Helpot vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut
Hyvää J. L. Runebergin päivää. Kansallisrunoilijan tuotannosta en henkilökohtaisesti välitä erityisen paljoa – ehkä olen traumatisoitunut yliopitossa kotimaisen kirjallisuuden opintojen aikana herran teoksia päähäni runtatessani. Sen sijaan olen ikuisesti kiitollinen ihanasta runebergintorttuperinteestä. Meidän perheessä suuren suosion ovat saaneet vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut.
Muokkasin viime vuonna Kamomillan konditorian runebergintorttuohjeen gluteenittomaksi ja tänä vuonna muokasin ohjetta vielä hieman lisää. Tortuista tuli kertakaikkiaan täydellisiä! Nämä vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut ovat mehevän kosteita, ihanan mantelisia ja niissä maistuu suloisesti kardemumma ja appelsiini. Itse tehtyjen torttujen rakenne ei ole yhtä tiivis kuin valmiina ostettujen, mutta tällaisen pienen puutteen anna helposti anteeksi maun perusteella.
Nämä tortut on myös käsittämättömän helppo tehdä. Käytännössä vain sekoitetaan kuhossa sokeri ja kosteat ainekset ja toisessa kuivat aineet , sitten sekoitellaan kuivat kosteisiin taikinaksi. Muffinivuoissa tortut paistuvat noin 17 minuutissa, jonka jälkeen ne jäävät jäähtymään. Täyttäessä tein omenaporalla pienen kolon tortun keskelle, jotta saisin maksimoitua hillon määrän. Tomusokerirenkaan pursotin pussin kulmaan tehdystä reiästä. Helpot tortut ehtii tehdä vaikka vielä tänään!
Jaan reseptin siitäkin huolimatta, että eilisiltana otetut kuvat on epätarkkoja ja sumuisia.
Vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut
Ainekset (12 annosta)
- 1,5 dl
- sokeria
- 1,5 dl
- öljyä
- 1 dl
- omenasosetta
- 0,5 dl
- maustamatonta soijajogurttia
- 2 dl
- kaurajauhoja
- 1,5 dl
- mantelijauhetta
- 0,5 dl
- korppujauhoja
- 1 rkl
- kookoshiutaleita
- 1,5 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- kardemummaa
- 1 tl
- kanelia
- 0,5 tl
- vaniljaa (tai 1tl vaniljasokeria)
- 0,5 tl
- suolaa
- 1 maustemitta
- neilikkaa
- 0,5
- appelsiinin kuori raastettuna
Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.
Sekoita sokeri ja kosteat aineet kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja mausteet. Lisää kuivat aineet osissa kosteiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista noin 18minuuttia uunin keskitasolla.