Hyvää evästä, osa 2
Tämä Vihreä Jasmiiniriisisalaatti syntyi sattumalta viime talvena, kun palasin Rukalla hiihtolenkiltä ja hellalla odotti jo päiväunilla olevien miehen ja nuorimmaisen lounaalta ylijääneet riisit. Salaatista tuli niin hyvää, että olen valmistanut sitä pienillä variaatioilla usein sen jälkeenkin. Jos salaatin haluaa syödä lämpinä, maistuu se niinkin. Etenkin näin kesällä pidän itse enemmän viileistä salaateista, mutta talvella olen kokeillut tämän lämpimänäkin. Tämä maistuu todistetusti myös lapsille (taapero tosin syö omansa ilman kastiketta ja salaattiainekset lautasella sektoreiksi eroteltuna).
VIHREÄ JASMIINIRIISISALAATTI
- 1dl täysjyvä jasmiiniriisiä
- 300g broccolin varsi
- 1 avocado
- ~1,5-2dl herneitä
- 1 kesäsipuli varsineen
- ~20cm pala kurkkua
- 0,5dl neitsytoliiviöljyä
- 0,5dl omenasiiderietikkaa
- 2tl agavesiirappia
- 0,5-1 kynsi valkosipulia
- puolikaan limen mehu
- puolinippua tuoretta korianteria
- kourallinen basilikan lehtiä
- suolaa, mustapippuria, cayanne pippuria, juustokuminaa
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna sitten jäähtyä. Leikaa broccolin tupsut irti ja keitä/höyrytä kevyesti, niin että väri kirkastuu, mutta tupsut eivät pehmene liikaa. Pilko avocado, kurkku ja sipuli sekä perkaa herneet paloistaan.
Valmista kastike salaattikulhon pohjalla. Mittaa astiaan öljy, etikka ja agavesiirappi. Murskaa valkosipuli, purista limen mehu ja hienonna yrtit. Lisää mausteet ja sekoita kastike hyvin. Lisää salaattiainekset ja sekoita kastike niihin. Sekoita joukkoon viimeisenä jäähtynyt riisi.
Annoksesta riittää kahdelle pääruoaksi. Jos salaattia jää yli, se säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään.
Variaatioita salaattiin saa helposti esimerkiksi korvaamalla korianterin mintulla, muuttamalla kastikkeen mausteita, vaihtamalla broccolin tankoparsaan tai avocadon murskattuihin saksanpähkinöihin. Talvikaudella olen käyttänyt kesäsipulin sijasta shalottisipulia.