Kunnollistus ruokavalio ja liikuntasuunnitelma

mustikka.jpg

Tässä viimein ruokavaliosuunnitelmani kunnollistus-projektiin. Tavoite on siis tiputtaa sairauden ja vauvavuosien kerryttämä paino häihin (huhtikuu 2017) mennessä samoihin lukemiin kuin tavatessamme puolisoni kanssa 5 vuotta sitten. Olen ruoka-asioissa, tai siis tarkennettuna herkutteluasioissa, ikävä kyllä todennut olevani kaikki-tai-ei-mitään -tyyppi. ”Otan vain hieman ja harvoin”, on minulle ilman itselleni asettamia rajoitteita erittäin vaikeaa ja lähes mahdotonta. Siksi aloitankin painon pudotukseen tähtäävän ruokavalioremontin detoxilla, jonka jälkeen on taas helpompi asennoitua kohtuulliseen ja terveelliseen ruokailuun, kun sokerihimot ja vierotusoireet on lusittu pois.

Koska työskentelen koko kesän hyvin kiireisenä myös detoxin aikana, valintani on lempeä Clean-detox, jota olen kokeillut kerran aiemminkin. Clean on sisäelin- ja sydänsairauksiin erikoistuneen ja lisäksi itämaista lääketiedettä opiskelleen lääkärin Alejandro Jungerin kehittämä detox-kuuri. Tavoite on puhdistaa keho ja antaa sille mahdollisuudet parantaa itse itseään, jonka seurauksena usein myös paino alkaa liukua kohti kunkin omalle keholle sopivaa painoa. Detoxin ajaksi ruokavaliosta eliminoidaan yleisimmät allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet, paljon lisäaineita tai torjunta-aineita sisältävät ruoka-aineet sekä kehossa limaa tuottavat ruoka-aineet. Kielettyjen lista tuntuu aluksi kammottavan pitkältä,  ja helposti tulee mieleen, ettei mitään saa syödä. Pienen totuttelun jälkeen syöminen kuitenkin muuttuu helpommaksi. Ennen detoxia ollaan omista elintavoista riippuen 1-2 viikkoa eliminaatioruokavaliolla, jonka jälkeen aloitetaan varsinainen detox-kuuri. Detoxin aikana vuorokaudessa syödään kolme ateriaa, joista kaksi ovat nestemäisiä, ja öisin pidetään vähintään 12 tunnin minipaasto. Detoxin mukaista rytmiä ja ruokavaliota noudatetaan kolme viikkoa, jonka jälkeen laskeudutaan hitaasti, aluksi eliminaatioruokavaliota noudatten, kohti tavallista ruokailurytmiä. Lisää detoxista voi lukea Jungerin kirjasta Puhdas keho.

Itse olen nyt eliminaatioruokavaliolla vielä tämän viikon loppuun, ja varsinaisen detoxin aloitan maanantaina. Viikon alussa ruokavalion noudattaminen oli vähän hapuilevaa (söin pois jääkaapissa olleen raejuuston jämän, lounaskeitossa oli seassa perunaa ja smoothiessa banaania), mutta hiljalleen aloin taas oppia. Ruokavaliosta on poistettu mm. viljat, maitotuotteet, kananmunat, sokerit ja koisokasvit sekä luonnollisesti myös kofeiinipitoiset juomat ja alkoholi. Ruokavalion ohella pidän tietysti huolta riittävästä veden juomisesta. Muutamat lihat on detoxin aikana sallittuja, mutta koska olen muutenkin kasvissyöjä tekee detox minusta hetkellisesti täysin vegaanin. Vegaanius kiinnostaa minua muutenkin, joten kenties jatkan vegaanina vielä detoxin jälkeenkin… Kokemukseni Vegaanisesta tammikuusta Vegaanihaasteen myötä oli oikein positiivinen.

Odotan jo innolla tulevia viikkoja! Viimeksi ollessani detoxilla tulin energisemmäksi ja iloisemmaksi. Kehon kuona-aineiden myötä poistui myös sellainen tahmea sumuisuus, joka oli häirinnyt arkeani. Myös ihoni alkoi alun puhdistumisen jälkeen hehkumaan ja senttejä karisi pois ympäri kehon. Myös kiloja tippui kuin vahingossa, vaikken silloin detoxin aikana juurikaan edes harrastanut mitään liikuntaa kotiäitiarjen lisäksi. Kävin ehkä kerran tai kaksi kuntosalilla, jossa innostuin treenin kepeydestä, ja hiihdin lomamatkalla pitkän lenkin kauniissa tunturimaisemissa.

Tällä kertaa aion kuitenkin pitää huolta myös säännöllisestä liikunnasta. Tavoitteeni on saada liikunta taas elimelliseksi osaksi elämääni. Aluksi riittää 3 liikuntakertaa viikossa, josta pyrin nostamaan määrän vielä 4-5 kertaan viikossa. Viime viikolla kävin juoksemassa neljä noin 45min lenkkiä. Tämä viikko on työn puolesta niin kiireinen, että olen juoksulenkkien sijaan tehnyt sisällä tehokkaita ja nopeita treenejä (tähän mennessä kaksi kertaa). Viikonlopun suunnitelmissa on kuitenkin taas juoksulenkit. Nyt olen juossut tai treenannut aina aamuisin, vaikka kaksiosainen työpäivä mahdollistaisikin myös päivällä liikkumisen. Minulle on kuitenkin luontevinta liikkua heti herättyäni, jolloin saan tarvitsemaani rauhaa heti aamusta.

super.jpg

Tulen päivittämään tänne aina välillä tuntemuksiani detoxin edetessä. Päivitän myös viikoittaiset liikkumiseni, jotta suunnitelmasta poikkeaminen tulisi vähän vaikeammaksi. Jos löydän kesäasunnosta vielä mittanauhan, voin myös päivittää kehossa tapahtuneita muutoksia. Löysin jo isoäitini vanhan vaa’an, mutta sillä ei saa kovin tarkkoja lukuja (sen verran kuitenkin, että painon suhteen tilanne oli kuten arvelinkin, mutta ei onneksi arviotani pahempi). Mutta minua kiinnostaa nyt alkuun enemmän nuo sentit – ainakin viimeksi niistä tuli valtavasti lisäintoa jatkaa detox loppuun saakka.

 

Kuvat: täältä ja täältä

 

hyvinvointi terveys liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *