Lähimatkailua: Resiinaretki Minkiössä

Olen lapsesta asti haaveillut, että pääsisin joskus ajamaan resiinalla. (Syytän tästä päähänpinttymästä Lucky Luke -sarjakuvia.) En vain koskaan aavistanut, että sellainen saattaisi olla mahdollista. Kunnes sitten muutama viikko sitten erään onnekkaan keskustelun ja muutaman vielä onnekkaamman Google-tuloksen jälkeen totesin, että resiinan vuokraus on oikeasti mahdollista — ja vieläpä vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Homma oli sitä myöten selvä: vuokraresiina alle ja menoksi!

resiinan vuokrausresiinaretkiresiinan vuokraaminenresiinan vuokraaminen

Resiinan vuokraus on mahdollista Minkiön asemalta, ja resiinareissulla edetään omin voimin pumpaten pitkin Jokioisten museorautatietä ja sen ympärillä avautuvia kauniita maisemia. Kreisiä kyllä, tällainen harvinainen lysti on myös yllättävän halpaa: resiinan vuokraus maksaa kympin ensimmäiseltä tunnilta ja lisätunneilta vitosen per henkilö.

Buukkasimme neljän hengen porukallemme kaksi resiinatuntia, mutta matkalla olisi saanut helposti kulumaan kolmaskin tunti. Suosittelenkin varaamaan resiinailulle mieluummin liikaa aikaa kuin liian vähän, sillä tällaista asiaa tuskin pääsee ihan joka päivä kokemaan. Oma reissumme lipsahti jonkin verran yli varatun ajan, mutta onneksi vuokraustoimintaa sekä aseman kahvilaa ja kapearaidemuseota pyörittävät ihanat ihmiset eivät meitä siitä toruneet vaan päinvastoin rohkaisivat nauttimaan matkasta.

Minkiön asemalta pääsee resiinalla kahteen suuntaan: joko yhteensä 12 kilometrin matkan Jokioisiin ja takaisin, tai sitten vähän pidemmän, noin 16 kilometrin lenkin Humppilan kautta. Me teimme pidemmän reissun, ja suosittelen reittiä lämpimästi — puolimatkassa on nuotiopaikka, jossa voi syödä eväitä ja vaikka paistaa makkaraa sekä levähtää hetken ennen *kuin jatkaa matkaa.

Pidempi lenkki kannattaa senkin vuoksi, että Humppilassa reissun uuvuttamat pumppaajat pääsevät uimaan! Vain puolen kilometrin päässä kääntöpaikkana toimivalta asemalta on nimittäin söpö pieni uimaranta, jossa on hyppytornit, pehmeä hiekkapohja ja kirkas vesi. Uintireissun jälkeen oli hienoa huristella takaisin — ja vieläpä alamäkeen melkein koko paluumatkan! Resiina paineli raiteita parhaimmillaan yli 20 kilometrin tuntivauhtia ja uinnin kastamat hiukset kuivuivat nopeasti.

minkiön kapearaidemuseoMinkiön kapearaidemuseon kahvilaMinkiö kapearaidemuseoJokioinen rautatiemuseo

Reissun jälkeen söimme jäätelöt Minkiön aseman kahvilassa ja ja pääsimme lisäksi kierrokselle kapearaidemuseoon, jossa voi ihastella vanhoja höyryvetureita. Niistä kannattaa myös resiinaretkelle mielivän olla tietoinen — ne meinaan ajelevat museorautatiellä yhä, heinäkuussa sunnuntaisin ja elokuussa lauantaisin, eli niinä päivinä resiinaa ei ymmärrettävästi voi vuokrata.

Ja miltä reissu sitten tuntui, lunastiko se odotukset? Vastaus on hyvin yksinkertainen: KYLLÄ. Resiinalla ajaminen oli juuri niin mieletöntä kuin olin aina kuvitellut! Taitoimme koko matkan kauniissa auringonpaisteessa, resiina kolisi ja ratapölkkyjen terva tuoksui. Matkalta kuvaamissani videoissa nauramme ääneen suurimman osan ajasta, ihan silkasta resiinailun riemusta. Luulenkin, että teen Minkiön resiinareissusta jokakesäisen perinteen.

Kotimaan lomakohde haussa? Tsekkaa blogissa esitellyt parhaat lähimatkakohteet!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

kulttuuri matkat vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *