Kehon kevätsiivous

kukka_vedessa.jpeg

Aurinko paistaa, ja vaikka ilma on hurjan kylmä, koko maailma tuntuu huutavan minulle: ”Nyt alkaa kevät!” Pitkän pimeyden jälkeen raikas päivänvalo näyttää niin kauniilta ja kirkkaalta. Valo myös paljastaa armottomasti sohvan alla lymyävät pölypallot ja ikkunoiden likaisuuden. Vaikka yhä kääriydytäänkin villaan ja lämmittäviin kerroksiin, alkaa ajatukset jo juosta kohti kesää ja paljaita varpaita. Syksyn ruokaremontti teki minulle hyvää, mutta joulun herkut ja pimeys kamppasivat hyvin alkaneen terveellisten tapojen muodostumisen. Kaiken kirkkauden keskellä olo tuntuu taas tunkkaiselta ja kaipaan puhdistusta kodin lisäksi myös kehooni.

Päätin aloittaa kevääni detoxilla. Minusta ei ole mehupaastoihin tai muihin kovin radikaaleihin ratkaisuihin, koska puhdistuksesta huolimatta minun on jaksettava työssä ja kotona lasten kanssa. Siksi turvaudunkin jälleen kerran Clean detoxiin, jonka olen toteuttanut jokolmisen kertaa aiemminkin. Clean on Alejandro Jungerin kehittämä kolmen viikon detox, jonka aikana syödään rajoitetuista raaka-aineista (pois luetuista löytyy paitsi limaa kehoon tuottavia elintarvikkeita myös yleisimpiä allergeeneja) valmistettuja aterioita kolme kertaa päivässä. Päivän aterioista kaksi on nestemäisiä (mehu, smoothie, keitto) ja yksi on kiinteä. Tämän lisäksi öisin pidetään kahdentoista tunnin minipaasto. Ja luonnollisesti juodaan paljon vettä ja panostetaan hyviin yöuniin. Lisätehoja detoxiin voi hakea mm. kuivaharjaamisesta ja hieronnasta. Myös kevyttä liikuntaa olisi hyvä harrastaa säännöllisesti.

Tapanani on myös ollut punnita ja mitata kehon muutoksia detoxin aikana. Minulla on tällä hetkellä edelleen liikakiloja, joita en ole saanut karistettua kuopuksen syntymän jälkeen. Enää ei voi edes puhua raskauskiloista. Nämä liikakilot on ihan puhtaasti iän ja itsestä huolehtimatta jättämisen seurausta. Detoxin aikana minulla on myös hyvä mahdollisuus saada itseni irti sokerikoukusta (stressaantuneena ja väsyneenä olen erittäin altis sokerin houkutuksille!), panostaa hyviin yöuniin ja ottaa päiväohjelmaan lyhyitä kävelylenkkejä ja venyttelyä. Ensisijainen tavoitteeni on olon yleinen kohentuminen (haluan olla taas energisempi ja skarpimpi), mutta mahdollisen keventymisen otan ilolla vastaan.

Aloitin detoxin muutaman päivän eliminaatioruokavaliota noudattamalla. Näin voin ehkä välttää pahimmat detox-oireet, tai sitten en. Minulle eliminaatioruokavalion noudattaminen on huomatavasti vaikeampaa kuin varsinaisen detoxin noudattaminen. Detoxin selkeät säännöt tuovat tunteen helppoudesta ja ruokailuja ei tarvitse miettiä niin paljon, kun niitä on vain kolme kertaa päivässä. Eliminaatio vaiheessa stiplailen jatkuvasti, mutta en ole huolissanni itse detoxin suhteen. Nämä stiplailut voivat pahimmassa tapauksessa kostautua päänsärkynä tai tukoisuutena, mutta selviän niistä kyllä. Jos tavalliseen rutiiniini kuuluisi paljon kahvia tai söisin lihaa, munia ja maitotuotteita, käyttäisin paljon eineksiä tai polttaisin tupakkaa ja joisin alkoholia, olisi tällä eliminaaioruokavalion osuudella isompi merkitys. Minä en kuitenkaan juo lainkaan kahvia enkä ole syönyt lihaa pian 20 vuoteen ja maitotuotteita ja kananmunia lautaseltani löytyy vain äärimmäisen harvoin, tupakkaa en ole polttanut koskaan ja alkoholia juon harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Mikäli haluat toteuttaa detoxin itse suosittelen lukemaan ensin Jungerin kirjan Puhdas keho. En ole asiantuntija ravitsemuksessa tai detoxeissa, joten en halua ohjeita näistä asioista jakaa. Sen sijaan ajattelin jakaa omia kokemuksiani tämän detoxin ajan. Olen huomannut, että kirjoittamalla ylös tuntemuksiani detoxin aikana tunistan helpommin detoxin vaiheet, jotka tämänastisella kokemuksella tuntuvat tulevan jotakuinkin samoilla aikaväleillä detoxin aikana, mutta aina ne kuitenkin yllättää jos en tiedosta aktiivisesti, että: ”Ahaa, nyt on se kohta detoxia, kun energiat nousee/laskee, tuntuu hyvältä/kamalalta/sairaalta/upealta, naama kukkii/hehkuu jne”.

 

Viikon päästä kerron kuulumisiani ensimmäisen detox-viikon ajalta.

 

Kuva: Pexels.

hyvinvointi liikunta hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *