutsuttu maailman kauneimmaksi saaristoksi, eikä se mielestäni ole liioittelua. Alueella on myös enemmän saaria ja luotoja kuin missään muualla.

P8072034.jpg

P8061983.jpg

Tunnelma kaukana ulkosaaristossa olevalla saarella on erityinen. Ulkosaaristossa tuntee olevansa kaukana maailman murheista, mutta samaan aikaan sataman pienestä putiikista saa nyhtökauraa ja kaurakermaa.

P8061956.jpg

Mitään erityistä tekemistä Jurmossa ei ole, mutta sehän saaristoon lähtemisen pointti onkin: päivät kuluvat rannoilla käyskennellessä, ruokaa laittaessa, kirjoja lukiessa ja saunaa lämmittäessä. Myös pihalla jonossa eteneviä alpakoita on kiva seurata.

P8062025.jpg

Parin yön vierailun jälkeen olo oli täydellisen levännyt ja ajantaju kadonnut jonnekin merituulen mukana. Seuraava vierailu on jo suunnitteilla.

Vinkkejä Saaristomerelle matkaaville:

  • Jurmoon sekä usealle muulle ulkosaariston saarelle kulkee kesäkaudella lähes päivittäin yhteysalus M/S Eivor Nauvon Pärnäsistä, jonne on bussiyhteys Turusta. Maksuton laivamatka Jurmoon kestää kolme­–neljä tuntia. Samalla reissulla voi poiketa myös Utössä, joka on Suomen uloin saari.
  • Saarella voi telttailla, mutta suosittelen lämmöllä mökin vuokraamista Jurmon kylästä – toimi nopeasti, sillä mökit ovat hurjan varattuja!
  • Kesäkaudella satamassa toimii pieni kahvila-myymälä, josta saa esimerkiksi tuoretta savukalaa ja leivonnaisia. Mukaan kannattaa silti myös pakata ruokaa.
  • Matkalla Jurmoon voi hyvin yöpyä esimerkiksi Nauvossa, jossa on paljon sympaattisia B&B-paikkoja. Niistä lisää myöhemmin!
     

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *