Päivän pelastaja voileipä

image_12.jpeg

Tässä eräänä iltana teimme mieheni ja villin taaperon kanssa toivioretken Hakaniemen Ipanaiseen. Tarkoituksena oli ostaa taaperolle potkupyörä ja testata taaperokokoista kantoreppua, ja joko vuokrata tai ostaa sellainen, mikäli reppu tuntuisi hyvältä. No… Pienet potkupyörät oli loppu. Reppu tuntui hyvältä sen verran kuin sitä sai yhteistyöhön haluttoman taaperon, joka mielummin olisi leikkinyt myymälän potkumopolla, kanssa sai testattua. Myytäviä reppuja oli kokonaista kaksi kappaletta myymälässä eikä tietenkään meille mieluisaa väriä eikä kuosia, ja kaikki vukrareput oli varattuina. Enemmän kuin hieman pettyneinä suuntasimme kotia ja verkkokauppaa, jonka puolelle meitä neuvottiin kääntymään niin potkupyörän kuin kantorepunkin suhteen, kohti nälkäisinä.

Kotona, kun mies laittoi taaperon nukkumaan, minä tuijotin keittiössä ruokakaappeihin ja pohdin mitä söisimme. Päädyin tekemään ruokaisia hummus-voileipiä, joissa omenan makeus, rucolan happamuus ja Sriracha-kastikkeen tulisuus tanssivat viettelevästi hummuksen päällä. Leivistä tuli niin herkullisia, että unohdimme täysin päivän vastoinkäymisistä aiheutuneen harmituksen!

image_13.jpeg

PÄIVÄN PELASTAJA VOILEIVÄT

  • Haluamasi määrä leipäviipaleita (me käytimme gluteenitonta kauraleipää)
  • Hummusta
  • Rucolaa
  • Makeaa omenaa, esim royal gala
  • Tomaattia
  • Sriracha-kastiketta
  • Tuoretta korianteria
  • Mustapippuria

Paahda leipäviipaleet ja kasaa niiden päälle reilusti hummusta ja rucolaa. Pese omenat (tai kuori halutessasi), poista siemenkota omenaporalla ja leikkaa omena ohuiksi renkaiksi. Pese ja viipaloi tomaatti. Lado leipien päälle omenaa ja tomaattia. Lisää Sriracha-kastiketta oman makusi mukaan. Koristele vielä reilulla määrällä tuoretta korianteria ja rouhi leivän päälle myllystä vielä ripaus mustapippuria. Nauti, ja unohda kaikki murheet!

Täydelliseksi leivän tekee erinomainen hummus. Useita ohjeita kokeiltuani, joista jokainen on muuten hakannut mennen tullen kaikki maistamani valmishummukset, totesin parhaaksi Ella Woodwardin Deliciously Ella -kirjasta löytyvän ohjeen.

HUMMUS (Ella Woodwardin ohjeen mukaan)

  • 2 tölkkiä kikherneitä (à 400g) valutettuina (tai 450g valutettuja kikherneitä, jos liotat ja keität itse)
  • 1,5 dloliiviöljyä
  • 2 mehukkaan sitruunan mehu
  • reilut 2 rkl tahinia
  • 3 valkosipulinkynttä kuorittuina
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • suolaa ja pippuria

Soseuta kaikki ainekset, tarvittaessa lisää 3 rkl vettä. (Ohjeessa neuvotaan soseuttamaan hummus veden kera monitoimikoneessa. Itse teen usein puolikkaan annoksen ilman lisättyä vettä, ja soseutan sen nopeasti tehokkaalla sauvasekoittimella.) Hummus säilyy tiiviissä astiassa jääkaapissa viikon.

image_14.jpeg

Leivät olivat niin herkullisia, että kasasin sellaisen vielä eilen lounaaksikin :)

Koti Ruoka ja juoma