Vaihda parempaan: zero waste -siivousaineet

Jos mainoksia ja kaupan siivousainehyllyjä on uskominen, siivoaminen on todella monimutkaista. Jokaiselle huoneelle, materiaalille ja työvaiheelle pitää olla oma siivousaineensa, ja puhtaaseen kotiin vaaditaan vähintään viisitoista erilaista räikeänväriseen muovipakkaukseen pakattua ainetta.

Tosiasiassa näin ei tietenkään ole, vaan paljon vähemmälläkin pärjää. Journalisti ja kirjailija Michael Pollan tunnetaan ajatuksesta, jonka mukaan meidän pitäisi syödä vain sellaista ruokaa, jonka isovanhempamme tunnistaisivat ruoaksi. En ole sataprosenttisen samaa mieltä (koska rakastan esimerkiksi sipsejä), mutta olen usein miettinyt, että tämä filosofia pätee kyllä kodinsiivoukseen.

Niinpä olen vähitellen siirtynyt sellaisiin siivousaineisiin, joita mummonikin olisi voinut käyttää. Olen myös ollut ratkaisuun valtavan tyytyväinen, sillä sen lisäksi että moninaiset siivousaineet skippaamalla vähennän niiden sisältämien kemikaalien aiheuttamaa ympäristökuormitusta, tuotan samalla myös vähemmän pakkausjätettä – ja säästän selvää rahaa.

zero waste -siivousaineet
Zero waste -siivoustarvikkeita ei montaa tarvita. Suositellaan erityisesti piheille ja vähän laiskoille ihmisille!

Tässä lista niistä tuotteista, joilla olen korvannut ennen käyttämäni siivousaineet:

Siivoussuihkeet → etikkaspray

Aiemmin siivouskaapistani löytyi miljoona erilaista siivoussuihketta, mutta nykyään käytän etikkasprayta melkein kaikkeen: putsaan sillä keittiön pinnat, lattiat ja jopa ikkunat. Happamuuden takia etikkasprayta ei kannata käyttää esimerkiksi silikonisaumoihin tai alumiiniin, emalille tai marmorilla, mutta kaikkeen muuhun se käy.

Etikkasuihke syntyy yksinkertaisesti yhdistämällä tavallisesta ruokakaupasta saatavaa väkiviinaetikkaa ja vettä. Rajamäen sivuilla ehdotetaan lantraamaan yksi osa etikkaa yhdeksään osan vettä, mutta oma sekoitukseni on kyllä enemmänkin fifty-fifty. Seos kaadetaan tyhjentyneeseen siivousainepulloon, ja sitten vain suihkitaan menemään!

Etikan tuoksu tuntuu jonkin aikaa, mutta haihtuu varsin pian, eli himasi ei tule haisemaan etikkasipsitehtaalta. Suihkeeseen voi myös helposti lisätä muita tuoksuja – esimerkiksi kuvassa vasemmalla on purkki appelsiinikuoria etikassa. Parin viikon päästä ne siivilöidään pois ja etikka yhdistetään veteen, ja tuloksena on sitrukselta tuoksuva siivoussuihke.

Huuhteluaine → Pyykkietikka

Siivoussuihkeiden lisäksi olen vaihtanut myös huuhteluaineen etikkaan. Pyykkietikkaa voi toki ostaa kalliilla kaupasta, mutta koska olen tosiaan sekä vähän laiska että pihi, käytän tähänkin tarkoitukseen sitä samaa ruokakaupasta roudaamaani väkiviinaetikkaa. Lorautan etikkaa huuhteluainelokeroon noin puoli desiä per koneellinen, ja siinä se.

Jos pyykkiin tahtoo lisätä vienoa tuoksua, etikan sekaan voi tiputella vähän eteeristä öljyä. Myös yllä mainittu sitrusetikka toimii hyvin, kunhan muistaa olla käyttämättä sitä valkopyykin kanssa.

Tässä kohtaa pitää vielä sanoa, että olen kuullut väitteitä siitä, että etikka olisi pahaksi pesukoneen kumiosille. En kuitenkaan ole onnistunut löytämään tästä mitään tyhjentävää tietoa, ja lisäksi tiedän etikan olevan koneelle myös hyväksi, sillä se poistaa koneeseen kertyneitä pesuainejäämiä ja kalkkisaostumia. Niinpä olen itse päättänyt ottaa tämän riskin, mutta kyseessä on kyllä aihe, jota olisi kiinnostava selvittää enemmänkin.

Jos etikan tarkat hyödyt ja vaikutukset pyykinpesussa kiinnostavat, kannattaa tutustua Outi Les Pyyn perusteelliseen postaukseen aiheesta.

Tahranpoistoaineet→sappisaippua / Marseille-saippua

Sappisaippua hakkaa kaikenlaiset kemialliset tahranpuhdistusaineet aivan mennen tullen, ja sillä pääsee eroon niin veri-, punaviini- kuin mustikkatahroistakin. Käytin sitä vuosikausia, enkä koskaan kokenut tarvetta vaihtaa jonkinlaiseen kaupan tahranpoistoaineeseen. Valitettavasti sappisaippua ei kuitenkaan ole vegaaninen tuote, sillä sappi on peräisin teurastetuista naudoista, ja niinpä olen sittemmin siirtynyt käyttämään Marseille-saippuaa. Valtaosa tahroista lähtee sillä oikein nätisti (lisävinkkejä esim. täältä). Ja monille ei-herkille materiaaleille sopii myös ihan tavallinen palasaippua.

Talouspaperi → Rätit

En ole itse asiassa koskaan ostanut talouspaperia, sillä ajatus siitä, että maksaisin rahaa tuotteesta, jonka nakkaan roskiin pyyhittyäni sillä vaikka keittiön tasolle roiskahtanutta keittoa, on mielestäni sulaa hulluutta. Niinpä en koskaan ole joutunut siirtymään rätteihin erikseen, mutta olen nyt alkanut tehdä niitä itse. Vanhat, kuluneet t-paidat ja pyyhkeet sopivat tähän erityisen hyvin.

Tekokuituisista paidoista tehdyt rätit soveltuvat erityisen hyvin pölyjen pyyhkimiseen, ja froteerätit puolestaan kuivaavat kaikenlaiset tahrat ja loiskahdukset hetkessä. Nämä pyyhkeistä pienityt pehmeät rätit ovat ehdottomia suosikkejani, sillä niiden pinta sopii myös hyvin kaikenlaiseen hinkkausta vaativaan toimintaan, kuten pinttyneiden tahrojen poistamiseen, lavuaarin puhdistukseen tai lattian moppaukseen.

*

Jos astetta simppelimpiin siivousrutiineihin siirtyminen kiinnostaa, kannattaa tutustua esimerkiksi Marttaliiton kokoamiin isoäidin siivousvinkkeihin. Ja laittakaa ihmeessä parhaat siivousvinkkinne jakoon kommenteissa!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

koti diy vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *