Hammaslangoilla
Mulla on ihan hirveä hammaslääkäripelko. Aina näin ei ole ollut, mutta muutaman epäonnisen sattuman kautta pelko on kasvanut. Nykyisin peko kohdistuu enää poraamiseen ja tarkastuksissa voi käydä tuntien vain jännitystä j alievää ahdistusta, joka yleensä helpotaa tarkistuksen aikana. Lapsena mulla on ollut aina tosi hyvät hampaat eikä hammaslääkärin tarkistukset aiheuttaneet sen kummempia pelkoja. Joskus yläasteen loppuolella, mun suuhun oli päässyt karies-bakteeri ja mun hampaista löytyi yksi reikä. Kun koulun yhteydesä annettu hammashoito päättyi, jäi hamamshoito tauolle aina siihen asti, että odotin esikoistani ja menin raskausaikana tarkistukseen. Hampaissa oli joitakin alkavia reikiä, muttei muuten mitään hälyyttävää. Jo silloin hammaslääkäri oli kuitenkin huolissaan jatkuvan raskauspahoinvoinnin vaikutuksista mun hampaisiin (pahoinvointi jatkuin päivin öin yli 6kk ajan). Hammaslääkärissä käyminen unohtui taas vuosiksi, kunnes yhtenä juhannuksena hampaani lohkesi. Tarkistuksessa hampaistani löytyi useita reikiä ja lääkäri totesi pahoinvoinnin tehneen tuhojaan suussani.
Hampaitani alettiin hoitamaan ja se vaati useita käyntejä hammaslääkärissä. Hampaita poratessa tärinä alkoi resonoida koko luustoni läpi ja vaikka puudutus toimikin, en päässyt pakoon poran ääntä. Olen aina ollut herkkä äänille ja tilane alkoi olla todella tukala. Tiukalla aikataululla työskentelevä lääkäri ei pitänyt taukoa työstä useista pyynnöistäni huolimatta ja sain lopulta paniikkikohtauksen kesken hoidon. Silmissäni sumeni ja tunsin pakokauhua, en voinut olla enää paikallani ja lääkäri ei ehtinyt reagoida riittävän nopeasti ja pora osui kipeästi poskeeni. Siinä syntyi minun hammaslääkäripelkoni. Tuo kesken jäänyt paikkaus jäi suuhuni odottamaan pitkiksi ajoiksi, kun pelkkä ajan varaaminen sai aikaan huimauksen ja pulssin kiihtymisen. Lopulta vanhempani maksoivat hoidon yksityisellä hammaslääkäriasemalla, jotta kesken jäänyt hammashoito satiin tehdyksi. Hampaitteni tila oli silloin lääkäriin mennessä jo melko huono ja jouduin syömään rauhoittavia lääkkeitä jo tarkastuksen aikana.
Pari vuotta sitten hampaani alkoi oireilla ja tiesin, että on korkea aika mennä taas hammaslääkärin tuoliin. Edellisestä tarkistuksesta oli kulunut vuosia ja tiesin, että särky viittasi oikeisiin ongelmiin. Mieheni tuella sain etsittyä hammaslääkäriaseman, jossa hoidetaan pelkopotilaita ja myös nukutus on mahdollinen. Suuni hoidettiinkin lopulta sedaatiossa, joka on astetta kevyempi nukutus. Hoidon aikana olen tajuissani ja puheyhteydessä hoitavan lääkärin kanssa, mutta jälkikäteen en muista hoidosta mitään. Tämä on toiminut minulla hyvin. Vaikka suun hoitaminen sedaatiossa on kalliimpaa kuin tavalliseen tapaan vain puudutettuna, on se omalla kohdallani hintansa arvoista. Kärsin jännityksestä hoitoon mennessäni, mutta en saa enää paniikkikohtauksia. Kuten nukutuksenkin, myös sedaation hoitaa anestesialääkäri. Hoidon jälkeen tarvitaan kotiin lähtiessä saattajaa ja kotona on käytävä pitkäkseen. Hampaat kuitenkin saadaan hoidettua ilman pahempia keskeytyksiä ja pelkotiloja. Minä mieluusti maksan tästä hieman enemmän, jotta hampaat eivät jäisi peloon takia enää hoitamatta
Hampaiden ongelmat saivat minut todella heräämään pelkojeni keskeltä. Ei ole mitään järkeä riskeerata omaa terveyttää pelon vuoksi. Myös vanhempani toimivat kannustajina säännöllisen hoidon suhteen. Ja sainkin silloin pari vuotta sitten kalliit hoidot heiltä lahjana sillä ehdolla, etten enää välttelisi hammaslääkäriä. Onnekseni löysin tuolloin hyvän hammaslääkärin, joka on erikoistunut pelkopotilaisiin. Hänen ehdotuksestaan hammaslääkäriasema varaa minulle vuosittaisen tarkistuksen, joten asia ei unohdu eivätkä pelot asetu hammashoidon esteeksi. Vuosi sitten korjasimme taas pieniä reikiä ja samassa yhteydessä hampaani valkaistiin ennen häitä. Tänä vuonna kävin taas samalla lääkärillä tarkistuksessa. Säännölliset tarkastukset ja nopea puuttuminen suun ongelmiin on tuottanut tulosta. Siinä missä suuni oli surkeassa kunnossa kaksi vuotta sitten, oli tänä vuonna tilanne aivan toinen. ikeneni ovat erinomaisessa kunnossa, hammaskiveä ei ole juuri lainkaan ja hampaastani löytyi vain yksi reikä, joka on seurausta vanhan paikan hienoisen lohkeamisen aiheuttamasta hammasvälin suurenemisesta.
Merkittävin työ hampaiden hoidossa tehdään kotona arjen keskellä. Minulle onkin muodostunut hyvä rutiini hampaiden hoidossa. Harjaan hampaani kahdesti päivässä ja käytän päivittäin myös hammaslankaa. Molemmat ovat tapoja, joihin tottuu pian, kun vaan jaksaa hetken aikaa pitää huolta rutiinin luomisesta. Ruokailujen jälkeen olen oppinut kaipaamaan xylitol-pastilleja niin kovasti, että mieheni vitsailee jo addiktiosta. Viime tarkistuksen yhteydessä päätimme hammaslääkärini kanssa vaihtaa käyttämäni täysxylitol-pastillit xylitolia ja fluoria sisältäviin apteekista ostettaviin imeskelytabletteihin ja aloitan hampaitteni harjaamisen kerran viikossa tavallista hammastahnaa runsaammalla fluorilla terästetyllä hammastahnalla. Näin voimme ehkä välttää uusien reikien syntymisen kokonaan ja vanhat, tässä tarkastuksessa pysähtyneiksi todetut reiänalut voivat parantua itsestään. En ollenkaan panisi vastaan, jos en enää ikinä joutuisi hammaslääkärin poran alle!
Omat hyvät hampaiden hoitorutiinini olen pyrkinyt opettamaan myös lapsilleni. Jopa 3-vuotias kuopukseni harjoittelee hammaslangan käyttämistä, vaikka maitohampaiden välit toistaiseksi ovat vielä avoimet. Kun hammasvälit tulevat joskus tiiviimmiksi rautahampaiden myötä, on lankaamisen tapaa jo ehtinyt muodostua. Esikoinen hoitaa hampaiden harjaamisen jo itse, mutta kuopuksen hampaat harjaa aikuinen. Aamupesulla on kuopuskin saanut harjata itse ja aikuinen vain tarkistaa miten hienosti hampaat on tullut harjattua. Ruokailujen jälkeen lapset syövät xylitol-pastillit, janojuomana meillä on vesi ja ruokailujen välillä ei napostella.
Entäpä hammashoidon ekologisuus? Kuten jo aiemmin täällä olen kertonut, on meillä biohajoavat hammasharjat. Toistaiseksi käytössä olevat lankaimet ovat muovisia, mutta hammashoitaja kertoi tarkistuksessa kysyessäni muovista, että myös biohajoavia lankaimia on viimein kehitetty ja niitä saa ostettua nettikaupasta. Seuraavan kerran, kun on aika ostaa lankaimia, kohdistuu valintani näihin biohajoaviin versioihin. Käyttämämme hammastahnat ja pastillit ovat aivan perustuotteita. Tässä kohtaa laitan suuni terveyden ekologisuuden edelle. Vaikka ekotahnat monilla kai toimivatkin, olen kuullut myös niitä tarinoita ihan lähipiiristänikin, jossa hampaiden kunto on heikentenyt merkittävästi ekotahnoihin siirtymisen jälkeen. En halua riskeerata hampaitani uudelleen reikiintymiselle ja käytän hammaslääkärin minulle määräämiä tuotteita, jos voin siten välttää reikiintymisen ja hampaiden poraamisen.
Lue myös:
Kuva: Pexels.