Voimaa viherkasveille (ja itselle)

Ah, maaliskuu ja kevät! Vaikka ulkona tulisi vaakasuorassa räntää, se ei haittaa — tässä vaiheessa on ehdottomasti lupa onnitella itseään siitä, että selvisi neljän kuukauden marraskuusta. Samalla nyt on myös hyvä hetki kiittää kodin kasveja siitä, että nekin selvisivät talven yli hengissä. Ja sen jälkeen onkin hyvä sauma antaa niille vähän uusia elämän eväitä suorittamalla perusteellinen viherkasvien keväthuolto.

Sen lisäksi, että keväthuolto tekee gutaa kasveille, on kädet mullassa puuhailu hyvästä myös ihmiselle. Kun huoltaa kasvikaverinsa perusteellisesti esimerkiksi aurinkoisena sunnuntaina, saa siitä voimaa itsekin. Koko jengin keväthuolto tulee siis hoidettua näin kätevästi kerralla, eikä siihen tarvita kuin pussillinen kukkamultaa ja pari hassua ruukkua.

Maaliskuun alku on kasvin- ja itsenhuoltoprojektille juuri passeli aika, sillä valo lisääntyy juuri nyt vauhdilla. Kun siis päätät ryhtyä kevätpuuhiin, tee ainakin nämä:

1. Tsekkaa, onko ruukku liian pieni

Jos kasvin juuret tunkevat ulos ruukun pohjassa olevasta reiästä, ruukku on auttamatta liian pieni ja kasvi ansaitsee uuden. Isompi ei kuitenkaan ole aina parempi, vaan uudeksi ruukuksi kannattaa valita sellainen, joka on halkaisijaltaan edellistä pari kolme senttiä suurempi.

Muista myös, että kaikki kasvit eivät suinkaan pidä liian väljistä asuinolosuhteista. Esimerkiksi palmuvehka ja jukkapalmu kannattaa suosiolla jättää aiempiin, vähän ahtaisiin ruukkuihinsa.

2. Tee ruukkuinventaario

Moniko kasveistasi kaipaa uutta ruukkua? Minkä kokoisia? Kun olet kartoittanut ruukkutarpeesi, tsekkaa vielä, olisiko esimerkiksi yhdelle kasville liian pieneksi jäänyt ruukku toiselle juuri sopiva.

Jos ruukkutarpeita jää, sitten vain mittanauha käteen ja uusia etsimään! Ei kuitenkaan kannata suunnata heti ketjuliikkeeseen ostoksille, sillä ruukkuja on maailma täynnä. Esimerkiksi kierrätyskeskuksissa on usein paljon erilaisia ruukkuja, etenkin pienempiä kokoja. Itse olen myös saanut suuret määrät kauniita saviruukkuja ilmaiseksi asuinalueeni Facebook-kirppareilta, ihan vain kysymällä.

Saviruukun maalaaminen on myös yksi helppo keino freesata ruukkujen ilmettä, jos omaa silmää miellyttäviä ja sopivan kokoisia ruukkuja ei ole muuten käytettynä löytyä.

3. Suihkuta ja huolla

Kun olet valmis ruukunvaihto-operaatioon, vie kasvit ensin suihkuun. Suihkuta haalealla vedellä niin, että lehdet puhdistuvat pölystä ja multa tulee samalla kasteltua.

Tässä kohdassa kannattaa myös napsia pois kellastuneet lehdet, leikata lehtien mahdollisesti rusehtavat kärjet ja muutenkin siistiä kasvien yleisilmettä. Anna kasvien vielä kuivua ennen kuin kiikutat ne takaisin paikalleen.

4. Istuta uudelleen

Valitse kullekin kasville vähän aiempaa väljempi ruukkuruukku. Peitä ruukun pohjassa oleva reikä esimerkiksi ruukunpaloilla tai vaikka pariin kertaan taitellulla Hesarin sivulla, niin ettei multa pääse tukkimaan aukkoa. Laita sitten pohjalle pari senttiä uutta multaa, irrota kasvi varovasti vanhasta ruukustaan ja aseta uuteen. Täytä ruukun laidat uudella mullalla.

Jos viherkasvisi ovat niin suuria, että niiden uudelleenistutus on epäkäytännöllistä tai peräti mahdotonta, kaavi lusikalla ruukusta muutama sentti vanhaa pintamultaa pois ja lisää sitten tuoretta multaa tilalle. Tällainen pienikin piristys tekee saletisti ihmeitä!

5. Odota lannoitteen kanssa

Anna kasvien totutella rauhassa uusiin ruukkuihin ja nauttia tuoreessa mullassa olevista lannoitteista. Aloita säännöllinen lannoittaminen aikaisintaan vasta muutaman viikon kuluttua.

 

Hyviä viherpeukalohetkiä!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

koti tutoriaalit sisustus piha-ja-puutarha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *