Zero Waste: DIY deodorantti x3

deo_3.jpg

Kun viime helmikuussa aloitin matkaani Zero wasteen tutustuen, en olisi osannut arvata miten paljon se lopulta tulisi muuttamaan arkeani. Kosmetiikan osalta olin jo vuosia käyttänyt vain luonnonkosmetiikkaa, mutta en ollut juurikaan ajatellut sen enempää pakkauksista koituvaa jätekuormaa. Ensin vaihdoin shampoo ja hoitoaineen palashampooseen ja omenaviinietikkaan, minkä jälkeen kotimme saippuat onkin yksi kerrallaa vaihtuneet palamuotoisiksi. Kokeiluista osa on toiminut hyvin (palashampoo, etikkahuuhtelu ja palakäsisaippua, täyttöpakkaukset tiski- ja pyykinpesuaineissa, pyykkietikka), osa kohtalaisesti (palasuihkusaippua, joka jäi matkustuskäyttöön ja kotona siirryimme täyttöpakkaukseen) ja osasta luovuin minulle sopimattomana kokonaan (palakasvoputsari). Viime kesänä aloitin sitten ensimmäiset kokeiluni kotitekoisten kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden osalta. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi deodorantti.

Deodorantti oli itseasiassa yksi ensimmäisistä tuotteista, jonka aikoinaan vaihdoin luonnonkosmetiikaksi silloin 8-9 vuotta sitten. Kainaloni oli herkistyneet tavallisille kaikenlaisia alumiineja yms. sisältäville deodoranteille ja luonnonkosmetiikasta löytyi ongelmaan helpotus. Vuosien varrella kainaloni kuitenkin herkistyivät myös monille luononkosmetiikan deodoranteille ja yrityksen ja erehdyksen kautta löysin itselleni sopivat tuotteet. Kaiken tämän valossa olen tajunnut miten hulluja olemme hieroessamme kanaloihimme kaikenlaisia myrkkyjä ihoomme ja kehoomme imeytyviksi.  Ihminen hikoilee syystä ja luonnonkosmetiikan myötä tajusin, ettei kainaloiden tukkimisesta voi seurata mitään hyvää. Pienen siirtymävaiheen jälkeen kainaloni eivät enää haisseet juurikaan ja hikoilukin tasoittui (lukuunoottamatta lapsen saamisen mukanaan tuomia hormoni myräköitä yltiöpäisine hikoiluineen). Olin siis valmistautunut henkisesti siihen, että myös DIY deodoranttien kohdalla voisi kestää hieman ennen kuin löydän sen itselleni sopivimman reseptin.

deo_2.jpgdeo_4.jpg
Ensimäisen DIY kokeiluni tein Otso Sillanaukeen ohjeita mukaillen kookosöljypohjalle (Nollahukka-kirjasta löytyi ohje mittoineen). Reseptin runsas ruokasooda alkoi pian ärsyttää ihoani ja kookosöljy härskiintyi kesän helteessä. Kiitos ei, tämä ei sopinut minulle. Seuraavaksi kokeilun pääsi Lauren Singerin deodoranttiohje, jossa kookosöljyn lisäksi pohjaan tuli myös sheavoita. Tämäkään ei toiminut, sillä sooda ärsytti yhä vaan kainaloitteni ihoa. Lopulta tein oman kokonaan ruokasoodattoman reseptini Singerin ohjetta mukaillen ja viimeinkin onnisti. Olen siis vihdoinkin valmistanut deodorantin, joka sopii omiin tarpeisiini täydellisesti, on edullinen ja ympäristöä kunnioittava. Parasta tässä on kuitenkin se, että deodorantin tekeminen on niin nopeaa ja helppoa, että tein tämän viimeisimmän version yhdessä kuopuksen kanssa – eli todistettavasti pieni lapsikin osaa sen tehdä.

Koska näissäkään asioissa ei ole yhtä oikeaa vastausta ja kaikille ehdottomasti sopivaa tuotetta, jaa ylös kirjoittamani ohjeet kaikkiin kolmeen DIY deodoranttien versioon.

DEODORANTTI 1 Otso Sillanaukeen ohjetta mukaillen

 • 2rkl kookosöljyä sulatettuna
 • 1rkl ruokaroodaa
 • 1rkl maissitärkkelystä
 • noin 8 tippaa eteeristä öljyä (valinnainen)

Sekoita kookosöljy, ruokasooda ja maissitärkkelys astiassa. Sulata öljy varovasti vesihauteessa. nosta astia takaisin pöydälle. Lisää halutessasi eteerinen öljy. Muista, että eteeristä öljyä voi ainna lisätä, mutta sitä ei saa pois, joten aloita vain muutamalla tipalla ja lisää sitten, jos siltä tuntuu. Kaada seos astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jähmettynyt deodorantti säilytetään huoneenlämmössä. Jos kookosöljy sulaa ja sooda ja maissitärkkelys valuvat pohjalle, sekoita deosoranttia ennen käyttöä. Deodoranttia lisätään kainaloon sormilla noin herneen kokoinen määrä.

DEODORANTTI 2Lauren Singerin ohjeella

 • 2 rkl maissitärkkelystä
 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 1 rkl sheavoita
 • 1 rkl kookosöljyä
 • noin 10 tippaa eteeristä öljyä (valinnainen)

Sekoita kaikki ainekset astiassa eteeristä öljyä lukuunottamatta. Lämmitä varovasti vesihauteessa kunnes rasvat ovat sulaneet. Siirrä astia pois vesihauteesta ja lisää halutessasi eteerinen öljy. Muista, että eteeristä öljyä voi ainna lisätä, mutta sitä ei saa pois, joten aloita vain muutamalla tipalla ja lisää sitten, jos siltä tuntuu. Kaada seos astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään. Jähmettynyt deodorantti säilytetään huoneenlämmössä. Deodoranttia lisätään kainaloon sormilla noin herneen kokoinen määrä.

DEODORANTTI 3 (herkälle iholle, ilman ruokasoodaa)

 • 3 rkl maisitärkkelystä
 • 1 rkl sheavoita
 • 2 tl kookosöljyä
 • 1 tl jojobaöljyä
 • noin 10 tippaa eteeristä öljyä (valinnainen)

Sekoita kaikki ainekset astiassa eteeristä öljyä lukuunottamatta. Lämmitä varovasti vesihauteessa kunnes rasvat ovat sulaneet. Siirrä astia pois vesihauteesta ja lisää halutessasi eteerinen öljy. Muista, että eteeristä öljyä voi ainna lisätä, mutta sitä ei saa pois, joten aloita vain muutamalla tipalla ja lisää sitten, jos siltä tuntuu. Kaada seos astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään. Itse sekoitin jähmettyneen deodorantin vielä pikkulusikan varrella, jotta koostumus olisi käytössä pehmeämpää. Deodoranttia lisätään kainaloon sormilla noin herneen kokoinen määrä.

Itse pidän deodorantistani kevyesti hajustettuna, mutta eteerisen öljyn voi yhtähyvin jättää poiskin, jolloin tuote tuoksuu vienosti siinä käytetyille öljyille. Ohjeista saatava määrä deodoranttia kestää minulla käytössä noin 3 kuukautta, missä ajassa se ei ehdi vanhentua. Voit tehdä deodorantin pieneen lasipurkkiin tai metalliastiaan, omani on tehty vanhaan metallirasiaan. Matkaa varten deodoranttia on helppo siirtää tarvittaessa normaalia purkkiasi pienempään astiaan.

deo_1.jpg

puheenaiheet vastuullisuus diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *