Paprika-purjopiiras (gluteeniton, vegaaninen)
Viikonloppuna on ihana leipoa. Eräänä sunnuntaina päädyin leipomaan vegaanisen piiraan, johon täytteeksi päätyi paprikaa ja purjosipulia. Piiras sai inspiraationsa Maku-lehden Pienistä paprikapiiraista, joihin ihastuin esikoisen ollessa vielä vauva. Näitä pikkupiiraita olenkin leiponut aikoinaan paljon erilaisiin tilaisuuksiin, muuttomiehille evääksi ja ihan iltaruoaksikin. Nyt halusin kuitenkin tehdä vegaanisen, gluteenittoman ja vähärasvaisemman version, joka sopii paremmin lounasruoaksi täytämään vatsan olematta kuitenkaan liian tuhti. Piiras päätyi minun ja miehen sunnuntailounaaksi, jonka nautiskelimme kahdestaan kuopuksen nukkuessa päiväunia. Piiraan jämät saimme vielä maanantaina lounaseväiksi mukaan töihin.
Paprika-purjopiiras
Pohja:
- 1dl kiehuvaa vettä
- 3rkl öljyä (esim. rypsi- tai oliiviöljy)
- 1dl kaurahiutaleita
- 1,5dl kaurajauhoja
- ripaus suolaa
- hieman öljyä ja kauraleseitä vuoan voitelemiseen ja jauhottamiseen
Täyte:
- 2 paprikaa
- 1 pieni purjo
- tilkkaöljyä paistamiseen
- 1 valkosipulin kynsi
- ~1tl kuivattua timjamia
- mustapippuria
- suolaa
- 2dl maustamatonta soijajogurttia
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Aloita voitelemalla ja jauhottamalla vuoka öljyllä ja kauraleseillä.
Kaada taikinakulhoon kiehuva vesi, öljy ja kaurahiutaleet. Anna kaurahiutaleiden turvota hetki. Lisää kaurajauhot ja ripaus suolaa. Sekoita. Taikinassa on oikea koostumus, kun sen saa pyöriteltyä palloksi. Painele taikina piirakkavuokaan (taikinan ei pitäisi tarttua käsiin, mutta tarvittaessa käytä apuna kauraleseitä tai -jauhoja).
Pese ja pilko paprikat. Halkaise purjo ja pese multa pois kerrosten välistä. Suikaloi purjo. Kuullota paprikat ja purjo pannulla tilkassa öljyä. Sekoita kulhossa soijajogurtti, mausteet ja hienonnettu valkosipuli. Kaada jogurtti seos paprikoidenja purjon päälle ja sekoita hyvin.
Kaada täyte pohjan päälle. Käännä tarvittaessa pohjan reunat täytteen päälle, kuten galettessa. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Anna piiraan vetäytyä ja jäähtyä hetki ennen tarjoilua.