Hyvää evästä
Joku on joskus sanonut, ettei grilliruokaan voi kyllästyä. Rohkenen olla eri mieltä! Minä kyllästyn, kyllästyn siihen nopeasti. Sen sijaan minun ehdoton kesäruokani (sekä syksy-, talvi- ja kevätruokani..) on salaatti – quinoasalaatti, papusalaatti, perunasalaatti, kaalisalaatti, linssisalaatti, nuudelisalaatti…. you name it, I love it!
Salaatit on loistavaa kesäruokaa, koska ne voi huoletta lappaa purkkiin ja ottaa mukaan minne ikinä on menossa eikä tarvitse välittää siitä jos purkki vähän hölskyy kassissa. Ne eivät täytä liikaa vaan juuri sopivasti, niin että nälkä lähtee mutta maha ei tule painavaksi. Lämpiminä päivinä ei tarvitse pakottaa itseään syömään lämmintä tai raskasta ruokaa, jota ei tee mieli. Ja suurimman osan ruokaisammista salaateista voi ainakin osittain tehdä etukäteen vaikka edellisenä iltana, ettei päivää tarvitse kyhjöttää yhtään ylimääräistä ainakaan ruoanlaiton vuoksi. Ja kaiken kukkuraksi niiden valmistamiseen ei tarvita mitään erityisiä välineitä, vaan kaiken saa valmiiksi mitä alkeellisimmissakin olosuhteissa. Huolettomampi voi hyrskyttää ainekset sekaisin isossa kulhossa ja esteetikko saa toteuttaa itseään asettelemalla aineksia kulhoon ”buddha bowliksi” tai lautaselle vaikka värisuoraksi, vain taivas on rajana. Itse livahdan yleensä tuonne huolettoman puolelle, etenkin jos teen ruokaa vain omalle perheelle. Samoja ruokia tarjoilen sitten vieraille juhlaruokina vain kauniimmin aseteltuina – onpahan ainakin takuuvarmat ja testatut reseptit…
Tässä helpon ja kertakaikkisen herkullisen linssisalaatin ohje – salaatti maistuu hyvin myös ainakin meidän lapsille. Jep, kuvaamista varten en viitsinyt asetella vaan napsin kuvat nopeasti perheen päivällistä kattaessa – sori siitä. Maku on paaaaaaljon parempi kuin kuva antaa ymmärtää!
LINSSISALAATTI – pääruokana 2 nälkäiselle (meillä tästä syö lisukkeiden kera koko perhe), lisukkeena riittää useammille
(vegaani, gluteeniton, viljaton, soijaton)
- 2,5dl kuivattuja vihreitä linssejä
- 7,5dl vettä
- pieni (tai puolet isosta) kesäkurpitsa
- puolikas suuresta kurkusta
- 3 porkkanaa
- 1/2 nippua korianteria
- salottisipuli tai kevätsipulia
- 0,75dl oliiviöljyä
- 1 limen mehu
- 1 valkosipulin kynsi
- ~ 2,5cm pätkä tuoretta inkivääriä
- pala tuoretta ananasta (~1dl pieneksi pilkottuna)
- 0,5tl suolaa
- juustokuminaa
- kurkumaa
Keitä linssejä vedessä noin 30min kannen alla, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada ylimääräinen vesi pois ja laita linssit sivuun jäähtymään. Linssien kiehuessa kuutioi kesäkurpitsa, kurkku ja porkkanat. Silppua sipuli ja korianteri. Sekoita oliiviöljy, limen mehu, ja mausteet, lisää raastettu valkosipuli ja inkivääri. Lisää viimeisenä pieneksi pilkottu ananas. Kastikkeen voi valmistaa joko sauvasekoittimella tai pilkkoa ainekset, hyvin pieniksi ja hölskyttää sekaisin kannellisessa lasipurkissa. Oman luonteesi/fiiliksesi mukaan joko sekoita kaikki ainekset ja kastike isossa kulhossa ja anna vetäytyä hetki tai asettele vaikka buddha bowliksi -> laita linssit pohjalle ja koristele pinta kesäkurpitsalla, kurkulla, porkkanalla, sipulilla ja korianterilla (tällöin kastikkeen voi kaataa linssien päälle kasvisten alle tai vaikka tarjota erillisestä astiasta).
Salaatin voi syödä sellaisenaan tai tarjota vihreän lehtisalaatin kera (mitä tummempaa salaattia sen parempi!), osana brunssia, seisovan pöydän kattausta tai piknikiä, ja se toimii hyvin myös lisukkeena. Jos salaattia tulee yli omien tarpeiden, säilyy se jääkapissa hyvänä seuraavaan päivään.