Arjen palapeli - eli miten selvitä aikatauluviidakossa

Varpain jaloin

Arjen aikataulut on joskus todella kuormittavaa muistettavaa ruuhkavuosien keskellä. Meillä asuu neljä henkeä, joista kaksi tekee vaihtelevaa työtä, yksi käy koulua ja yksi on päiväkodissa. Jo vuosia sitten totesimme, että useissa projekteissa ja useissa kaupungeissa työskennellessä on muun perheen välillä mahdotonta pysyä perässä siinä missä yksi milloinkin viilettää. Teatterityö vie paljon ja yhteinen aika on usein kortilla, joten haluamme ottaa mahdollisimman suuren hyödyn siitä, kun saamme kerrankin olla kaikki yhdessä. Toisaalta myös meidän vanhempien omat harrastukset ja ystävien näkeminen ovat tärkeitä. Meillä ei töittemme luonteen vuoksi ole mahdollisuutta aikuisten säännöllisiin harrastuksiin tai viikko toisensa perään samanlaisina toistuviin aikatauluihin, joten kalenteri on viikko toisensa jälkeen aina erilainen. Samaan aikaan lasten rytmit toistuvat tavalliseen tapaan viikosta toiseen samanlaisina.

 

 

Alkuun ratkaisuksi riitti seinäkalenteriin kirjoitetut tiedot ja sitten perhekalenteri, jossa kaikille perheenjäsenille löytyy oma tila, mutta pian tila alkoi kaikesta huolimatta loppua kesken eivätkä kaikki muutokset enää mahtuneet mukaan. Huomasimme myös, että kaikkien näiden aikataulujen kanssa jonglööraaminen on liian iso paketti yhden vanhemman hoidettavaksi, joten tarvitsimme paremman vaihtoehdon. Perhekalenteri on ja pysyy yhä seinällä, mutta nykyisin sitä täytetään eri tavalla. Seinäkalenterin on korvannut koko perheen kesken jaetut google-kalenterit. Kalentereita on useampia, mutta päällekäisistä tapahtumista erottaa vain vilkaisulla kenen menosta on kyse. Minulla ja miehellä on sekä henkilökohtaiset ja työhön liittyvät kalenterit ja niiden lisäksi molemmilla pojilla on oma kalenterinsa ja koko perheen menoja varten on vielä yksi yhteinen. Jokainen kalenteri on luonnollisesti merkitty eri värillä. Jaettu, taskussa puhelimessa ja tietokoneella kulkeva, kalenteri on helpottanut perheen logistiikkaa huomattavasti ja vähentänyt meidän vanhempien muistikuormaa. Saamme hoidettua helpommin arjen pyörittämiseen tarvittavat aikataulutukset ja työnjaot eikä erillisiä kalenterisulkeisia enää tarvita.

Jaettu kalenteri on myös parantanut parisuhdettamme tekemällä helpommaksi järjestää meille vanhemmille kahdenkeskistä aikaa. Olemme nyt jo useamman vuoden ajan käyneet säännöllisesti joka kuukausi kahdenkeskisillä treffeillä, koska huomasimme pikkulapsiarjessa parisuhteen hoitamisen jäävän liian helposti perheen ja lastenhoidon jalkoihin. Kun kaikki kalenterit on molempien saatavilla voi toinen helposti varata vaikka pöydän ravintolasta tai liput keikalle tai leffaillan, vaikka ei saisikaan siinä hetkessä toista puhelimella kiinni. Toisaalta tiedämme jo yhdellä vilkaisulla milloin toisella on niin tiukka työrupeama, että hänelle on annettava hieman tilaa keskittymiselle ja palautumiselle. Jaettu kalenteri oli loistava apuri myös ennen häitä, kun toisen aikataulut oli helppo jakaa polttareita suunnittelevalle porukalle ja merkitä sopivaan päivään jokin koko perheen yhteinen meno huijaukseksi.

Niin paljon kuin sähköinen kalenteri helpottaakin arjen palapelin järjestelyjä, ei se ole täysin pystynyt syrjäyttämään perinteisempiä vaihtoehtoja. Olen itse paperikalenterin käyttäjä henkeen ja vereen ja luulinkin aluksi, etten ikinä pystyisi käyttämään tehokkaasti sähköistä kalenteria. Nyt meille on kuitenkin kehittynyt tapa, jossa eri kalenterit ovat erikoistuneet eri tason sunnitteluun ja merkintään. Perheen yhteisessä seinäkalenterissa on merkittynä suuria linjoja kuten lomat ja lasten viikoittain toistuvat harrastukset (lastenhoitajia varten) sekä ensi-illat ja työmatkat jne. Sähköisessä kalenterissa tapahtumat on merkitty sillä ajatuksella, että muu perhe näkee milloin en ole käytettävissä ja missä olen - eli merkitsen sinne tapaamiset, matkat, palaverit yms. menot. Mieheni täyttää itse omansa ja yhdessä merkitsemme lasten menot ja koko perhettä koskevat merkinnät. Omaa kalenteriani käytän puolestaan bujon kaltaisena luovan ajankäytön kalenterina. Merkitsen omaan kalenteriini päivittäin tehtävälistat sekä viikon tai tulevien viikkojen aikana hoidettavat tehtävät. Tämä taktiikka on puhdistanut päästäni paljon lisä tilaa tehokkaalle työskentelylle, kun tehtävälistat eivät enää vie muistikapasiteettia ja voin keskittyä rauhassa kulloinkin käsillä olevaan tehtävään.

 

Millaisia ratkaisuja teillä on kehitetty perheen aikataulujen hallitsemiseksi?

 

 

Kuva: Pixabay.

Kommentoi