Mikä ihmeen kesäloma?

Varpain jaloin

Tänään on mun viimeinen työpäivä ennen kesälomaa. Siis sellaista kesälomaa, jota kertyy työsuhteen aikana ja josta maksetaan palkkaa. Sellaista kesälomaa, jonka aikana voi ihan oikeasti myös lomailla. WAU!

Olen työskennellyt koko työurani pääsääntöisesti freelancerina produktio- tai projektikohtaisilla sopimuksilla. Tällaiseen työskentelyyn kuuluu se, että lomakorvaus maksetaan palkan osana jokaisen palkan yhteydessä. Kun työpätkä on loppu, siirrytään joko seuraavaan työhön tai haetaan töiden väliin jäävälle pätkälle ansiosidonnaista. Viimeksi olin ihan oikealla kesälomalla (jonka aikana ei tehdä työtä tai olla äitiyslomalla/vanhempainvapaalla kotiäitinä) yläasteen ja lukion välisenä kesänä. Sen jälkeen olen ollut kesät pääsääntöisesti töissä (lukioaikana myös kesäopinnoissa, jos työpätkä jäi lyhyeksi). Edellisvuonna minulla oli kyllä näitä työsuhteessa kertyviä päiviä lomalla yhdestä työpaikasta, mutta samaan aikaan tein töitä myös toiselle työnantajalle ja lomapäivät olivat siis täysipainoisia työpäiviä. Plus miinus nolla, ei lomapäiviä ja lomaa. Tällaista lomaa ei siis minun työelämääni ole koskaan aiemmin kuulunut.

Tähän freelancerin arkeen tottuneena en edes tullut ajatelleeksi saavani mitään lomapäiviä mistään. Keväällä, kun kävin työtoverini kanssa läpi ylityötunteja ynnä muuta vastaavaa, tuli samalla tuli puheeksi lomapäivät. Tanssin pienen tanssin ilosta, kun tämä ilmeisesti monille ihan arkipäiväinen superetu kävi ilmi. Mahtavaa! Tänä kesänä lomailen kokonaista kaksi kuukautta.

Lomasuunnitelmiini kuuluu mm. muutto ja matkat Pariisiin (vain me aikuiset) ja mökille Punkaharjulle (koko perheen voimin). Toivottavasti lomaan mahtuu paljon myös stressitöntä vanumista, naurua, paljaita varpaita, uimista ja ystävien tapaamista. Päässäni soi loopilla henkinen kesäbiililista ja mielessäni jo tanssahtelen paljain varpain kukkakedoilla, uitan varpaitani Puruveden kirkkaissa vesissä, syön mansikoita ja jäätelöä nauravien lasten kanssa ja kävelen eeppisen tyylikkäänä Pariisin kaduilla. Totuus tulee olemaan lie hieman toisenlainen... Mutta mitä siitä, mulla alkaa pitkän pitkä loma!

 

 

 

Kuva: Pixabay.

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihanaa ja varmasti tositosi ansaittua!! Oon niin iloinen sun puolesta. :)

iidis
Varpain jaloin

Kiitos <3 Tää on ihan mahtavaa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö freelancerina ne lomat tavallaan ole omalla vastuulla eli mahdollisuuksien mukaan itse säästää ne ns. lomarahat ja päättää lomapäivät. Jos kerran lomakorvausta kuitenkin maksetaan joka palkan yhteydessä kuten kirjoitit. Ja toisaalta työpätkien välissä oleva ansiosidonnainen ajan voi sinällään mieltää lomaksi, jos uusi työ on jo tiedossa eikä siitä tarvitse stressata.
Itse olen aina ollut tavallisessa palkkatyössä niin nuo kuviot ei ole niin selviä.

iidis
Varpain jaloin

Pieniä pätkiä ja päällekäisiä projekteja tehdessä usein tilanne on se, ettei niitä varsinaisia lomapäiviä pääse pitämään sillä tavalla, että mielikin olisi ihan oikeasti lomalla. Vaikka välissä olisikin päiviä, joina ei tee juuri mitään töitä, on taustalla usein pohjavire sopivien ideoiden kokoamisesta ja helposti tulee tehtyä pieni pätkä töitä aina jossakin välissä.

Kommentoi