Helppoa arkiruokaa: Vegaaninen bolognese
Vegaaninen bolognese-kastike on yksi arkemme pelastajista. Se on helppoa ja hyvää, sen voi pakastaa tai mahdolliset jämät on helppo hyödyntää vaikka pizzan täytteenä. Meillä tätä kastiketta syödään päivällisellä liki viikottain ja aina lapset (ja mies) ilahtuvat siitä yhtä paljon. Kastike syntyy käsissäni automaattiohjauksella ja ruoan saa pöytään puolessa tunnissa. Todellinen arjen sankariruokalaji siis ja siksi ainekset kastikkeeseen löytyykin kaapistamme aina.
Bolognesekastike on yksi ensimmäisistä ruokalajeista, jonka opin valmistamaan isäni opastuksella. Lapsuudenkodissani pastakastike, pizza ja lasagne tulivat pöytään aina isäni valmistamina, mutta nyt omassa perheessäni ne ovat minun luotto-ohjeitani ja mieheni vastaa puolestaan yksinoikeudella wokeista ja risotosta. Minusta tuli kasvissyöjä 14-vuotiaana, joten tätä vegaanista bolognesea olen valmistanut jo 20 vuotta. Oma kastikkeeni onkin vuosien varrella kokenut melkoisen evoluution ja on enää korkeintaan serkku isäni kastikkeelle.
Itse en arkiruokia valmistaessa juurikaan mittaile aineksia, mutta ohjetta varten sen tein. Ohjeen kastike on tehty koko perheen makuun sopivaksi, mutta aikuisten kesken syödessä saa kastike hieman enemmän potkua. Maustaessa kannattaa tietenkin kuunnella omia makumieltymyksiä (ja oman maustekaapin sisältöä), jotta kastikkeesta tulisi juuri omaan suuhun sopivaa.
VEGAANINEN BOLOGNESE
- 1 iso sipuli
- 2 porkkanaa
- 1-2 valkosipulin kynttä
- 2dl soijarouhetta + 4dl kiehuvaa vettä
- 2rkl öljyä
- 1tl paprikamaustetta
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- ripaus cayannepippuria
- ripaus juustokuminaa
- 2rkl tomaattipyrettä
- 1tl agavesiirappia tai kookossokeria
- 1tlk tomaattimurskaa + puoli tölkillistä vettä
- 1tl kuivattua basilikaa
- 1tl kuivattua oreganoa
Kiehauta vesi ja laita soijarouhe turpoamaan. Hienonna sipuli ja raasta porkkanat (karkea raaste). Raasta tai murskaa valkosipuli (hieno raaste).
Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuli ja porkkana raaste. Lisää valkosipuli ja mausteet. Kuullota vielä hetki. Lisää soijarouhe ja tomaattipyre sekä agavesiirappi. Pyöräytä ainekset kevyesti sekaisin.
Lisää tomaattimurska ja puolitölkillistä vettä (tässä sa samalla huuhdottua tölkin ja loputkin tomaatit kastikkeeseen mukaan). Lisää viimeiseksi yrtit. Voit myös käyttää tuoreita yrttejä, mutta silloin annostelu on toinen.
Käännä keittolevy pienemmälle (1-2). Jätä kastike hautumaan puolittain kannen alle, niin että vesihöyry pääsee ulos. Hauduta vähintään 10 minuuttia tai sen aikaa, kun keität pastan.
Tarjoile esimerkiksi tuoreen basilikan kera. Juustoisaa makua saat ripottelemalla annoksen päälle ravintohiivahiutaleita.