Kesäinen kirsikkakakku (V, G)
Rakastan tuoreita kirsikoita ja syön niitä aika lailla hinnasta riippumatta läpi sesongin. Tapanani on ollut juhlistaa isäni kanssa kirsikkakauden alkamista tuoreista kirsikoista tehdyllä kakulla. Usein alkukesästä saankin isältäni kuvaviestin, kun hän on bongannut ensimmäiset kirsikkamyyjät. Vuosien varrella on tullut kokeiltua niin amerikkalaistyylistä kirsikkapiirakkaa, kirsikkaista juustokakkua kypsennettynä ja hyydytettynä sekä tietenkin perinteistä Schwarzwälder Kirschtortea ja siitä luotuja suklaisia muunnelmia. Oma suosikkini kirsikoiden pariksi on juurikin tumma suklaa, joten jälleen kerran päädyin versioimaan suklaakakkua ja kirsikoita rennoksi kesäherkuksi. Vaikka oma perinteeni liittyykin juuri kauden alkamiseen, on kirsikkakakku myös oivallinen valinta juhannuspöytään.
Suklaisen täytekakkupohjan tein luotto-ohjeellani, joka muuntuu niin kuivakakuksi, täytekakuksi kuin muffineiksikin. Alunperin ohje ei ole sen paremmin gluteeniton kuin vegaanikaan, mutta olen vuosikymmenien aikana toistanut sen niin moneen kertaan, että ruokavalion muuttuessa on muunnokset saman ohjeen pohjalta olleet helppoja. Mokattuani totaalisesti vegaanisen täytekakkupohjan ohjeen gluteenittomaksi muuttamisen ja tarjottuani ystäville hieman kumimaista littanaa kakkua häpeästä maan rakoon vajoten, päätin pitäyä tutussa ja turvallisessa luotto-ohjeessani. Täytteeksi laitoin tietenkin tuoreita kirsikoita, omenasosetta kostuttamaan kakkupohjaa, vaniljalla maustettua soijavispiä ja tummaa suklaata.
KESÄINEN KIRSIKKAKAKKU (vegaani, gluteeniton)
Pohja:
- 5dl jauhoja (esim. 2dl kaurajauhoja, 2dl perunajauhoja ja 1dl riisijauhoja)
- 1dl tummaa kaakaojauhetta
- 3dl sokeria tai kookossokeria
- 1tl suolaa
- 1tl ruokasoodaa
- 0,5tl vaniljaa jauhettuna
- 1 iso banaani
- 2dl soijajogurttia
- 150g maidotonta margariinia
Täyte/koristeet:
- 1-1,5 litraa tuoreita kirsikoita
- 1tlk soijavispiä
- 0,5 tl vaniljaa jauhettuna
- 2-3 rkl sokeria tai tomusokeria
- 0,5-1dl omenasosetta
- ~100g vegaanista tummaa suklaata
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 24cm irtopohjavuoka tai vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Muussaa banaani ja sulata margariini. Sekoita kuivat aineet kulhossa. (Jauhojen suhdetta olen itse muuttanut aina sen mukaan mitä millainen tilanne jauhopurkeissa milloinkin on. Käyttämäni jauhot on yleensä sekoitus kaura-, riisi-, peruna- ja/tai soijajauhoja.) Lisää joukkoon banaanisose, sulatettu margariini (margariinin puuttuessa olen käyttänyt joskus taikinassa myös öljyä, silloin määrä on noin 1-1,25dl) ja soijajogurtti (tai jokin haluamasi kasvimaito). Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan tai pellille. Levitä taikina tasaisesti vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 1 tunti (vuoassa) tai noin puolituntia (pellillä), kunnes kakkupohja on kypsynyt. Älä paista kakkua liikaa tai siitä tulee kuivan murenevaa. Anna pohjan jäähtyä täysin.
Pese kirsikat huolellisesti ja kuivaa ne kevyesti pyyhkeellä. Halkaise kirsikat ja poista niistä kannat ja kivet. Halutessasi voit jättää koristelua varten muutamia kirsikoita kokonaisiksi kantoineen. Vatkaa soijavispi vaahdoksi (täältä kannattaa lukea pro-vinkkejä, jos kasviskermavaahdot ei ole tuutuja tai haluat pursottaa vaahdon), mausta vaniljalla ja makeuta sokerilla oman maun mukaan. Rouhi suklaa terävällä veitsellä.
Halkaisekakkupohja 2-3 osaan tai leikkaa pellillä paistettu pohja kahteen-neljään osaan riippuen siitä kuinka korkean kakun haluat tehdä. Täytä kakun välit ja päälinen levittämällä pohjalle ensin omenasosetta, sitten soijavispiä, kirsikoita ja suklaarouhetta. Anna kakun vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.