Zero waste -haaste, vko 4/4

wooden-laundry-washing-clothes-line.jpg

Tämän viikon aikana ajatukseni on keskittyneet erityisesti zero waste -mahdollisuuksiin siivoamisessa. Meillä on yksi kaapillinen täynnä erilaisia siivousvälineitä imurista ja luutusta lähtien aina ämpäreihin, rätteihin ja armeijaan erilaisia pesuaineita. Kuten kosmetiikankin osalta, on siivouksessa ja pyykinpesussa käyttämämmeaineet olleet jo vuosia vain ekopesuaineita. Näidenkin aineiden pakkaukset ovat usein muovia eikä parin vuoden takaisen uudistuksen vuoksi pesuaineita saa ostaa täyttönä omaan pulloon. Olenkin miettinyt paljon sitä voisiko sittenkin olla viisasta palata isoäitien vanhojen siivousniksien pariin ja pestä pintoja itse esimerkiksi etikasta ja ruokasoodasta valmistetuilla pesuaineilla. Löysin pienellä hakemisella läjäpäin erilaisia DIY-ohjeita puhdistusaineisiin aina ikkunanpesusta pyykinpesuun. Koska en ole itse vielä ehtinyt niitä kokeilla, en uskalla suositella mitään löytämistäni ohjeista. Onko sinulla kokemusta zero waste -pesuaineista? Haluaisin mielelläni kuulla suosituksia ja vinkkejä!

Tässä joitakin zero waste -ajatusta tukevia vanhoja siivouskonsteja, joita meillä käytetään:

Siivousrätit käyttökelvottomista vaatteista. Kun vaate tulee tiensä päähän, voi sen useimmiten käyttää vielä vähintäänkin siivousrättinä. Olen leikannut ja repinyt siivousrättejä mm. vanhoista T-paidoista. Näillä räteillä ei ole mikrokuituliinan ominaisuuksia, mutta puhdasta niillä on silti tullut. Näitä on voinut käyttää huoletta myös sotkuisempiin hommiin, kuten pyörää korjatessa tai pienemmäksi leikattuna kynsilakkoja poistaessa, jolloin ei halua uhrata sitä parasta rättiä tai kestokäyttöistä vanulapunkorviketta. T-paitarätit on myös oivallisia ikkunanpesurättejä (ikkunoiden pesemisestä lisää alempana).

Paidasta talouspaperiksi tai nenäliinaksi. Kuten pesulaputkin, myös talouspaperit voi korvata pestävillä kangaslapuilla, joita voi leikata esimerkiksi vanhasta pyjamasta tai paidasta. Tässä kohtaa on hyvä, jos kangas on pehmeää ja imukykyistä, niin se toimii samaan tapaan kuin talouspaperikin. Pehmeämmästä puuvillasta, jollaista on usein vaatteissa, voi myös ommella samalla kertaa kankaisia nenäliinoja. Jos hygienia mietityttää, niin suosittelen käytetyn nenäliinan heittämistä pesupussiin vanulaput korvaavien pesulappujen sekaan, josta ne päätyvät kuumaan pesuun. Talouspaperin korvaaville lapuille voi laittaa vaikka roskiskaappiin roikkumaan oman pesupussin. Netissä olen nähnyt erilaisia systeemejä lappujen laittamisesta rullaan kuten talouspaperikin on ja laatikkoihin kauniisti viikattuja lappuja. Itselleni kuitenkin kätevimmäksi on osoittautunut astia, josta lapun voi tarvittaessa napata. Nenäliinoja voi säilyttää kaapissa vaikka linavaatteiden tai siivoustarvikkeiden kanssa laatikkoon tai koriin viikattuna. Itselläni on tapana napata talteen tyylikkäät kenkälaatikot kaappien ja laatikoiden pienemmäksi jakamista varten. Tällä hetkellä meillä on vain muutama kankainen nenäliina, mutta tarkoitukseni on ommella niitä jatkoa ajatellen lisää. Talouspaperia olemme päättäneet olla ostamatta lisää nykyisten loputtua.

Pöytäliinasta servetiksi. Paperiset servetit voi helposti korvata kankaisilla. Kankaisia servettejä myydään monissa kaupoissa vähän hiemonpaa käyttöä ajatellen, mutta ei ole iso juttu ommella niitä itselle ihan arkikäyttöönkin. Myös kirppareilta tai isovanhempien laatikoista voi löytyä kankaisia lautasliinoja. Lautasliinoja voi helposti saada isommankin satsin kerrallaan, jos käyttää materiaalina esimerkiksi tahriintunutta pöytäliinaa (ainakin näin lapsiperheessä sellaisiakin löytyy). Vaikka kankaassa olisi harmillisessa kohtaa pesussa irtoamaton tahra, on siinä useimmiten varmasti materiaalia useampaankin kangassservettiin. Jos lautasliinaan tulee tahroja kannattaa niihin kokeilla sappisaippuaa, joka irroittaa hyvin ruokatahroja ja muita orgaanista alkuperää olevia tahroja. Sappisaippuaa myydään sekä nesteenä että palana. Näistä oman kokemukseni mukaan pala on ehdottomasti tehokkaampi ja käytännöllisempi, ja pahviin pakattuna parempi kuin muivipullossa oleva neste.

Ikkunoiden peseminen sanomalehdellä. Ikkunoiden peseminen on yksi niistä asioista, jotka jakavat ihmisiä, vaikka kaikki tuntuvatkin pitävän puhtaista ikkunoista. Toiset vihaavat ikkunoiden pesemistä yli kaiken ja toiset rakastavat sitä. Itse kuulun jälkimmäisiin. Olen kokeillut monia erilaisia ikkunoiden pesemiseen tarkoitettuja välineitä: lumppurättejä ja erityisesti ikkunoille suunniteltuja pesimiä, erilaisia lastoja, tiskiainetta, ikkunanpesuainetta, ikkunarättejä ja jopa kertakäyttöisiä puhdistuspyyhkeitä muistuttavia ikkunaliinoja sekä niitä vauvan pepulle tarkoitettuja puhdistuspyyhkeitä. Kaikista kokeilemistani tekniikoista parhaaseen lopputuokseen olen kuitenkin päässyt käyttämällä yksinkertaisesti ensin T-paidoista leikattuja rättejä ikkunan vesipesuun ja sitten hinkannut koko komeuden kiiltäväksi rutatulla sanomalehdellä. Etikan pesuvedessä olen todennut pesutuloksen kannalta yhtä hyväksi kuin erikseen ikkunanpesuun tarkoitetut aineetkin. Vanhasta ikkunanpesuaineesta voi kuitenkin säästää suikepullon, joka on pestessä aika kätevä. Kastele ikkunan riittävän märäksi ja hinkkaa se kunnolla kuivaksi sanomalehdellä. Puhdasta tulee nopeasti ja raitojakaan ei jää yhtä helposti kuin lastalla kuivatessa.

Kankainen tiskirätti. Olen ostanut omat tiskirättini pääsääntöisesti bambuisina ja hamppuisina ja neulonut jotkin niistä itse. Olen käyttänyt näitä pestäviä tiskirättejä jo pian kymmenisen vuotta enkä kaipaa lainkaan kuituliinoja. Toki tässä ajassa jotkin räteistä ovat jo tulleet tiensä päähän, mutta varmasti olen tuottanut vähemmän roskaa kuin olisin tuottanut otamalla pakasta aina uuden rättiä vaihtaessani. Tiskirätti pitää säilyttää niin, että se pääsee kuivumaan käyttöjen välillä. Tiskirätti on myös hyvä vaihtaa Viikottain ja pestä kuumassa (60 tai 90 asteessa). Pesen tiskirättini usein lakanoiden ja pyyhkeiden tai kestolappujen seassa.

Puinen tiskiharja ja juuresharja. Meillä tiskit pestään nykyisin (onneksi!) pääsääntöisesti koneella, mutta jotkin astioistamme täytyy pestä yhä käsin. Olemme pitkään käyttäneet muovista vaihtopäällä varustettua tiskiharjaa, mutta nyt olemme vaihtaneet puiseen harjaan, jossa siinäkin on vaihtopää. Harjoja löytyy sekä tavallisilla että pehmeämmillä harjaksilla. Juuresharjana meillä on jo pidempään ollut puinen versio. Puiset harjat kannatta säilyttää ilmavasti, jotta ne pääsevät kuivumaan eivätkä halkeile. Harjoja löytyy useista eri kaupoista.

Käytä puisia pyykkipoikia. Meillä ei ole kuivausrumpua ja voin melko varmasti sanoa, ettei meille sellaista ole tulossakaan. Olohuoneestamme löytyy yksi suosituimpia lapsiperheiden sisutuselementtejä, nimittäin pyykikuivausteline, joka on pääsääntöisesti aina käytössä. Kesällä kuivaan pyykit mahdollisuuksien mukaan ulkona, koska siitä tulee ihana tuoksu. Etenkin ulkona kuivattaessa on syytä käyttää pyykkipookia, etteivät vaatteet lähtisi tuulen mukana lentoon. Suosin puisia pyykkipoikia pääsääntöisesti nostalgian, käsituntuman ja ulkonäön vuoksi, mutta onhan ne jälleen yksi muoviroska vähemmän tähän muoviin hukkuvaan maailmaan. Omat pyykkipoikani olen aikoinaan koristellut piirroksilla ja sitten laittanut lakan päälle, ettei tussi leviäisi märkiin vaatteisiin. Pyykkipojat ovat kauniit, mutta ekologisemmathan ne olisivat ilman piirroksia ja lakkaa. Tehty mikä tehty, mutta tulen joka kerta hyvälle tuulelle käyttäessäni noita itse koristelemiani pyykkipoikia, jotka kaikki ovat erilaisia keskenään.

Pidä hyvää huolta siivousvälineistäsi. Joihinkin siivousvälineisiin kannattaa mielestäni satsata. Hyvät mikrokuituliinat ja omalle lattialle sopiva moppi sekä hyvä imuri vievät jo pitkälle. Vaikka siivousväline ei itsessään olisikaan maatuva, kannattaa sen käyttöikään satsata. Kun pidät siivousvälineistäsi hyvää huolta, ne kestävät pitkään hyvinä käytössä. Pese ne käytön jälkeen ja kuivata ilmavasti.

Vaikka zero waste -haasteeni päättyikin helmikuun myötä, ei matkani zero wasten maailmassa pääty tähän. Blogin luonnoksissa on vielä tuloillaan kokoomapostaus kaikesta siitä mitä olen oppinut tämän kuukauden aikana. Palataan siis vielä asiaan!

Lue myös:

Zero waste -haaste, eli mistä kaikki sai alkunsa.

Zero waste -haaste, vko 1/4, banaaniraivarit ja järkytys.

Zero waste -haaste, vko 2/4, roskahuoltoa ja pieniä muutoksia.

Zero waste – haaste, vko 3/4, valintoja kylpyhuoneessa.

Kuva: Pexels.

puheenaiheet vastuullisuus sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *