Vegaaniset runebergintortut

runeberg_4.jpg

Rakastan Runebergintorttuja! Bongasin ensimmäiset Runebergintortut kaupoissa jo ennen uutta vuotta, joten näin helmikuun alussa voi hyvin jo sanoa, että kohta se on täällä – tuo täydellisten torttujen päivä, jota Runebergin päiväksikin kutsutaan. Viime vuonna huomasin, että ruokavalioni tuo haasteita hyvän tortun löytymiseen, joten tänä vuonna päätin ottaa ohjat omiin käsiini ja tehdä torttuni itse. Minä pidän kosteista ja mehevistä Runebergintortuista, joihin kuuluu ehdottomasti kardemumma ja paljon hilloa ja riittävän runsas sokerikuorrutekiehkura. Koska Runebergin(tortun) päivä on jo ovella voi hyvin alkaa jo joko valmistautua leipomiseen tai jopa harjoitella muutaman erän, jotta tortut onnistuisivat 5.2. varmasti täydellisesti.

Sopivan oloisen vegaanisen ja helpon torttuohjeen löysin Kamomillan konditorialta. Koska ohjeessa oli käytetty vehnäjauhoja tein pieniä muutoksia ja rukkasin ohjetta samalla vielä hieman enemmän kohti omaa makuani. Tällä ohjeella tortuista tulee ihanan meheviä ja kosteita. Omat torttuni tein 12 silikoniseen muffinssivuokaan, jolloin tortuista tuli mukavan pieniä ja hillon suhde taikinaan on optimaalinen. Näiden pienempien torttujen kohdalla ei myöskään tarvitse miettiä tortun jakamista siinä pelossa, ettei jaksaisi syödä koko torttua (tämä ei siis koske suoranaisesti minua, mutta kuopus ei välttämättä jaksa syösä tuhtia perinteistä torttua kokonaan, jolloin äitinä joudun ikävään välikäteen ja jakamaan armaan torttuni). Pientä hienosäätöä voisi vielä tehdä lisäämällä joukkoon hieman (luomu) appelsiininkuorta ja kostuttamalla torttuja hieman punssilla tai vaikka tuorepuristetulla appelsiinimehulla, johon lisätty hieman appelsiininkukkavettä. Joskaan näitä kostutuksi aen itse ole vielä ehtinyt kokeilla. Jos kokeilet torttujen kostuttamista, niin vinkkaathan minullekin miten se meni!

runeberg_3.jpgruneberg_1.jpgRUNEBERGINTORTUT (vegaaninen, gluteeniton)

  • 1,5dl öljyä
  • 1,5 dl kookossokeria
  • 1,5 dl omenasosetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 dl kaurajauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl piparkakkumurua (meillä oli sopivasti piparien jämiä, esim Frian piparkakkutaikina on sekä gluteenitonta että vegaanista)
  • 1 rkl kookoshiutaleita
  • 1 tl kardemummaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta

Päälle:

  • noin 1 dl vadelmahilloa
  • 1 tl vettä
  • 1dl tomusokeria

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Voitele (ja jauhota) kevyesti vuoat.

Sekoita öljy, sokeri, omenasose ja suola kulhossa tasaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa loput ainekset. Lisää jauhoseos öljy-omenasose-seokseen ja sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina tasaisesti muffinssivuokiin, tasoita pinnat.

Paista uunin keskitasolla noin 18 min. Tarkista kypsyys puutikulla (tortut on valmiita, kun puutikkuun ei jää taikinaa).

Anna torttujen jäähtyä.

Irrota jäähtyneet tortut vuoistaan. Kaiverra jokaisen tortun keskelle terävän veitsen ja pienen lusikan avulla kuoppa. Täytä kuoppa ja vähän tortun päälisestä vadelmahillolla.

Sekoita vedestä ja tomusokerista jämäkähkö tahna. Pursota tahnasta rengas hillosilmän ympärille.

runeberg_2.jpg

koti ruoka-ja-juoma