Raikas mangomoussekakku (vegaaninen+gluteeniton)
Halusin leipoa keväisen kakun, joka olisi paitsi raikkaan hedelmäinen myös vegaaninen ja gluteeniton. Päädyin mangoon sen keltaisen värin vuoksi ja hyydytettyyn moussekakkuun, koska en ollut vuosikausiin tehnyt hyydytettyä kakkua. Halusin myös päästä testaamaan vegegelin käyttöä ja oppia jotain uutta vegaanisesta leivonnasta.
Kakusta tuli herkullista ja hedelmäisen raikasta. Mousse ei ole liian makea, muttei liian hapankaan. Kakun rakenne on kevyen moussemainen ja se on helposti lusikoitava. Meillä mies ja esikoinen pitivät kakusta kovasti. Kuopuksen mielestä paras osa kakusta oli koristeena käytetyt hedelmät, marjat ja suklaa. Mielestäni viinirypäleet kakun päällä muistuttavat hauskasti pääsiäismunia.
Jos kakun valmistaminen ei innosta, voi täytteen voi valmistaa hyvin myös kulhossa tarjottavaksi mousseksi. Silloin vegegeliä kannattaa käyttää vain yksi pussillinen. Mousse voisi toimia hyvin jälkiruokana esimerkiksi suklaiseen kuppiin pursotettuna, jolloin alle voisi piilottaa marjoja tai tuoretta mangoa.
Mangomoussekakku
Ainekset (10 annosta)
- Pohja
- 130 g
- gluteenittomia ja vegaanisia täytekeksejä (esim. Pirkka gluteeniton vaniljatäytekeksi)
- 50 g
- vegaanista margariinia
- Täyte
- 2 dl
- kauravispiä (esim. Planti)
- 150 g
- kauratuorejuustoa (esim. Oatly)
- 1 dl
- sokeria
- 0,5 tl
- vaniljaa
- 2 tl
- sitruunamehua
- 80 g
- vegaanista valkosuklaata (esim. iChoc)
- 2 dl
- mangososetta (esim. Bonne)
- 2 pss
- vegegeliä (Dr. Oetker)
- Kiille
- 3 dl
- mangososetta
- 1 pss
- vegegeliä
- Koristeluun
- hedelmiä, marjoja, kukkia, suklaata
Tee näin:
Pingota leivinpaperin 18-20cm irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista suikaleet myös vuoanlaidoille. Laidalla paperin saa pysymään sivelemällä vuoan seunoille ohuesti hieman margariinia. Laidan paperit voivat olla hieman korkeammat kuin vuoan reunat. Tein oman kakkuni 18cm vuokaan ja siitä tuli kiilteen kanssa hieman korkeampi kuin vuoan laidat.
Valmista ensin keksipohja. Rouhi keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele keksipohja tasaiseksi vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Jos haluat koristella kakun laidat mansikoilla, lado mansikan puolikkaat vuoan laitoja vasten.
Valmista sitten täyte. Vaahdota kylmä kauravispi sähkövatkaimella noin 3-5min. Sekoita isossa kulhossa kauratuorejuusto, sokeri ja vanilja. Sulata valkosuklaa varovasti vesihauteessa. Sekoita sulanut suklaa tuorejuustoseokseen. Nostele vaahdotettu kauravispi tuorejuusto-suklaa seoksen joukkoon.
Mittaa mangosose pieneen kattilaan ja sekoita vispilällä vegegel kylmän soseen joukkoon. Kuumenna mangososetta muutaman minuutin ajan kokoa ajan sekoittaen, kunnes vegegel on täysin sulanut.
Nostele kuuma mangosose moussetäytteen sekaan kunnes täyte on tasaista. Toimi rivakasti, koska vegegel hyytyy melko nopeasti. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Laita täyte hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Valmista kiille, kun moussetäyte on täysin hyytynyt. Kaada kylmä mangosose kattilaan ja sekoita joukkoon vegegel. Sekoita vispilällä ja kuumenna muutaman minuutin ajan kunnes vegegel on täysin sulanut. Kaada kuuma mangosose varovasti moussetäytteen päälle ja tasoita. Laita kakku hyytymään jääkaappiin.
Kun kiille on hyytynyt voit koristella kakun marjoilla, hedelmillä, suklaalla ja kukilla. Oman kakkuni koristeluun käytin tummaa suklaata, mansikoita, vadelmia, viinirypäleitä ja orvokkeja.
Irrotan vuoan reuna varovasti ja liu’uta kakku vuoan pohjalta tarjoiluastialle. Irrota varovasti leivinpaperit kakun laidoilta.