Matkalla omassa kotikaupungissa

Toukokuussa blogissa kirjoitetaan paremmasta arjesta ja pienistä valinnoista, joilla arjesta voi tehdä paitsi laadukkaampaa, toivottavasti myös kestävämpää.

Arjen näyttämönä toimii tietysti oma kotikaupunki, oli niitä sitten yksi tai useampi. Olen itse paljasjalkainen helsinkiläinen ja muutamaa ulkomaankeikkaa lukuun ottamatta asunut Helsingissä koko elämäni ajan. Rakastan kaupunkia nyt, mutta aina ei niin ollut: teini-ikäisenä olisin halunnut pois mahdollisimman nopeasti.

Oma kotikaupunki muuttuu helposti arkisten suoritusten kentäksi, jossa käydään töissä, harrastuksissa sekä ruokakaupassa ja siirrytään mekaanisesti paikasta toiseen. Arjesta irtautuakseen moni kokee, että on matkustettava pois, ja mielellään kauas kuin lähelle. Mutta entä jos matkailisikin omassa kotikaupungissa?

Kun olin teini, lähdimme joskus syyslomilla reissun sijaan yöksi hotelliin Helsingissä. Se oli ihanaa! Lomaan kuului usein myös vierailu museossa, kiertelyä keskustan myymälöissä ja illallinen ravintolassa. Samaa hommaa kuin lomillakin siis! Nykyään onneksi moni muukin on tajunnut ’staycation’-idean hienouden ja pääkaupungin hotellit pullistelevat helsinkiläisistä.

Myönnetään, että oman kotikaupungin näkeminen uudenlaisessa valossa vaatii joskus pientä vaivannäköä. On esimerkiksi mentävä siihen museoon, johon on ”aina pitänyt mennä”, muttei koskaan ole tullut lähdettyä. On mahdollisesti tunnettava itsensä hölmöksi eksyttyään oman kotikaupungin ennestään tuntemattomilla kulmilla. Ennen kaikkea on oltava valmis katsomaan omaa kotikaupunkia uudesta kulmasta.

Miten alkuun kotikaupunkimatkailussa? Alla muutama vinkki:

  1. Hotelliin meneminen on toki hintavaa etenkin Suomessa, mutta ihanaa! Puhtaissa lakanoissa ainakin katoavat arjen murheet.
  2. Harrasta asuinaluematkailua: valkkaa kaupungistasi alue, jossa et ole koskaan ollut (ellet asu pikkupaikkakunnalla, tällaisia paikkoja varmasti löytyy)! Kuljeskele rauhassa. Pysähdy kahvilaan/puistoon/ravintolaan/baariin ja nauti uuden paikan tunnelmasta.
  3. Hae apua ja vinkkejä ulkopuolelta. Helsingissä suosittelen seuraamaan esimerkiksi ihanaa Helsinki Journal –tiliä Instagramissa (@helsinkijournal). Kannattaa katsastaa myös ulkomailta Suomeen matkustaville suunnatut vinkit, vaikka niissä usein ei olekaan mitään uutta. Itse aion tutustua Helsinki-matkaoppaisiin (Monoclen matkaoppaat ovat elitistisiä, mutta parhaita) ja kaupungin ylläpitämän MyHelsinki-sivuston tarjontaan.
  4. Vietä viikonloppuisin turistipäiviä: aloita aamu kahvilassa, kiertele kirppareita, käy museossa ja varaa illalle kiva rafla – tee niitä asioita, joita haluaisit tehdä ulkomaanreissulla.
  5. Lähde opastetulle kävelykierrokselle. Helsingissä pyörii ympäri vuoden eri teemoihin liittyviä kierroksia. Vanhoistakin kulmista voi aina oppia jotain uutta.
  6. Lomalla on tärkeintä rentoutua. Älä siis stressaa tai ainakaan mene pyörimään työpaikan läheisyyteen tai tsekkaa puolivillaisesti sähköposteja. Rentoudu ja anna kotikaupungin yllättää.

Tulemme jakamaan kivoja vinkkejä Helsinkiin (ja muualle Suomeen) myös blogissa #lähimatkailua-tunnisteella. Mistä paikoista meidän pitäisi kirjoittaa? Jaa omat vinkkisi kommenttiboksissa! 

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

hyvinvointi vastuullisuus matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *