Parempaa katsottavaa arki-iltoihin

Monien arkeen kuuluu erottamattomasti telkkari. Meidänkin. Ideaalimaailmassa näin ei ehkä olisi, mutta todellisuudessa teemme toisinaan liian pitkiä työpäiviä ja rojahdamme sen jälkeen väsyneinä töllöttimen eteen. Ja se on ihan ookoo. Vapaa-aikaa suoritetaan ihan liikaa, ja ideaalimaailmasta paineiden ottaminen on turhaa itsensä kiduttamista.

Kaikki ohjelmat eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisia, ja sillä mitä televisiosta katsoo on paljon merkitystä sen kannalta, mitä telkkuillasta jää käteen. Minä esimerkiksi olin pitkään tosi-tv-koukussa, ja katsoin enimmäkseen sarjoja, joissa ihmiset olivat lähinnä ilkeitä toisilleen. Sitä kai pidetään hyvänä viihteenä, mutta jossain vaiheessa tajusin näiden ohjelmien jättävän aina vähän pahan maun suuhun.

Emme siis ole telkkarivastaisia – mutta huonoja ohjelmia vastaan kyllä! Ja koska blogissa on sopivasti käynnissä arjen (ja erityisesti paremman arjen) teemakuukausi, päätimme sen tiimoilta jakaa vinkkimme parhaisiin sarjoihin. Jos siis haluat saada tv-viihteestäsi positiivisia fiiliksiä ja samalla myös vähän ajattelemisen aihetta, tutustu esimerkiksi näihin:

Parempaa katsottavaa televisiosta
Kissan mielestä parempaa katsottavaa olisi hänen mahansa, jota voisi samalla myös hiukkasen rapsuttaa.

Jos tykkäät tosi-tv:stä: Terrace House

Terrace House on Japanin Big Brother: kuusi toisilleen tuntematonta nuorta aikuista suljetaan kimppakämppään, jossa he elävät arkeaan tavalliseen tapaan. Käsikirjoitusta ei ole. Siihen samankaltaisuus BB:n kanssa loppuukin. Ihmissuhdedraama on isossa osassa, mutta tahti on tavallista tv-sarjaa hitaampi ja ote BB:tä hienotunteisempi. Nykysarjojen hengästyttävään tahtiin tottunut katsoja joutuu venyttämään hermojaan, kun välillä ei tapahdu juuri mitään. Ja se on hyvä asia.

Jos tykkäät ihmissuhdedraamasta: Dear White People

Dear White Peoplen alkuasetelma on jännitteinen: tunnetussa Ivy League yliopistossa järjestetään blackface-bileet. Sarja on taattua nuorten yliopistoihmissuhdedraamaa, mutta samalla se käsittelee monia vaikeita aiheita, jotka liittyvät rodullistettuna elämiseen nykypäivän Yhdysvalloissa. Ote on terävä ja sarkastinen, ja sarja herättelee ajattelemaan myös omia asenteita. Tällaista asennetta kaivattaisiin draamasarjoihin enemmänkin.

Jos tykkäät muodonmuutosohjelmista: Queer Eye

Queer Eye on siitä mieletön tosi-tv-sarja, että siinä ketään ei nöyryytetä, ketään ei käsketä laihduttamaan eikä kenellekään tule paha mieli. Päinvastoin: telkkarista ei taida tällä hetkellä mitään, mikä palauttaisi uskoni elämään yhtä tehokkaasti kuin Fab Five! Queer Eye jättää minut aina kyynelehtimään ja ajattelemaan, että ihmiskunnalla on vielä toivoa, kun on olemassa näin mahtavia tyyppejä, jotka vain aidosti tahtovat kaikkien olevan onnellisia. Niisk.

Jos tykkäät luontodokkareista: Our Planet – Uskomaton planeettamme

Our Planet on klassinen luontodokkarisarja, jonka kertojana toimii iki-ihana Richard Attenborough. Muista genren sarjoista se poikkeaa astetta kriittisemmällä sävyllään: upeiden kuvien yhteydessä katsojalle kerrotaan myös ihmisen aiheuttamista tuhoista. Ja se on terveellistä, sillä meillä ei yksinkertaisesti ole enää varaa kohdella luonto-ohjelmia herttaisena eskapismina. Sen sijaan tarvitsemme juuri tätä: muistutusta kaikesta siitä hyvästä ja kauniista, jonka säilyttämiseksi meidän on alettava taistella.

Jos tykkäät sisustusohjelmista: Tiny House Nation – Amerikkalaiset minikodit

Tiny House Nationissa pääsemme seuraamaan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat muuttaa pienempään tilaan kukin omista syistään: joku taloudellisista syistä, toiset yksinkertaistaakseen elämäänsä. Ja sitten heille rakennetaan valtavan ihania pieniä taloja! Olen seurannut tiny house -liikettä valtavalla mielenkiinnolla, sillä väljän asumisen vaikutukset hiilijalanjälkeemme ja esimerkiksi omistamamme tavaran määrään kiinnostavat. Haaveilen myös jonakin päivänä vielä rakentavani oman minitalon. Siihen asti aion elää haaveitani tämän sarjan kautta!

 

Millaisia parempia sarjoja te suosittelisitte uutta katsottavaa etsiville?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

kulttuuri suosittelen leffat-ja-sarjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *