Palmuöljytön leivonta.
Palmuöljy. Tuo vähemmän eettinen raaka-aine useissa päivittäisissä elintarvikkeissamme.
Keskustelut aiheesta ovat lisääntyneet mielestäni viime aikoina. Hyvä niin! Palmuöljyn tuotannossa on monia eettisiä ongelmia, joista mainittakoon esimerkiksi monien uhanalaisten eläinten elintilan pienentyminen, kun sademetsää kaadetaan palmuöljyplantaasien tieltä. Palmuöljytuotannon monista ongelmista voit lukea esimerkiksi Greenpeacen tai WWF:n sivuilta lisää.
On todella vaikea löytää kaupasta palmuöljyttömiä tuotteita. Erityisen paljon sitä näyttäisi olevan esimerkiksi kekseissä, muroissa ja levitteissä. En usko, että keittiömme tulee kertärysäyksellä ”muuttumaan” kokonaan palmuöljyttömäksi. Olen kuitenkin viime aikoina mahdollisuuksien mukaan valinnut palmuöljyttömän tuotteen.
Leivonnassa pääsee aika pitkälle jo ilman palmuöljyäkin! Kokosin neljä raaka-ainetta, joilla saa jo esimerkiksi juustokakun raamit kasaan.
Oaly PåMackan – Toimii esimerkiksi juustokakuissa todella hyvin. Tämä sopii myös ruoanlaittoon, sillä PåMackan sulaa pannulla käytännössä kermaksi ja toimii siten oikein hyvin esimerkiksi kastikkeena.
Keiju 3 öljyä – Leivontamargariinini nykyään. Vaihdoin Keiju 3 öljyä -margariiniin heti sen tultua markkinoille, juurikin palmuöljyttömyyden vuoksi.
Pirkka täysjyvä digestive -keksit – Nämä toimii täysjyvästä huolimatta hyvin esimerkiksi juustokakkujen pohjana. Pirkalla on useammalla eri nimellä digestivekeksejä ja niistä kaikki eivät palmuöljyttömiä ole, kuten ei myöskään K-menun tai LU:n keksit. Kantolan on tuonut markkinoille keksin, joka mainostaa olevansa sokeriton ja palmuöljytön. Näin on, sisältää ikävä kyllä laktitolia eli vegaaninen tuote ei ole.
Soyatoo-riisivispi – Erityisen paljon päänvaivaa tuottaa vispautuvat kermat, marketeista löytyvät kermat sisältävät kaikki palmuöljyä. Googlettelun tuloksena kuitenkin löysin Soyatoo-nimisen merkin, jonka valikoimiin kuuluu vispautuva riisikerma. Tuote löytyy esimerkiksi Ekokauppa Ekolon valikoimista, myymälästä sekä verkkokaupasta.