Vegaaninen mansikka-marenkipiiras.

Mansikka kuuluu kesään. Ehkäpä mansikka-marenkipiiras maistuikin juuri siksi niin hyvältä tammikuisena sunnuntaina, toi mieleen kesän. Sen sijaan lime ja muut sitrushedelmät ovat sesongissa nyt ja niitä kannattaakin tankata esimerkiksi C-vitamiinipitoisuutensa sekä -kalsiumpitoisuutensa vuoksi.

Olen muutaman kerran kokeillut marenkipiirasta mutta valmiissa leivonnaisessa on aina ollut jokin pieni seikka, minkä vuoksi en ole reseptiä aiemmin julkaissut. Milloin marenki onkin uunissa vettynyt, milloin täyte ei ole ollut riittävän jämäkkää. Viimein sain reseptin hiottua sellaiseksi, että voin sen julkaista.

Käytin reseptissä italialaista marenkia, joka mielestäni sopii piiraisiin paremmin kuin niin sanotusti tavallinen marenki. Italialaisessa marengissa sokeri lisätään vasta vaahdon joukkoon veteen liotettuna ja kuumana. Ksantaani tekee marengista himpun verran sitkeämpää, mutta se ei ole pakollinen raaka-aine lainkaan. Ksantaania myydään ihan tavan ruokakaupoissa leivontaosastolla.

Reseptissä piirakkavuokaan aseteltu pohja käytetään pakkasessa. Pakkasessa käytetty taikina pysyy reunoilla huomattavasti paremmin, kuin suoraan uuniin laitettu. Suosittelen kokeilemaan!

Tarvitset:

POHJA

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

100 g huoneenlämpöistä margariinia

MANSIKKATÄYTE

500 g pakastemansikoita

1 dl sokeria

1,5 dl perunajauhoja

yhden limen mehun sekä kuoren

MARENKI

1 dl säilykekikherneiden lientä (eli aquafabaa)

0,5 dl hienosokeria

0,5 dl vettä

(1 tl ksantaania)

Mansikkalimemarenkipiiras (1).JPG

Mansikkalimemarenkipiiras (3).JPG

1. Mittaa pohjaa varten kulhoon vehnäjauho sekä sokeri, sekoita. Lisää margariini jauhoseoksen joukkoon pieninä paloina ja nypi ainekset muruiseksi taikinaksi. Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Painele taikina hyvin vuokaan ja nosta hieman reunoille. Siirrä vuoka muutamaksi minuutiksi pakkaseen. Paista sitten 180 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

2. Valmista sitten mansikkatäyte. Mittaa pakastemansikat sekä sokeri kattilaan. Kiehauta kunnes mansikat ovat sulaneet. Nosta kattila paistolevyltä pois ja soseuta mansikat. Raasta joukkoon limen kuori ja purista mehu. Siivilöi joukkoon perunajauhot ja sekoita hyvin. Siirrä kattila sitten vielä siksi aikaa liedelle, että se kiehahtaa kerran. Seoksesta tulee todella paksua, älä pelästy! Niin kuuluukin. Seos kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen pohjan päälle levitystä.

3. Vaahdota säilykekikherneiden liemi, lisää ksantaani joukkoon. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi, kiehauta kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Kaada sitten kuuma sokeriliuos ohuena nauhana vaahdon joukkoon.

4. Levitä mansikkatäyte pohjan päälle tasaisesti ja marenkimassa mansikkatäytteen päälle.

5. Kevyesti ruskettuneen pinnan saat joko keittiöpolttimella tai ihan vain paistamalla piirasta hetken grillivastuksen alla uunissa. Ja hetkellä tarkoitan muutamaa minuuttia. Kokemukseni mukaan marenki palaa todella helposti grillivastuksen alla eli älä unohda piirasta uuniin.

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.