Vegaanikeittiössä: bibimbap

Yksi parhaista ruokamuistoistani on Japanista, jossa kävimme perhelomalla kymmenen vuotta sitten. Hotellimme lähellä oli junaradan alla piilossa ihana korealainen ravintola, jonka puisten pöytien ääressä grillasimme kasviksia ja lihanpaloja. Muistan, ettemme tietenkään turreina tajunneet, että annokset oli mitoitettu jaettaviksi, joten tilasimme kaikki onnessamme omat annokset. Kun pöytään kannettiin viidettä perhekoon annosta, housuista piti avata nappi.

DF737964-2A69-4B23-950B-9E05AF58F92E.jpeg

Siinä ravintolassa maistoin myös ensimmäistä kertaa bibimbapia. Bibimbap tarkoittaa kirjaimellisesti riisi- ja kasvissekoitusta, ja se on vegaanillekin sopiva sunnuntain lohturuoka.

Kulhon pohjalle laitetaan keitettyä riisiä (ehdottomasti pyöreäjyväistä riisiä, kuten sushiriisiä), jonka päälle kasataan kasviksia, kuten sieniä, pinaattia, kurkkutikkuja, kevätsipulia, porkkanaa ja ituja. Kaltaiseni paatunut valkosipulinarkkari voi paistaa kasvikset etukäteen seesamiöljyssä ja valkosipulissa.

AA360F7E-865A-4310-9F85-38C628A13380.jpeg

Koko homman ydin on korealainen gochujang-chilitahna, jota saa nykyään isoista marketeista ja aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista.

Hyvä kastike syntyy esimerkiksi tällä ohjeella:

  • 2 rkl gochujang-tahnaa
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl siirappia (tai sokeria soijakastikkeeseen liuotettuna)
  • 1 valkosipulinkynsi

Marinoimisintoinen kokki voi valmistaa bibimbapin päälle myös korealaista itusalaattia (sookju namul) ja tietysti kimchiä. Kuvien ottamishetkellä kasvikset oli aseteltu kauniisti lautaselle, mutta oikeastihan koko komeus sekoitetaan mausteiseksi lohturuokamössöksi, josta ei kuvia kannata ottaa.

Suositellaan niihin päiviin, kun marraskuun harmaus ketuttaa ja jääkaapissa on vain nahistuneita jämäkasviksia.

puheenaiheet ajattelin-tanaan