Palmuöljytön leivonta.

Palmuöljy. Tuo vähemmän eettinen raaka-aine useissa päivittäisissä elintarvikkeissamme.

Keskustelut aiheesta ovat lisääntyneet mielestäni viime aikoina. Hyvä niin! Palmuöljyn tuotannossa on monia eettisiä ongelmia, joista mainittakoon esimerkiksi monien uhanalaisten eläinten elintilan pienentyminen, kun sademetsää kaadetaan palmuöljyplantaasien tieltä. Palmuöljytuotannon monista ongelmista voit lukea esimerkiksi Greenpeacen tai WWF:n sivuilta lisää.

On todella vaikea löytää kaupasta palmuöljyttömiä tuotteita. Erityisen paljon sitä näyttäisi olevan esimerkiksi kekseissä, muroissa ja levitteissä. En usko, että keittiömme tulee kertärysäyksellä ”muuttumaan” kokonaan palmuöljyttömäksi. Olen kuitenkin viime aikoina mahdollisuuksien mukaan valinnut palmuöljyttömän tuotteen.

Leivonnassa pääsee aika pitkälle jo ilman palmuöljyäkin! Kokosin neljä raaka-ainetta, joilla saa jo esimerkiksi juustokakun raamit kasaan.

Palmuöljytön.JPG

Oaly PåMackan – Toimii esimerkiksi juustokakuissa todella hyvin. Tämä sopii myös ruoanlaittoon, sillä PåMackan sulaa pannulla käytännössä kermaksi ja toimii siten oikein hyvin esimerkiksi kastikkeena.

Keiju 3 öljyä – Leivontamargariinini nykyään. Vaihdoin Keiju 3 öljyä -margariiniin heti sen tultua markkinoille, juurikin palmuöljyttömyyden vuoksi.

Pirkka täysjyvä digestive -keksit – Nämä toimii täysjyvästä huolimatta hyvin esimerkiksi juustokakkujen pohjana. Pirkalla on useammalla eri nimellä digestivekeksejä ja niistä kaikki eivät palmuöljyttömiä ole, kuten ei myöskään K-menun tai LU:n keksit. Kantolan on tuonut markkinoille keksin, joka mainostaa olevansa sokeriton ja palmuöljytön. Näin on, sisältää ikävä kyllä laktitolia eli vegaaninen tuote ei ole.

 Soyatoo-riisivispi – Erityisen paljon päänvaivaa tuottaa vispautuvat kermat, marketeista löytyvät kermat sisältävät kaikki palmuöljyä. Googlettelun tuloksena kuitenkin löysin Soyatoo-nimisen merkin, jonka valikoimiin kuuluu vispautuva riisikerma. Tuote löytyy esimerkiksi Ekokauppa Ekolon valikoimista, myymälästä sekä verkkokaupasta.

Kommentit (3)
  1. Itsekin olen yrittänyt viimeaikoina vältellä palmuöljyä. Erityisen vaikea omalla kohdalla on ollut kasvisliemikuution/jauheen löytäminen palmuöljyttömänä. Maggin extra virgin oliiviöljykuutiot ovat palmuöljyttömiä, mutta valmistajana on valitettavasti Nestle, jota välttelen pohjavesien ryöväämisen vuoksi, kun taas fondipullo (joita kyllä löytyy ilman palmuöljyä) ei omassa taloudessa kestä kovinkaan pitkään, kun keittelen soijarouheita ja keittoja päivittäin. Oli vielä joku toinenkin liemikuutio joka oli palmuöljytön, mutta sitä en ole nähnyt kuin yhdessä kaupassa. Odotan siis innolla jos kirjoitat lisää juttuja palmuöljyn välttelemisestä, kun näitä tietoja on niin kovin vaikea löytää. Onkohan muuten olemassa joku vegaaninen palmuöljyn välttely fb-ryhmä?

    1. Kiitos kommentistasi! Tuleeko kasvisliemijauhe kyseeseen? Olen saanut blogin kautta testiin Rapunzelin kasvisliemijauhetta ja tykkäsin siitä kovasti! Löydät sen esimerkiksi Ruohonjuuren valikoimasta 🙂 https://www.ruohonjuuri.fi/hiivaton-kasvisliemijauhe-rapunz-4006040110293

  2. Minua palmuöljyssä tympii kaikki. Eikä vähiten se että se saa kaikkeen missä sitä on, tympeän kovan rakenteen ja rasvakerroksen joka jää kitalakeen. Viimeisten vuosien ajan olenkin välttänyt kaikkea missä sitä on. Vasta pari vuotta sitten tajusin kuinka haitallista se on ympäristölle. Siinä ei siis ole kuluttajalle mitään hyvää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *