Tavoitteena säännöllinen unirytmi
Olen viimeiset kuusi vuotta nukkkunut huonosti. Kaikki alkoi kuopuksen odotusaikana. Ensin minua valvotti raskauspahoinvointi sitten muut raskauden aiheuttamat pikkuvaivat. Kuopus nukkui pitkään huonosti. Oikeastaan vasta viime tammikuusta lähtien hän on nukkunut hyvin illasta aamuun. Lisäksi unirytmiini on vaikuttanut stressi, joka lopulta johtikin lopulta burn outiin pari vuotta sitten. Pahimmilllaan nukuin vain 3-4 tuntia yössä.
Elämäni palaset on viimein taas alkaneet asettua oikeille paikoilleen. Tunnen taas jaksavani. Olen kiinnostunut asioista, harrastan ja puuhailen mielelläni, enkä väsy enää kesken päivän. Silti olen herännyt aamuisin usein väsyneenä. Iltaisin, etenkin yksin ollessani, unohdan mennä nukkumaan vaikka olisin kuinka väsynyt. Vitkuttelen TV:n ääressä neuloen tai makaan vuoteessa lukulampun valossa kirjaa lukien. Yksi huonosti nukuttu yö vetää maton jalkojen alta moneksi päiväksi.
Tavoitteeni tälle syksylle on luona itselleni säännöllinen unirytmi, joka takaa riittävän pitkät yöunet joka yö. Kokemuksesta tiedän voivani hyvin säännöllisellä unirytmillä. Joskus vuosia sitten tuo rytmi oli unta noin klo 22-06, jota myös ayurvedassa minun doshalleni suositellaan. Nykyisin tuo rytmi ei enää selaisenaan istu elämääni, koska usein näytökset päättyy vasta kymmenen aikaan. Toisaalta lasten aikataulut painostaa heräämään aikaisin aamulla. Lakeskelin, että vanhan unirytmin siirtäminen yhdellä tunnilla eteen päin toimisi useimpina päivinä.
Olen nyt parin viikon ajan pyrkinyt siihen, että pääsen vähintäänkin vuoteeseen klo23 mennessä ja olen pitänyt herätyskellon soimassa seitsemältä. Tiedän, ettei vuoteessa vietetty aika ole sama asia kuin saatu uni, mutta jo tämä säännöllisyys on tuonut hyvää lupaavia tuloksia näinkin lyhyessä ajassa. Viikonloppuisin herään luonnostaan viimeistään kahdeksalta ja arkiaamuisin en enää herää yhtä väsyneenä kuin aiemmin. Sisäinen kelloni on myös iltaisin alkanut muistutella nukkumaanmenosta. Vuoteeseen päästyäni nukahdan nopeasti.
Unirytmin säännöllistäminen on asia, jota haluan ehdottomasti viedä eteenpäin. Hyvä ja riittävä lepo on avainasemassa käynnistämässä positiivista kehää kohti kokonaisvaltaista kehon ja mielen hyvinvointia.
Kuvat: Pixabay. Kärsin kroonisesta koiravauvakuumeesta ja ihailen koiranpentujen kykyä ottaa elämästä ilo irti ja sitten nukahtaa missä jamilloin vain.