5+1 vinkkiä vastuullisempaan vappuun

Huomenna ja ylihuomenna juhlitaan taas vappua kevään karnevalistisinta iloista juhlaa. Vappukarnevaaliin liittyvien perinteiden jäljet luonnossa kuitenkin saavat aikaan surua viimeistään toukokuun toisen päivän aamuna. Iloisten piknikkien jäljiltä puistot uivat roskassa, kadut lainehtivat muhjaantunutta serpentiiniä ja puihin takertuneet ilmapallojen riekaleet lepattavat tuulessa. Paitsi että roskat latistavat seuraavan päivän tunnelmaa, ne myös aiheuttavat vaaraa eläimille ja pienille lapsille ja rasittavat ympäristöä. Tässä on muutama helppo vinkki hieman kestävämpään vapun juhlintaan.

1. Tuo vappupiknikille hieman luksusta lasi- ja metalliastioilla ja kankaisilla lautasliinoilla. Miltä kuulostaisi liinoihin käärityt täytetyt patongit, valmiiksi purkkeihin tehdyt salaatit tai kotona hillopurkkeihin ja pulloihin valmiiksi sekoitetut sangria ja drinkit? Kun ruoat on syöty pakataan astiat takaisin kassiin piknik-viltin kanssa.

2. Koristaudu serpentiinien ja muiden ”vappuvälineiden” sijaan kirjavalla huivilla, näyttävillä koruilla, kukkaseppeleellä tai yhdistelemällä kuoseja tavallista rohkeammin. Jos omasta vaatekaapista ei löydy sopivia, voi vaatteita ja asusteita vaihdella vaikka ystäväpiirin kesken.

3. Anna lapselle, tai itsellesi, se kaikkein hienoin foliopallo ja säästä se myös tuleviin vappuihin sen tyhjennyttyä. Foliopallon voi täyttää yhä uudelleen ja uudelleen seuraavina vappuina tai vaikka syntymäpäiväjuhlien kunniaksi. Lapsen kanssa palloa valitessa kannattaakin panostaa sellaiseen palloon, jonka kuva tai muoto kestää aikaa. Meidän pojilla on isot dinosauruspallot, jotka täytetään taas vapun kunniaksi.

4. Pois heitettävän vappunaamarin sijaan taiteile näyttävä kasvomaalaus. Jos ei halua perinteistä poskeen maalattua kuvaa, kannattaa etsiä inspiraatiota näyttävistä fantasiameikeistä. Meikinkään ei tarvitse peittää koko kasvoja, vaan se voi yhtä hyvin olla vaikka karnevalistinen vihjaus tavallista näyttävämmässä silmämeikissä.

5. Muoviroskaksi päätyvien vappupillien ja -torvien sijaan nappaa taskuun huuliharppu tai gazoo. Näistä pienistä taskuun tai käsilaukkuun mahtuvista soittimista saa helposti aikaan sekä musiikkia että tarvittaessa vain kovaa ääntä, jos siltä tuntuu.

+1. Anna mahdollisesti juhlinnasta jäljelle jäävät pullot pullojen kerääjille tai laita ne kierrätysastiaan. Nykyisin pullojen kierrättäminen on tehty käsittämättömän helpoksi, kun piknikviettien välissä aika ajoin kulkee ihmisiä keräten pulloja. Toisaalta kaveriporukan kanssa voi sopia jo etukäteen myös pullojen palautuksesta samalla kun sovitaan piknikistä.

Roskaamisen välttäminen ei tarkoita hauskoista asioista luopumista, mutta mahdollisesti näkökulman vaihtamista. Pienellä valmistautumisella voi vappua juhlia täysin rinnoin ja ilman turhaa roskaamista.

puheenaiheet tapahtumat-ja-juhlat vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *