Vegaaninen ja gluteeniton #somenapiirakka

omenapiirakka_vegaaninen_gluteeniton
Vegaaninen ja gluteeniton #somenapiirakka

Ihailtuani aikani kuvia Satu Koiviston suuren somesuosion saaneesta omenapiirakasta, päätin tehdä sellaisen itsekin. Muokkasin ohjeen perheemme ruokavalioon sopivaksi, koska meillä ei käytetä alkuperäisestä ohjeesta löytyviä vehnää, maitotuotteita ja kananmunia. Hurmaavasta #somenapiirakasta muotoutui käsissäni vegaaninen ja gluteeniton versio, joka vie kielen mennessään.

Piirakkaa maistellessamme totesimme, että tämä resepti jää aktiiviseen käyttöön. Tulen varmasti hyödyntämään sitä myös marja piirakkana sekä muiden hedelmien kanssa. Kohtalaisen nirso kuopukseni rakastui piirakkaan nin kovasti, että totesi kaipaavansa mikroskooppia, jottei lautaselle jäisi varmasti yhtään murusta syömättä. Tällaista ei ole tapahtunut minkään ruoan tai leivonnaisen kohdalla koskaan aikaisemmin.

Tarkoitukseni oli tavoittaa mahdollisimman hyvin alkuperäisen ohjeen piirakan tuntu, joten ohjeeseen tekemäni muutokset ovat hyvin pieniä. Voin korvasin yksinkertaisesti vegaanisella margariinilla. Kananmunien sijaan käytin makeuttamatonta soijajogurttia. Jauhojen suhteita muutin hieman lisäten mantelijauhon osuutta ja loput sekoitin gluteenittomasta kaurajauhosta ja perunajauhoista. Vegaaninen ja gluteeniton #somena piirakka on mehevä ja helppo leikata ja syödä.

Muita vegaanisia ja gluteenittomia ohjeita löydät tagin ruoka alta.

Vegaaninen ja gluteeniton #somenapiirakka

Ainekset (10 annosta)

Pohja
200 g
vegaanista margariinia
2,5 dl
sokeria
1 dl
maustamatonta soijajogurttia (makeuttamaton)
1,5 dl
mantelijauhoja
1,5 dl
gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl
perunajauhoja
1,5 tl
leivinjauhetta
1 tl
kardemummaa
Päälle
10
hapokasta, mielellään suomalaista omenaa (1,25 litraa viipaloituna)
1 rkl
sokeria
1 tl
kanelia
50 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Vaahdota kulhossa margariini ja sokeri. Lisää soijajogurtti parissa erässä ja vaahdota tasaiseksi.

Sekoita toisessa kulhossa mantelijauho, kaurajauho, perunajauho, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos pienissä erissä ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suureen uunivuokaan.

Pese ja kuivaa omena. Leikkaa omenat lohkoiksi ja poista kodat. Lado omena viipaleet tiiviisti taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli. Ripottele sokeri-kaneliseos omenoiden päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka ruskistuu kauniisti.

Tarjoile jäähtyneenä, vielä hieman lämpimänä tai huoneen lämpöisenä.

Alkuperäinen resepti: Satu Koivisto.

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.